https://help.superhosting.bg/install-of-phpmyadmin.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Инсталация на phpMyAdmin

MySQL
pma, phpmyadmin

При всички хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ се предоставя възможност за управление на MySQL бази данни чрез phpMyAdmin. Приложението е достъпно от контролния панел cPanel. През този системен phpMyAdmin се достъпват всички бази данни, с основният потребител за акаунта.

За да можете да достъпите определена база данни, с конкретен MySQL потребител или за да се предостави достъп само до определена база данни на трето лице, може да се инсталира допълнителен phpMyAdmin в хостинг акаунта.

За инсталацията на phpMyAdmin първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт, който се намира на следния адрес:

http://www.phpmyadmin.net/home_page/index.php  или от секция Download

Препоръчително е да изтеглите последната налична версия на системата, във формат .zip или .tar.gz.

Създаване на директория за phpMyAdminАрхивният файл може да се качи в хостинг акаунта и да се разархивира в директория по желание. Архивът може да се качи или през cPanel -> Файлов мениджър или през FTP.

Съветваме ви да разположите системата в основната директория /home/cpuser на акаунта, в предварително създадена за целта директория (например: phpma) .

След като файлът архив е разархивиран, съдържанието му може да преместите в предварително създадената директория.

В списъка с файлове, намерете файл config.sample.inc.php:

 1. Преименувайте файла на config.inc.php;
 2. Отворете файла за редакция.
  Можете да редактирате файла през Файловия мениджър или след като го свалите локално на компютъра - с текстов редактор от вида на Notepad++ или друг.
  Потърсете реда: $cfg['blowfish_secret'] = '';
  и въведете произволна стойност в кавичките,
  например: $cfg['blowfish_secret'] = 'jslfmnt7aesF54jMzal30LFDs';

Създаване на поддомейн за phpMyAdminТъй като phpMyAdmin е разположен в основната директория /home/cpuser/phpma/, за да можете да го достъпвате през уеб, ще е необходимо да създадете поддомейн.

Поддомейн можете да създадете през cPanel -> (Домейни) Поддомейни.

В полето "Поддомейн" попълнете име за поддомейна, например pma, а в полето "Основна директория" въведете директорията на phpMyAdmin - phpma.

За да защитите достъпа до phpMyAdmin можете да поставите допълнителна парола за достъп до директория phpma, като следвате инструкциите на следния адрес:

Защита на директория с потребителско име и парола

С това инсталацията на phpMyAdmin е завършена и можете да достъпите системата на адрес:

http://pma.mysupersite.com

mysupersite.com - заменете с вашия домейн;

За да достъпите всички бази данни можете да използвате за вход в phpMyAdmin потребителското име и паролата за достъп до вашия контролен панел cPanel.

В случай че желаете да предоставите данни за достъп до конкретна база на друго лице е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител към нея. При асоциирането на потребител определяте какви права да има той над конкретната база данни. Най-често се задават пълни права. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията:

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима, за да предоставите достъп до базата данни.

500px270px
SuperHosting.BG
  MySQL
 • MySQL - Импорт на данни от текстов файл, с SQL заявка
  В случай че е необходимо да направите импорт на данни от текстов файл (.txt, .csv...), в таблица в базата данни, ще е необходимо да ползвате LOAD DATA LOCAL INFILE, вместо... »
 • Какво е INFORMATION_SCHEMA?
  INFORMATION_SCHEMA е виртуална информационна база данни състояща се от виртуални таблици (Views). Информацията се представя в табличен вид, но тази виртуална база данни не съдържа реални таблици. Въпреки това информацията... »
 • Отдалечен достъп до база данни през ODBC
  Преди да е възможно да се извърши свързването през ODBC драйвър с MySQL сървъра е необходимо да се активира отдалечения достъп до базите данни в хостинг акаунта. За връзка с MySQL... »
 • Поддръжка на MySQLi
  Разширението MySQLi (MySQL Improved) представлява драйвер за MySQL. Използва се при скриптове на PHP за връзка към MySQL бази данни. MySQLi е подобрена версия на по-стария PHP MySQL драйвер. MySQLi има... »
 • Импорт на база данни със Stored Procedure
  При импорт на база данни, ако базата съдържа една или повече сторнати процедури (stored procedure), е възможно да се появи съобщение You need Super Privileges for this operation Причината за появата на... »
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg