1. Начало
  2. Хостинг
  3. Хостинг терминология
  4. Каква е ползата от SSD технологията?

Каква е ползата от SSD технологията?

Какво е SSD?

SSD (Solid State Drive) е устройство за съхраняване на данни и твърд диск от ново поколение. Технологията на SSD e базирана на флаш-паметта. Това отличава SSD дисковете, от стандартните HDD твърди дискове, с изключителни характеристики. Най-важните от тях са моментален достъп до данните, поразителен брой едновременни операции в секунда и отлична производителност.

SSD дисковете са новата, по-добра технология, която добавя следващо ниво в ускоряването на сайтовете.

Всичко на SSD (ALL SSD)

Използването на SSD дискове може да ускори зареждането на всяко приложение, което има нужда от светкавична обработка на множество дискови операции в секунда, като например MySQL базата данни.

ALL SSD означава, че всичко работи на SSD дискове, не само базата данни. При ALL SSD се използват пълните възможности на технологията. Всичко от уебсайта работи на SSD дискове – базата данни, уеб сървъра, файловата система и всичко друго, което по един или друг начин работи с файлове и прави дискови операции (четене/писане).

Зареждането на ALL SSD уебсайт е с до 10 пъти по-бързо, сравнено с това на сайт, който работи на HDD дискове.

Още едно преимущество на ALL SSD е, че системата на хостинг акаунта също ще ползва бързината на новата технология. Това се отразява в по-бърза и стабилна работа на Файловия мениджър и всички други процеси, опериращи с файловото съдържание на хостинг акаунта, като например имейл услугата.

🚀 Всички хостинг планове, от СуперХостинг.БГ, поддържат ALL SSD технологията. Всички данни на нашите клиенти се разполагат и работят на професионални сървърни SSD дискове.

Managed VPS сървърите се активират* на платформа с професионални сървърни SSD дискове.

*Поетапно всички Managed VPS сървъри, които към момента ползват SSD само за базите данни, ще бъдат мигрирани към ALL SSD.

SSD дисковете, които са интегрирани на сървърите на СуперХостинг.БГ, са от най-високо технологично ниво и са избрани внимателно измежду най-добрите професионални сървърни SSD устройства. Тези сървърни SSD дискове се различават от обикновените потребителски дискове с това, че са още по-бързи и технологията им е фокусирана върху постигането на поразителна производителност.

Максимална полза от SSD за MySQL базите данни

Когато даден уеб сайт се достъпва в уеб браузъра, за да се зареди посетената уеб страница, приложението на сайта ще се обърне към базата данни, за да заяви и получи необходимата информация. Приложението на сайта комуникира с базата данни като изпраща SQL запитвания/заявки. Отговорът на тези SQL заявки е информацията, която уеб браузърът ще покаже в уеб страницата.

Най-често, при съвременните системи за управление на съдържанието (CMS), уеб сайтовете изпращат множество на брой запитвания към базата данни, за да получат информацията само за една уеб страница.

Колкото по-бързо MySQL сървърът обработи получените SQL заявки и по-бързо върне информация към приложението, толкова по-бързо ще се зареди уеб страницата.

Когато базите данни се намират на SSD диск, MySQL сървърът може да приеме, обработи и върне отговор на в пъти повече едновременни SQL запитвания към базата данни. Това се дължи на възможността на SSD технологията да обработва по-бързо информацията и да извършва десетки хиляди (~20 000) входно-изходни операции в секунда. Сравнено с обикновен HDD твърд диск, броят на тези операции в секунда рядко надминава ~100 IOPS (Inputs/Outputs Per Second).

Каква е ползата от SSD технологията?

  • По-бързата обработка на данните и големия брой едновременни операции при SSD ускоряват зареждането на уеб сайтовете.
  • Производителността при SSD се отразява в по-малко натоварване на сървъра и намалено потребление на процесорния ресурс.
  • По-бързото зареждане на уеб сайта подобрява потребителското изживяване, намалява пропуснатите ползи и повишава доверието в сайта.
  • Бързината на зареждане на сайта е един от сигурните сигнали, които Google взима в предвид при позиционирането на сайта в резултатите. По-добра скорост на зареждане – по-добър ранг на сайта и по-голям шанс за по-добра позиция.
Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още