1. Начало
  2. Shopiko
  3. Имейл маркетинг в Shopiko: синхронизация на абонати с MailChimp

Имейл маркетинг в Shopiko: синхронизация на абонати с MailChimp

Вашият имейл маркетинг може много да спечели с интеграция на Shopiko за синхронизация на MailChimp и Вашия онлайн магазин. Тази допълнителна настройка Ви позволява да свържете своя магазин с акаунта си в MailChimp – по този начин ще улесните процеса по добавяне на нови абонати за бюлетин.

Как можете да записвате абонати за имейл маркетинг през магазина си в платформата MailChimp?

За да Ви улесним максимално, разширението предоставя няколко начина за записване на потребител в аудиторията в MailChimp. Te са следните:

– През формата във футър менюто на сайта.

– При извършване на поръчка – в този случай е необходимо да имате активирана отметката, чието маркиране от клиента означава съгласие за получаване на промоционални съобщения и новини. Можете да активирате тази отметка от менюто Настройки » Сигурност и GDPR.

Опция за изискване на съгласие за изпращане на имейли с маркетингови цели.

– Записване при извършване на регистрация в сайта. Отново е нужно да имате активирана отметката за получаване на промоционални съобщения и новини.

Опция за съгласие при регистрация за имейли с маркетингови цели.

– Ръчно добавяне на потребител от администратора на сайта. Това може да направите от меню Маркетинг » Нюзлетър абонати » Добави абонат. Единственото задължително поле е имейлът.

Добавяне на абонат към имейл маркетинг кампанията.

Как да инсталирате допълнението за имейл маркетинг?

Посетете меню Допълнения и изберете Синхронизация на абонати с MailChimp.

Модул в Shopiko за синхронизация на абонати с Mailchimp.

Свържете Вашия акаунт в MailChimp, като натиснете бутона Свързване. Платформата ще Ви препрати към инструмента за имейл маркетинг MailChimp. Необходимо е да влезете в акаунта с потребител и парола.

Позволяване на връзката между Mailchimp и Shopiko.

Изберете аудитория за свързване с магазина. Абонатите, които се записват, ще се попълват в тази аудитория. Свържете полетата, които да се синхронизират с MailChimp.

Настройки на модула за синхронизация в Shopiko.

Това е! Супер лесно е, нали?

Включване на форма за записване

Тази форма за записване се визуализира във футъра на сайта.

Влезте в Настройки » Основни » Форма за регистрация за получаване на бюлетин.

Опции на формата за записване.

От GDPR гледна точка е препоръчително да активирате отметката за съгласие. Маркирайте опцията Показване на отметка за съгласие.

Опцията, Изпращане на имейл за потвърждение работи по следния начин: След записване, потребителят получава линк за потвърждение на имейла, който е посочил. След натискане на този линк, той се добавя в аудиторията в MailChimp. Потвърждението чрез натискане на линка от имейла, гарантира, че той се е съгласил да получава имейли.

Може да следите записалите се потребители от меню Маркетинг » Нюзлетър абонати.

Искате да продавате онлайн, но не сте намерили подходяща платформа за успешен онлайн магазин? Тествайте идеята си с Shopiko – супер интуитивна SaaS платформа, която разполага с всичко необходимо, за да стартирате своя онлайн бизнес:

  • красиви дизайн шаблони;
  • над 13 разплащателни метода;
  • интеграция с куриерски услуги;
  • чудесно обслужване от СуперЕкипа;
  • маркетинг инструменти и още…

Управлявате и поддържате магазина си без нужда от технически познания, а екипът на СуперХостинг.БГ е насреща за всяко Ваше запитване. С Shopiko спестявате време и усилия от допълнително проучване за подходяща хостинг услуга и SSL сертификат – те вече са включени в платформата Shopiko.

Обновена: 25.03.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още