1. Начало
 2. Хостинг
 3. MySQL
 4. Инсталация на phpMyAdmin

Инсталация на phpMyAdmin

При всички хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ се предоставя възможност за управление на MySQL бази данни чрез phpMyAdmin. Приложението е достъпно от контролния панел cPanel. През този системен phpMyAdmin се достъпват всички бази данни, с основният потребител за акаунта.

За да можете да достъпите определена база данни, с конкретен MySQL потребител или за да се предостави достъп само до определена база данни на трето лице, може да се инсталира допълнителен phpMyAdmin в хостинг акаунта.

За инсталацията на phpMyAdmin първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт, който се намира на следния адрес:

https://www.phpmyadmin.net/  или от секция Download

Препоръчително е да изтеглите последната налична версия на системата, във формат .zip или .tar.gz.

Създаване на директория за phpMyAdmin

Архивният файл може да се качи в хостинг акаунта и да се разархивира в директория по желание. Архивът може да се качи или през cPanel -> Файлов мениджър или през FTP.

Съветваме ви да разположите системата в основната директория /home/cpuser на акаунта, в предварително създадена за целта директория (например: phpma) .

След като файлът архив е разархивиран, съдържанието му може да преместите в предварително създадената директория.

В списъка с файлове, намерете файл config.sample.inc.php:

 1. Преименувайте файла на config.inc.php;
 2. Отворете файла за редакция.
  Можете да редактирате файла през Файловия мениджър или след като го свалите локално на компютъра – с текстов редактор от вида на Notepad++ или друг.
  Потърсете реда: $cfg[‘blowfish_secret’] = “;
  и въведете произволна стойност в кавичките,
  например: $cfg[‘blowfish_secret’] = ‘jslfmnt7aesF54jMzal30LFDs’;
Създаване на поддомейн за phpMyAdmin

Тъй като phpMyAdmin е разположен в основната директория /home/cpuser/phpma/, за да можете да го достъпвате през уеб, ще е необходимо да създадете поддомейн.

Поддомейн можете да създадете през cPanel -> (Домейни) Поддомейни.

В полето „Поддомейн“ попълнете име за поддомейна, например pma, а в полето „Основна директория“ въведете директорията на phpMyAdmin – phpma.

За да защитите достъпа до phpMyAdmin можете да поставите допълнителна парола за достъп до директория phpma, като следвате инструкциите на следния адрес:

Защита на директория с потребителско име и парола

С това инсталацията на phpMyAdmin е завършена и можете да достъпите системата на адрес:

http://pma.mysupersite.com

mysupersite.com – заменете с вашия домейн;

За да достъпите всички бази данни можете да използвате за вход в phpMyAdmin потребителското име и паролата за достъп до вашия контролен панел cPanel.

В случай че желаете да предоставите данни за достъп до конкретна база на друго лице е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител към нея. При асоциирането на потребител определяте какви права да има той над конкретната база данни. Най-често се задават пълни права. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията:

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима, за да предоставите достъп до базата данни.

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още