Как да създадем подкаст (podcast) с WordPress?

1. Какво е podcast (подкаст)?

Развитието на технологиите прави възможно предаването на аудио информация в интернет „ефира“, наподобяващо радиото. Подкастът (podcast) е един от най-бързите и удобни начини за разпространяване на аудио информация в интернет.

Подкастът е серия от аудио записи, които могат да бъдат слушани онлайн или свалени на компютър/мобилно устройство, където са достъпни за потребителя по всяко време.

Потребителите могат да се абонират за даден подкаст и да получават известие за всеки нов епизод.

2. Какво е необходимо за създаването на подкаст?

За реализирането на такъв проект Ви е необходим сайт, в който да добавите Вашето аудио съдържание. 

За хостването на аудио съдържанието има два варианта – да използвате специализирана услуга за подкаст като blubrry.com, в която качвате аудио файловете и след това използвате само линк към тях, или да качвате аудио файловете в хостинг акаунта.

В случай че аудио съдържанието ще се намира в хостинг акаунта, то препоръчителната хостинг услуга, която може да предостави оптималните ресурси за такъв тип сайт е Managed VPS.

За изграждането на сайт за Вашия подкаст можете да използвате WordPress, тъй като в ядрото на системата има изграден RSS канал. Именно той служи за разпространението на информацията до абонираните потребители.

Можете да инсталирате WordPress в хостинг акаунта при СуперХостинг.БГ по няколко начина. Най-бързият и лесен е през cPanel » WordPress Manager by SuperHosting » „Нова инсталация„.

3. Как да направим подкаст с WordPress?

След като имате инсталиран WordPress, за да може лесно да управлявате съдържанието и да създадете подкаст, е необходимо да инсталирате допълнителен плъгин. 

В официалната страница wordpress.org са налични много свободно предлагащи се плъгини за тази цел. Най-популярните от тях са:

Инсталирането на плъгина за подкаст не се различава от инсталирането на всеки един плъгин в WordPress и се осъществява през администрацията » „Разширения“ » „Добави нов“.

Вижте повече: 🔗 Инсталация и активация на плъгин в WordPress | Help

3.1 Подкаст със Seriously Simple Podcasting

След като бъде инсталиран плъгина „Seriously Simple Podcasting„, в административния панел на WordPress се създава ново меню „Подкаст„. Тук имате възможност да управлявате настройките и визуализирането на подкаста, както и да създавате нови епизоди.

Подкаст със Seriously Simple Podcasting
Настройки на подкаста.

За да персонализирате канала, можете да въведете Вашата информация в таб „Подробности за емисията“. По този начин потребителите ще разполагат с основно описание на подкаста преди да се абонират за него.

Този плъгин дава възможност да ограничите достъпа до аудио съдържанието чрез въвеждане на потребителско име и парола в секция „Сигурност“.

Адресът на Вашия подкаст, чрез който можете да споделите каченото съдържание, е автоматично генериран и можете да го намерите в секция „Публикуване“.

След като основните настройки на плъгина са въведени можете да създадете нов епизод през подменю „Добавяне на нов“.

нов епизод през подменю "Добавяне на нов"
Създаване на нов епизод.

Тук имате възможност да качите аудио или видео файл, като е добре да посочите основната информация за него. Файлът ще бъде качен в хостинг акаунта Ви в структурата на WordPress.

3.2 Подкаст с PowerPress Podcasting

Плъгинът PowerPress Podcasting разполага с ръководство за първоначалната настройка, с което лесно ще попълните всички необходими данни за Вашия подкаст. Следвайки инструкциите, посочете заглавие, категория и снимка, която не трябва да превишава размерите 3000×3000 пиксела.

Плъгинът добавя свое меню PowerPress в административния панел на WordPress, чрез което ще управлявате настройките на подкаста.

Подкаст с PowerPress Podcasting
Настройки на подкаста.

Добавянето на епизод се извършва през меню Публикации » „Добавяне“. В съдържанието на публикацията се попълва информацията, описанието и аудио файла за епизода.

Плъгинът е разработен от Blubrry и за да можете да използвате функционалността за качване директно на файл, е необходимо да свържете сайта Ви с акаунт при тях.

Добавяне
В случай че файлът е качен в хостинг акаунта, поставете уеб адреса до него в полето.

В случай че не разполагате с профил в Blubrry, не е необходимо да създавате такъв.

Можете да качите файловете в хостинг акаунта Ви в директория, която да бъде предназначена за подкаста, например в структурата на WordPress в /wp-content/uploads. След това можете директно да добавите URL адреса на файла в полето. Например ако сте качили файла в директория /wp-content/uploads/podcast/episode01, то адресът на файла ще е https://mysupersite.com/wp-content/uploads/podcast/episode01/file.mp3.

Качването на файлове може да се извърши и през администрацията » „Файлове“.

След като създадете подкаста, той може да бъде разпространен в различните канали като iTunes, Google Podcasts, Spotify и още много други.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още