https://help.superhosting.bg/spf.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Активиране и настройка на SPF запис в cPanel

Контролен панел cPanel
spf, sender policy framework, защита, DNS запис, TXT, SPF record

SPF (Sender Policy Framework) представлява система за валидация на имейлите. Разработена е за защита от спам и предпазване от изпращане на имейли от сървъри, които не са оторизирани от собственика на домейна. Принципът на работа се базира на верифициране на IP адреса на изпращащия сървър. За целта в DNS зоната на домейна се създава SPF запис. SPF записът представлява текстов DNS запис и има синтаксиса на TXT запис. В последствие мейл сървърите правят DNS проверка, за да проверят дали IP адресът, от който е изпратен имейла, съвпада с указания в настройките на домейна.

info-iconSPF запис може да се добави за всеки домейн в cPanel, който използва нейм сървърите на СуперХостинг.БГ, през cPanel -> (Имейл) Имейл удостоверяване.

Активиране на SPF в cPanel

Активирането на SPF записите се извършва през контролния панел cPanel, в меню (Имейл) Имейл удостоверяване.

info-iconВажно: Активирането на SPF през Имейл удостоверяване е глобално и ще се отрази на всеки един домейн, който е добавен в cPanel. За всеки един домейн ще бъде добавен SPF запис, който може да се редактира след това през Редактор на DNS зони.

За да активирате SPF запис за всички домейни, които са добавени в cPanel, след като достъпите Имейл удостоверяване, в секция SPF кликнете на бутон Enable (Активиране).

info-iconБележка: Зареждането на страницата (Имейл удостоверяване) може да отнеме известно време. Причината за това е, че се прави опит за допълнителна проверка към други DNS сървъри. Тази проверка е обвързана с изходящи DNS заявки. Те са изключени от съображения за сигурност. Поради това се получава и допълнително съобщение, което може да бъде игнорирано. Предупредителното съобщение и проверките не оказват влияние върху коректното функциониране на DKIM и SPF.

В случай че SPF записът вече е активиран, ще видите "Статус: Активиран". Веднага под статуса ще видите и текущия SPF запис.

Активиране на SPF запис в cPanel

SPF и DKIM записите ще работят, ако за дадения домейн са зададени DNS сървърите на хостинг акаунта.

Ако извършите промяна на SPF записа от тук, без да активирате опцията "Презаписване на настройките за всички домейни", новият запис ще се прилага за всеки нов домейн в cPanel. Също така всички съществуващи SPF записи, по които не са извършвани промени след активирането на SPF, ще се обновят с новата стойност на записа.

При използване на опцията "Презаписване на настройките за всички домейни", всички текущи SPF записи ще бъдат презаписани, включително и тези, по които са извършвани промени.

Промяна на SPF запис в cPanel

Редакция на SPF запис може да се извърши по отделно за всеки един домейн, от меню (Домейни) Редактор на DNS зони (запис тип TXT).

Редактиране на SPF записа през Редактор на DNS зони в cPanel

info-iconВажно: Имайте предвид, че след извършени промени по DNS записите, ще е необходимо да се изчака технологичното време за опресняване на DNS информацията. Технологичното време е това, което е въведено в полето TTL за дадения запис преди промените.

500px270px
SuperHosting.BG
All rights reserved © 2005-2019 , www.superhosting.bg