Насочване на домейн към ISPConfig

Преди да насочите домейн към ISPConfig, е нужно да сте го добавили като хост на сървъра. Вижте как става добавянето: 🔗 Добавяне на домейн (сайт) в ISPConfig | Help

Насочването на домейн към ISPConfig сървъра може да се извърши по два начина: чрез насочване към IP адреса на сървъра (редакция на A записа му) или чрез задаване на нейм сървъри (NS).

Разликата между двата метода за насочване е, че:

  • Ако насочите домейна към IP адреса на сървъра, DNS зоната и записите му не може да се управляват през ISPConfig.
  • Ако насочите домейна, като му зададете нейм сървъри, DNS зоната му ще се управлява на сървъра, който отговаря за тези NS. Например това може да е ISPConfig сървъра, ако използвате собствени нейм сървъри (ns1.mysupersite.com и ns2.mysupersite.com).

Насочване с IP адрес 

Насочването към IP адреса на ISPConfig сървъра означава, че в панела за управление на DNS настройките за домейна трябва да редактирате А записа му.

Например, ако домейнът е регистиран при СуперХостинг.БГ, насочването му към IP адрес може да се извърши през панела на услугата „DNS хостинг“.

Когато за домейна се използва DNS хостинг, DNS зоната и DNS записите му ще се управляват през клиентския Ви профил в СуперХостинг.БГ.

Редакцията на DNS записите за домейна се извършва през клиентския профил » Домейни-управление » Настройки (за дадения домейн). Ако DNS хостингът е активиран за домейна, ще можете директно да редактирате DNS записите му.

Бележка: Ако за домейна има вече зададени нейм сървъри, то DNS зоната му се редактира от друго място. Преди да промените DNS настройките за домейна, като превключите към DNS хостинг, трябва да сте напълно сигурни, че използването на зададените вече нейм сървъри не е нужно.

DNS хостинг панел в СуперХостинг.БГ - редакция на DNS записи.
DNS хостинг панел в СуперХостинг.БГ – редакция на DNS записи.

DNS записът, който отговаря за домейна, е с име на хост: „@“. Попълнете в Адрес IP адреса на ISPConfig сървъра.

Попълнете същия IP адрес и за другите два записа:

  • * – отговаря за всички несъществуващи към момента поддомейни;
  • www – отговаря за поддомейна www.

В бъдеще ако създадете нов поддомейн към домейна, и желаете и той да се зарежда от ISPConfig сървъра, тук ще е нужно да добавите нов запис, например Име на хост: blog, Адрес: IP адресът на ISPConfig, Тип запис: А запис (IPv4). 

Ако не искате ръчно да добавяте нови записи за всеки нов поддомейн, DNS зоната на домейна може да се управлява автоматично от ISPConfig – за целта ще е нужно да насочите домейна към ISPConfig със собствени нейм сървъри.

Насочване със собствени нейм сървъри (NS)

Преди да е възможно да насочите домейна, като му зададете нейм сървъри, ще е нужно на сървъра да имате инсталиран и настроен DNS сървър.

„Собствени нейм сървъри“ означава, че те ще са част от домейна. Например, ако домейнът е mysupersite.com, нейм сървърите ще изглеждат така: ns1.mysupersite.com и ns2.mysupersite.com.

Вижте: 🔗 Подробна инструкция за създаване и задаване на собствени нейм сървъри в ISPConfig | Help

Обновена: 28.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още