1. Начало
  2. Имейл
  3. Имейл терминология
  4. Разликата в протоколите POP3 и IMAP

Разликата в протоколите POP3 и IMAP

За проверката на имейли се ползват основно два протокола – POP3 и IMAP.

Протоколите POP3 и IMAP за проверка на пощата се поддържат при всички хостинг услуги при СуперХостинг.БГ.

IMAP vs. POP3: двата протокола имат различни специфики, като основните са:

imap vs pop3
При IMAP писмата се намират на мейл сървъра. При POP3 писмата се изтеглят и записват на устройството на потребителя.
  • POP3 (Post Office Protocol 3) е протокол за получаване на имейл съобщения. При този протокол писмата се свалят в клиентската програма, на която се проверява пощенската кутия. По подразбиране не се запазва копие на писмата на мейл сървъра, но в повечето имейл клиенти има възможност да се окаже такава настройка. Всички писма се свалят в папка „Inbox/Входящи“. При създаване на допълнителни папки, те се създават в клиентската програма и тези папки, както и съдържанието им, не се пазят на мейл сървъра. При POP3 протокола изпратените писма също се съхраняват локално на устройството, от което е изпратен имейла.
  • IMAP4 (Internet Message Access Protocol 4) e по-нов и по-добър протокол за проверка на имейл в сравнение с POP3. При този протокол писмата се управляват директно в мейл сървъра. Това дава възможност един имейл акаунт да бъде проверяван от различни клиентски програми и устройства. Също така има възможност да се настрои изпратените писма да се съхраняват на мейл сървъра. По този начин всички папки и имейли ще бъдат видими без значение откъде се проверява имейл акаунта (няколко клиентски устройства, имейл клиенти, уебмейл).

При настройка на имейл клиент се указва какъв протокол да се ползва. Кой протокол да бъде избран, зависи изцяло от предпочитанията на потребителя. След настройка на клиентска програма обаче няма възможност да се промени протокола. Ако желаете да бъде променен, след като вече сте конфигурирали имейл клиент, то е необходимо приложението да бъде настроено повторно, като се избере желания протокол.

Вижте още: Как да премина от POP3 към IMAP? | Help

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още