1. Начало
  2. Имейл
  3. Имейл терминология
  4. Какво е SPF (Sender Policy Framework)?

Какво е SPF (Sender Policy Framework)?

SPF (Sender Policy Framework) представлява система за валидация на имейлите, чрез проверка на подателя им.

SPF е начин за защита от спам и предпазване от изпращане на имейли от сървъри, които не са оторизирани от собственика на домейна.

Активиране на SPF: SPF запис може да се добави за всеки домейн в cPanel, който използва нейм сървърите на СуперХостинг.БГ. За всички хостинг услуги при СуперХостинг.БГ SPF записът се генерира автоматично. Единствено е нужно да се активира. Вижте как можете да активирате SPF и DKIM удостоверяването за Вашия домейн в статията: Активиране на SPF и DKIM в cPanel (имейл удостоверяване).

Редакция на SPF: Вече създаден SPF запис може да се променя през cPanel » Имейл удостоверяване » Управление » (SPF) Настройка. Повече информация за настройките на SPF запис ще намерите в статията: Промяна на SPF запис в cPanel.

Принципът на удостоверяване на подателя се базира на верифициране на IP адреса на изпращащия мейл сървър. За целта в DNS зоната на домейна се създава SPF запис, в който се поставя IP адреса на изпращащия мейл сървър. SPF записът представлява текстов DNS запис. Получаващите мейл сървъри проверяват дали IP адресът, от който е изпратен имейла, се съдържа в SPF записа.

В SPF записа се описват всички мейл сървъри, които ще изпращат писма от името на домейна. Например ако Вашият домейн е mysupersite.com и имате само един мейл сървър с IP адрес 11.22.3.44, през който изпращате писма от имейл адреси към домейна (myemail@mysupersite.com), то е нужно да го добавите в SPF записа:

„v=spf1 ip4:11.22.3.44 -all“

Всеки получател на Вашите писма (изпратени от myemail@mysupersite.com), който е способен да извършва проверка на DNS SPF записа за домейна mysupersite.com, ще може да види мейл сървъра (11.22.3.44) в него и да го потвърди като удостоверен. Ако писмото е с подател myemail@mysupersite.com, но IP адресът, от който реално е изпратено, не присъства в SPF записа на домейна mysupersite.com, получаващият мейл сървър може да го отхвърли или маркира като СПАМ.

🔗 Активиране на SPF и DKIM в cPanel (имейл удостоверяване) | Help

🔗 Защо писмата, които изпращам, попадат в спам (SPAM) папката? | Blog

🔗 SPF или как да защитите домейна си от изпращане на СПАМ | Blog

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още