1. Начало
  2. Хостинг
  3. Контролен панел cPanel
  4. Разархивиране на файлове в контролния панел cPanel

Разархивиране на файлове в контролния панел cPanel

Всеки хостинг акаунт предоставен от СуперХостинг.БГ разполага с Файлов мениджър, достъпен през контролния панел cPanel. Наред с основните възможности да се копират, преименуват и трият файлове, Файловият мениджър дава възможност и да разархивирате файлове.

Чрез тази функционалност можете да качите един файл-архив и да го разархивирате на сървъра, вместо да качвате множество отделни файлове. Освен това чрез архивирането на файловете, техният размер може да бъде значително намален.

Как се осъществява процесът?

1. Качете файла, който искате да разархивирате, във вашия хостинг акаунт, в избрана от вас директория, например public_html.

Качването на файла-архив можете да направите както през Файловия мениджър, така и с FTP клиентска програма.

Вижте още:
Къде трябва да разположа файловете на моя уеб сайт?
FileZilla – Качване на сайт през FTP (българска версия)

Достъпете Файловия мениджър в cPanel

2. След като сте качили архивния файл във вашия акаунт, достъпете файловия мениджър (File Manager).

Кликнете на „Файлов мениджър“ (ако използвате cPanel на английски език, избирате „File Manager„). Файловият мениджър се отваря в нов прозорец.

4. След като влезете в директорията, кликнете върху името на файла.

5. Кликнете на „Разархивиране“ и файлът ще се разархивира в текущата директория.

Ще се отвори нов прозорец, в който ви се предоставя подробна информация за това какво е разархивирано.

В зависимост какво съдържа архива, може да се появи една директория, в която ще се намира разархивираното съдържание. Възможно е и да се появят множество директории и файлове.

Некоректни права на файлове и директории, след разархивиране

В някои случаи, след разархивиране, файловете и директориите, които са били в архива, са с некоректни права на достъп (permissions). За да работи коректно едно приложение на сървърите на СуперХостинг.БГ, директориите трябва да са с права 755, а файловете – с права 644.

» Коригиране на правата през Fix Permissions by SuperHosting

Можете бързо и лесно да коригирате правата на файловете и директориите в хостинг акаунта през контролния панел cPanel от меню Fix Permissions by SuperHosting.

» Коригиране на правата чрез скрипт

За целта поставете файла в директорията, чието съдържание трябва да бъде променено. Името на скрипта е fixperm.php-dist (Вижте по-долу). Кликнете с десния бутон на мишката върху линка и изберете „Save As“ или „Save Link As“. Запишете го като: fixperm.php. Файлът е UTF-8, затова ви препоръчваме да следвате точно стъпките.

След като го качите в хостинг акаунта, можете да го стартирате по следния начин: http://youdomain.com/some_dir/fixperm.php

Изберете бутона „Стартирай скрипта„. Всички файлове и поддиректории на текущата (в която се намира файлът) ще бъдат обходени (рекурсивно) и ще им бъдат поставени правилните права (за сървърите на СуперХостинг.БГ).

Прикрепени файлове: fixperm.php-dist

Обновена: 17.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още