https://help.superhosting.bg/spf.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

SPF (Sender Policy Framework)

Контролен панел cPanel
spf, sender policy framework, защита, DNS запис, TXT, SPF record

SPF (Sender Policy Framework) представлява система за валидация на имейлите, чрез проверка на подателя им.

SPF е начин за защита от спам и предпазване от изпращане на имейли от сървъри, които не са оторизирани от собственика на домейна.

info-iconАктивиране на SPF: SPF запис може да се добави за всеки домейн в cPanel, който използва нейм сървърите на СуперХостинг.БГ. За всички хостинг услуги при СуперХостинг.БГ SPF записът се генерира автоматично. Единствено е нужно да се активира. Вижте как можете да активирате SPF и DKIM удостоверяването за Вашия домейн в статията: Активиране на SPF и DKIM в cPanel (имейл удостоверяване).

info-iconРедакция на SPF: Вече създаден SPF запис може да се променя през cPanel » Имейл удостоверяване » Управление » (SPF) Настройка. Повече информация за настройките на SPF запис ще намерите в статията: Промяна на SPF запис в cPanel.

Принципът на удостоверяване на подателя се базира на верифициране на IP адреса на изпращащия мейл сървър. За целта в DNS зоната на домейна се създава SPF запис, в който се поставя IP адреса на изпращащия мейл сървър. SPF записът представлява текстов DNS запис. Получаващите мейл сървъри проверяват дали IP адресът, от който е изпратен имейла, се съдържа в SPF записа.

В SPF записа се описват всички мейл сървъри, които ще изпращат писма от името на домейна. Например ако Вашият домейн е mysupersite.com и имате само един мейл сървър с IP адрес 11.22.3.44, през който изпращате писма от имейл адреси към домейна (myemail@mysupersite.com), то е нужно да го добавите в SPF записа:

"v=spf1 ip4:11.22.3.44 -all"

Всеки получател на Вашите писма (изпратени от myemail@mysupersite.com), който е способен да извършва проверка на DNS SPF записа за домейна mysupersite.com, ще може да види мейл сървъра (11.22.3.44) в него и да го потвърди като удостоверен. Ако писмото е с подател myemail@mysupersite.com, но IP адресът, от който реално е изпратено, не присъства в SPF записа на домейна mysupersite.com, получаващият мейл сървър може да го отхвърли или маркира като СПАМ.

500px270px
SuperHosting.BG
All rights reserved © 2005-2019 , www.superhosting.bg