https://help.superhosting.bg/spf.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Активиране и настройка на SPF запис в cPanel

Контролен панел cPanel
spf, sender policy framework, защита, DNS запис, TXT, SPF record

SPF е съкращение от Sender Policy Framework и представлява система за валидация на имейлите. Разработена е за защита от спам и предпазване от изпращане на имейли, които не са оторизирани от собственика на домейна. Принципът на работа се базира на верифициране на IP адреса на изпращача. За целта, в DNS зоната на домейна се създава SPF запис. SPF записът представлява текстов DNS запис и има синтаксиса на TXT запис. В последствие мейл сървърите правят DNS заявка, за да проверят дали IP адресът, от който е изпратен имейла, съвпада с указания в настройките на домейна.

info-iconВсички домейни, ползващи споделен Linux хостинг и DNS сървърите отговарящи за хостинг акаунта, имат настроени SPF записи.

Управлението на SPF запис се извършва в контролния панел cPanel, в меню "Имейл удостоверяване".

info-iconБележка: Зареждането на страницата отнема известно време. Причината за това е, че се прави опит за допълнителна проверка към други DNS сървъри. Тази проверка е обвързана с изходящи DNS заявки. Те са изключени от съображения за сигурност. Поради това се получава и допълнително съобщение, което може да бъде игнорирано. Предупредителното съобщение и проверките не оказват влияние върху коректното функциониране на DKIM и SPF.

След като се зареди страницата, в секцията SPF ще видите актуалния статус. В случай че има активиран SPF запис, ще видите: Статус: Активиран

Веднага под статуса ще видите и текущия SPF запис.

Например: В момента SPF записа е: v=spf1 +a +mx +ip4:195.191.148.7 +ip4:195.191.149.7 ~all

Активирането на SPF и DKIM работи, ако за домейна са зададени DNS сървърите на хостинг акаунта.

От това меню има възможност да се направят допълнителни настройки по SPF записите.

Настройки на SPF запис в cPanel

След като направите промените, натиснете бутон "Обновяване".

След като SPF е активиран, можете да видите и редактирате SPF записа, за всеки един домейн, през cPanel -> (Домейни) Разширен DNS редактор (запис тип TXT).

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

Все още няма коментари

Уведоми ме при
avatar
wpDiscuz
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg