1. Начало
 2. Уеб сайт
 3. Уеб приложения
 4. phpBB
 5. Създаване и управление на форум с phpBB

Създаване и управление на форум с phpBB

Какво е форум?

Форумът е вид уеб сайт, в който участници от всяка точка на света имат възможността да обсъждат в реално време всичко, което ги интересува. Във форума те могат да споделят своето мнение, да прочетат мненията на другите потребители, но не само това – във форумите можете лесно да откриете хора със сходни интереси, да намерите много приятели.

Вие може би вече имате опит с форумите, може би имате регистрация в някой от тях, а защо да не си направите собствен форум, в който други хора да се регистрират и пишат?

Това ще Ви коства само малко време за инсталирането и персонализирането му.

При СуперХостинг.БГ можете много лесно и бързо да инсталирате свой форум в хостинг акаунта с платформата phpBB.

phpBB (платформа за форум)

Форум, създаден с phpBB

phpBB е най-популярният и най-използваният софтуер за създаване и управление сайтове тип форум.

phpBB форумът позволява на хората да публикуват идеи, мнения и информация в организиран вид, и всеки посетител може лесно и бързо да открие информацията, която му е необходима.

phpBB е Open Source скрипт, безплатен, с който можете лесно и бързо да инсталирате форум на своя сайт. Подходящ е както за хора, които нямат опит с PHP, HTML и MySQL, така и за професионалистите в тази област.

phpBB е с лек и функционален дизайн, който може лесно да се промени според вкуса на потребителя. Форумът е изключително лесен за използване, както от всички посетители, така и от гледна точка на администрирането – лесна навигация, собствен административен панел. phpBB е преведен на много езици, включително и български.

phpBB позволява да се създават неограничен брой форуми и категории, като няма ограничения за броя на регистрираните потребители. С минимални усилия всеки потребител би могъл да инсталира и администрира този тип форум.

Административният панел е интуитивен, позволява бърза и лесна работа, като предоставя и възможността за персонализиране на форума, така че той да отговаря най-точно на изискванията на потребителите.

Основни понятия във форума

 • Администратор
  Администраторите са хората с най-големи права и контрол във форумите. Те контролират всички функции и настройки на форума, което включва задаване на права, изгонване на потребители, създаване на потребителски групи и модератори, и т.н. Освен това, те имат пълни модераторски права във всички форуми.
 • Модератор
  Модераторите са потребители, чиято работа е да наглеждат форумите ежедневно. Те имат правата да променят или изтриват мнения, както и да заключват, отключват, местят и разделят теми във форума, който модерират. Като цяло, модераторите се избират, за да предотвратяват пускането на обиден и незаконен материал, както и излизането от темата (или пускането на мнения, които нямат връзка с дискусията – offtopic).
 • Потребителска Група
  Потребителските групи са средство за обединяване на потребители. Всеки потребител може да участва в няколко групи (за разлика от други форум системи) и всяка група може да има индивидуални права. Така администраторите могат лесно да назначат няколко потребители за модератори на форум, или да дадат достъп на група потребители до личен (скрит) форум, и т.н.

Защо в повечето форуми е необходима регистрация?

От администраторите на форумите зависи дали е необходимо да се регистрирате, за да пускате мнения. При всички положения регистрацията ще Ви даде достъп до специални функции, недостъпни за нерегистрирани гости. Някои от тези функции са:

 • личен аватар (лого, снимка);
 • лични съобщения;
 • изпращане на мейл през форума;
 • участие в потребителски групи и други.

Инсталиране на phpBB форум в хостинг акаунта

Най-лесният и бърз начин да инсталирате форум е през cPanel и инструмента Softaculous. Вижте как: Инсталация на phpBB форум в хостинг акаунта през Softaculous | Help

Инсталация на phpBB форум през cPanel - Softaculous

Администриране на форума

Достъп до административния панел на форума

Заредете адреса на Вашия форум в уеб браузъра и щракнете на Влез.

влизане в админ панела на форума
Достъп до административния панел на форума.

Въведете потребителското име и парола, които сте задали още при инсталацията му.

форма за логин в админ панела на форума

След това щракнете на линка АДМИН, който ще видите в началото на страницата и въведете отново паролата за достъп.

бутон за достъп до админ панела на форума

Редактиране на категории

В phpBB е възможно да се създават неограничен брой нови категории и форуми и да се редактират съществуващите такива.

На първо място, нека да превърнем Тестовата категория (Your first category) във функционираща.

За редакцията на категорията/директорията е необходимо да се намирате в административния панел на системата.

Кликвате на главния таб Форуми (Forums) и след това на зелената иконка вдясно от името на категорията:

опции за редактиране на категория във форума

Във версия 3 на phpBB вече няма категории и всичко е форум-базирано. Категорията в тази версия представлява форум, в който може да се създават подфоруми.

настройки на форум/категория

Всеки форум може да има неограничен брои подфоруми и можете да настройвате в кои да се пише и в кои не. Тук можете да добавяте, изтривате, заключвате и отключвате индивидуални форуми.

Вие можете да промените името на съществуващ форум по абсолютно същия начин – кликвайки на таба Форуми и след това от падащото меню Изберете форум: избирайки желания форум за промяна. Освен новото име, трябва да напишете и кратко описание на форума. Може да изберете дали форума да бъде заключен (т.е. достъпен само за администратори и модератори) или отключен (т.е. достъпен за всички потребители).

След като сте готови с тези настройки, щракнете на Изпрати.

Кликвайки на бутона най-горе на страницата Начало форум (Forum index), ще забележите новия начин, по който е организиран Вашият форум.

Освен да променяте съществуващите имате възможност и да създавате нови категории и форуми. Това става много лесно – след като попълните полето вляво от бутона Създай форум (Create new forum). Приключвайки със създаването на категории и форуми, може да посетите менюто „Начало форум“ (Forum index), за да видите направените промени.

Използвайки линковете Нагоре (Move up) и Надолу (Move down), можете лесно да смените изцяло местата на създадените форуми и категории.

Промяна на външния вид на форума

След като сте приключили с първоначалните настройки, е време да помислите и за изгледа на своя форум. Това става най-лесно като свалите и инсталирате нов phpBB темплейт. Голямо разнообразие от такива темплейти може да намерите на официалния сайт на phpBB – Styles. Стиловете от посечения сайт са безплатни.

След инсталацията на форума единственият стил, с който разполагате, е prosilver, с опция за инсталиране на допълнителния стил subsilver2, но вие можете да инсталирате допълнително колкото пожелаете.

След като ги свалите от официалния сайт на phpBB и ги разархивирате, е необходимо да ги качите в директорията със стилове (например /forum/styles). За качването е най-добре да ползвате FTP клиентска програма.

След това новите стилове трябва да бъдат инсталирани от административния панел на форума, както следва:

 • Отидете в административния панел на вашия форум и изберете главния таб Стилове;
 • Кликнете вляво от менюто на Стилове.
 • Вдясно ще видите името на новия стил, в секция Не инсталирани стилове, кликнете на бутона Инсталирай.
 • В отворилия се прозорец поставете отметки на Активен: Да и По подразбиране: Да.

Запишете промените с бутона Изпрати и вижте новата визия с натискане на Начало форум.

Ако по време на работата със стиловете не успявате да превключите от един към друг, то може да е необходимо да проверите правата на директориите и файловете в директорията на форума. Коректните права са: за директория 0755 и за файл 0644.

Администриране на групите

Следващата стъпка, която можете да предприемете, е създаването на групи във Вашия форум. Те са Ви нужни, ако желаете да дадете на отделни потребители модераторски или администраторски статус. За да го направите, изберете таба Потребители и групи и в секцията Групи вляво изберете Управление на групи.

Настройка на потребителите и групите във форума

Във форума има вече създадени специални групи, които можете да редактирате, но може да създадете и нова група.

Някои от характеристиките на новата група, които трябва да въведете са име, описание, тип на групата, кои потребители могат да членуват в групата и други.

Когато приключите с това, натиснете бутона Изпрати в края на страницата, за да запазите създадените промени.

След това задайте правата на групата, кликнете вляво Права на групи, изберете групата, която търсите и бутона Изпрати. В менюто, което ще се появи, когато кликнете на Допълнителни права, Вие имате възможност подробно да определяте правата за тази група, като например: „Може да прикачва файлове“, „Може да изключва цензурата на думи“, „Може да сменя аватара си“, „Може да се скрива от он-лайн статуса“, „Може да изпраща лични съобщения до много потребители или цяла група“ и много други.

Когато сте готови, натиснете бутона Приложи правата.

Задаване на индивидуални права за всеки потребител

В допълнение към администрирането на групите, Вие можете да определите и индивидуални права за всеки потребител във форума.

За да го направите, изберете таба Права, в секцията вляво Права във форума кликнете на Потребителски (форум).

Подробна настройка на правата

Изберете потребителя, чийто права искате да промените, като изпишете потребителското му име в текстовото поле и след това изберете форума/форумите. Потребителят трябва да е предварително регистриран през сайта на Вашия форум.

След това натиснете бутона Изпрати. В отворилия се прозорец ще има падащо меню, от което може да се избира кои точно права да се променят – Без достъп, Само четене, Ограничен достъп, Ограничен достъп + Анкети, Стандартен достъп, Пълен достъп и други. След като извършите необходимите промени натиснете бутона „Изпрати“.

От таб Потребители и групи в секция Потребителска сигурност можете да забраните достъпа на потребители по различни критерии: потребителско име, e-mail адрес или IP адрес.

Важно е да знаете, че блокирането на IP адрес ще забрани на всички потребители, използващи този IP адрес да виждат Вашия форум.

Ако информацията в тази статия не ви е достатъчна при управлението на Вашия форум, помощна информация за phpBB можете да откриете на официалният сайт: https://www.phpbb.com

Обновена: 22.07.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още