1. Начало
 2. Уеб приложения
 3. phpBB
 4. Инсталация на phpBB форум – бързо и лесно

Инсталация на phpBB форум – бързо и лесно

Форумът е едно от най-добрите съвременни места в Интернет, където участници от всяка точка на света имат възможността да обсъждат в реално време всичко, което ги интересува, да споделят своето мнение, да прочетат мненията на другите потребители, но не само това – във форумите можете лесно да откриете хора със сходни интереси, да намерите много приятели.

Форум можете лесно да инсталирате и управлявате на всеки хостинг план от СуперХостинг.БГ.

Вие може би вече имате опит с форумите, може би имате регистрация в някой от тях, а защо да не си направите собствен форум, в който други хора да се регистрират и пишат. Това ще ви коства само малко време за инсталирането му и за персонализирането на необходимите настройки.

Ако винаги сте искали да имате форум, инсталиран на вашия сайт, но сте се притеснявали, че инсталацията и администрирането му са твърде трудни и изискват знания, които вие нямате, СуперХостинг.БГ ви предоставя едно от най-добрите решения за това – системата phpBB.

phpBB е най-популярния и най-използвания софтуер за форуми в света. Той позволява на хората да публикуват идеи, мнения и информация в организиран вид, и всеки посетител може лесно и бързо да открие информацията, която му е необходима.

phpBB е Open Source скрипт, т.е. напълно безплатен, с който можете лесно и бързо да инсталирате форум на своя сайт. Подходящ е както за хора, които нямат опит със PHP, HTML и MySQL, така и за професионалистите в тази област. phpBB е с лек и функционален дизайн, който може лесно да се промени според вкуса на потребителя. Форумът е изключително лесен за използване, както от всички посетители, така и от гледна точка на администрирането – лесна навигация, собствен административен панел. phpBB е преведен на много езици, включително и български, което го прави достъпен за почти всички ползващи Интернет.

phpBB позволява да се създават неограничен брой форуми и категории, като няма ограничения за броя на регистрираните потребители. С минимални усилия всеки потребител би могъл да инсталира и администрира този тип форум. Администраторският панел е интуитивен, позволява бърза и лесна работа, като предоставя и възможността за персонализиране на форума, така че той да отговаря най-точно на изискванията на потребителите.

Основни понятия във форума

 • Администратор
  Администраторите са хората с най-големи права и контрол във форумите. Те контролират всички функции и настройки на форума, което включва задаване на права, изгонване на потребители, създаване на потребителски групи и модератори, и т.н. Освен това, те имат пълни модераторски права във всички форуми.
 • Модератор
  Модераторите са потребители (или групи такива), чиято работа е да наглеждат форумите ежедневно. Те имат правата да променят или изтриват мнения, както и да заключват, отключват, местят и разделят теми във форума, който модерират. Като цяло, модераторите се избират, за да предотвратяват пускането на обиден и незаконен материал, както и излизането от темата (или пускането на мнения, които нямат връзка с дискусията – offtopic).
 • Потребителска Група
  Потребителските групи са средство за обединяване на потребители. Всеки потребител може да участва в няколко групи (за разлика от други форум системи) и всяка група може да има индивидуални права. Така администраторите могат лесно да назначат няколко потребители за модератори на форум, или да дадат достъп на група потребители до личен (скрит) форум, и т.н.

Защо в повечето форуми е необходима регистрация

От администраторите на форумите зависи дали е необходимо да се регистрирате, за да пускате мнения. При всички положения, обаче, регистрацията ще ви даде достъп до специални функции, недостъпни за гостите. Някои от тези функции са личен аватар (лого, снимка), лични съобщения, пращане на мейл през форума, участие в потребителски групи и други. Регистрацията отнема само няколко минути и е препоръчително да се регистрирате.

Инсталиране на phpBB

За да инсталирате своя форум, трябва да влезете в своя cPanel контролен панел, който се предлага към хостинг плановете предлагани от СуперХостинг.БГ. Това става като въведете в своя уеб браузър http://www.my-site.com/cpanel (където my-site.com е вашето име на домейн) и въведете потребителско име и парола. В секция Softaculous Apps Installer кликнете на „Форуми„:

cPanel - Softaculous - Forums
Инсталация на phpBB през cPanel – Softaculous

Допълнителна помощна информация как да инсталирате форума phpBB, ръчно или автоматично през cPanel -> Softaculous, може да намерите в:
phpBB – ръчна инсталация
phpBB – Инсталация през Softaculous

Администриране на форума, създаване на форуми и категории, темплейти

За администриране на системата phpBB заредете адреса на вашия форум в уеб браузъра и влезте с потребителското име и парола, които сте задали още при инсталацията на форума:

phpBB Administrator Login
Достъп до административния панел на форума

След това, кликнете на линка „Администраторски панел“ (Administration Control Panel), който ще видите в края на страницата и въведете отново паролата за достъп.

phpBB Administrator Panel
Администраторски панел на форума

В phpBB е възможно да се създават неограничен брой нови категории и форуми, или да се редактират съществуващите такива.

На първо място, нека да превърнем Тестовата категория/директория (Your first category) във функционираща.

За редакцията на категорията/директорията е необходимо да се намирате в административния панел на системата. Кликвате на главния таб „Форуми“ (Forums) и след това на зелената иконка вдясно от името на категорията:

phpBB Forums Setup
Настройка на форумите и подфорумите

Във версия 3 на phpBB вече няма категории и всичко е форум-базирано. Категорията в тази версия представлява форум, в който може да се създават подфоруми. Всеки форум може да има неограничен брои подфоруми и можете да настройвате в кои да се пише и в кои не. Тук можете да добавяте, изтривате, заключвате и отключвате индивидуални форуми.

Вие можете да промените името на съществуващ форум по абсолютно същия начин – кликвайки на таба „Форуми“ и след това от падащото меню „Изберете форум:“ избирайки желания форум за промяна. Освен новото име, трябва да напишете и кратко описание на форума. Може да изберете дали форума да бъде заключен (т.е. достъпен само за администратори и модератори) или отключен (т.е. достъпен за всички потребители). След като сте готови с тези настройки натиснете бутона „Изпрати“. Кликвайки на бутона най-горе на страницата „Начало форум“ (Forum index), ще забележите новия начин, по който е организиран вашия форум.

Освен да променяте съществуващите имате възможност и да създавате нови категории и форуми. Това става много лесно – след като попълните полето вляво от бутона „Създай форум“ (Create new forum). Приключвайки със създаването на категории и форуми, може да посетите менюто „Начало форум“ (Forum index), за да видите направените промени.

Използвайки линковете „Нагоре“ (Move up) и „Надолу“ (Move down), можете лесно да смените изцяло местата на създадените форуми и категории:

phpBB Forums setup
Промяна на позицията на форумите/категориите

След като сте приключили с първоначалните настройки е време да помислите и за изгледа на своя форум. Това става най-лесно като свалите и инсталирате нов phpBB темплейт. Голямо разнообразие от такива темплейти може да намерите на официалния сайт на phpBB www.phpbb.com. Стиловете от посечения сайт са абсолютно безплатни. След инсталацията на форума единствения стил, с който разполагате е prosilver, с опция за инсталиране на допълнителния стил subsilver2, но вие можете да инсталирате допълнително колкото пожелаете.

След като ги свалите от официалния сайт на phpBB и ги разархивирате, е необходимо да ги качите в директорията със стилове (например /forum/styles). За качването е най-добре да ползвате FTP клиентска програма.

След това новите стилове трябва да бъдат инсталирани от административния панел на форума, както следва:

 • Отидете в административния панел на вашия форум и изберете главния таб „Стилове„.
 • Кликнете вляво от менюто на „Стилове„.
 • Вдясно ще видите името на новия стил, в секция „Не инсталирани стилове„, кликнете на бутона „Инсталирай„.
 • В отворилия се прозорец поставете отметки на Активен: Да и По подразбиране: Да.

Запишете промените с бутона „Изпрати“ и вижте новата визия с натискане на „Начало форум„.

Ако по време на работата със стиловете не успявате да превключите от един към друг, то може да е необходимо да проверите правата на директориите и файловете в директорията на форума. Коректните права са: за директория 0755 и за файл 0644.

Администриране на групите

Следващата стъпка, която можете да предприемете, е създаването на групи във вашия форум. Те са ви нужни ако желаете да дадете на отделни потребители модераторски или администраторски статус. За да го направите изберете таба „Потребители и групи“ и в секцията „Групи“ вляво изберете „Управление на групи„:

phpBB Users and Groups setup
Настройка на потребителите и групите във форума

Във форума има вече създадени специални групи, които можете да редактирате, но може да създадете и нова група.

Някои от характеристиките на новата група, които трябва да въведете са име, описание, тип на групата, кои потребители могат да членуват в групата и други. Когато приключите с това, натиснете бутона „Изпрати“ в края на страницата, за да запазите създадените промени. След това задайте правата на групата, кликнете вляво „Права на групи“, изберете групата, която търсите и бутона „Изпрати“. В менюто, което ще се появи когато кликнете на „Допълнителни права“, вие имате възможност подробно да определяте правата за тази група, като например: „Може да прикачва файлове“, „Може да изключва цензурата на думи“, „Може да сменя аватара си“, „Може да се скрива от он-лайн статуса“, „Може да изпраща лични съобщения до много потребители или цяла група“ и много други. Когато сте готови, натиснете бутона „Приложи правата“.

Задаване на индивидуални права за всеки потребител
В допълнение към администрирането на групите, вие можете да определите и индивидуални права за всеки потребител във форума. За да го направите, изберете таба „Права“ в секцията вляво „Права във форума“ кликнете на „Потребителски (форум)“:

phpBB Setup
Подробна настройка на правата

Изберете потребителя, чийто права искате да промените, като изпишете потребителското му име в текстовото поле и след това изберете форума/форумите. Потребителят трябва да е предварително регистриран през сайта на вашия форум. След това натиснете бутона „Изпрати“. В отворилия се прозорец ще има падащо меню, от което може да се избира кои точно права да се променят – Без достъп, Само четене, Ограничен достъп, Ограничен достъп + Анкети, Стандартен достъп, Пълен достъп и други. След като извършите необходимите промени натиснете бутона „Изпрати“.

От таб „Потребители и групи“ в секция „Потребителска сигурност“ можете да забраните достъпа на потребители по различни критерии: потребителско име, e-mail адрес или IP адрес.

Важно е да знаете, че блокирането на IP адрес ще забрани на всички потребители, използващи този IP адрес да виждат вашия форум.

Ако информацията в тази статия не ви е достатъчна при управлението на вашият форум, повече информация за phpBB можете да откриете на официалният сайт – https://www.phpbb.com

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още