Какво е хостинг сървър?

Хостинг сървърът е един от основните компоненти на уеб хостинг услугата. Той е свързан с интернет и работи без прекъсване. В определена директория на сървъра се разполагат файловете на сайта, за да може да са публично достъпни в интернет.

Хостинг сървъри се използват при всички уеб хостинг услуги при СуперХостинг.БГ: споделен хостинг, WordPress хостинг, Managed VPS (управляем виртуален сървър) и Реселър хостинг.

След като си вземете хостинг план на някоя от уеб хостинг услугите, на хостинг сървъра се отваря (активира) хостинг акаунт.

Характеристики на хостинг сървъра

Сървърни ресурси

Хостинг сървърът е специален и мощен компютър, който използва професионален сървърен хардуер. Разликите със стандартния домашен компютър са във формата на кутията, дънната платка, типа процесор, капацитетът на ресурсите и други. При сървъра всички компоненти са направени за голямо натоварване, издръжливост и продължителна употреба, за тежка работа.

Например, ако домашният компютър или лаптоп има 16 GB оперативна памет, то един хостинг сървър може да има над 2 TB (терабайта) памет. Докато при домашния компютър може да има един (стандартно) диск, на сървъра те може да са над 10. 

Изобщо всеки хардуерен компонент на сървъра е по-мощен, но и по-надежден от потребителския клас компютърни компоненти.

Основните сървърни ресурси, които се описват в параметрите на хостинг плановете са:

 • Процесор (CPU) и процесорни ядра. Ресурсът на процесора се отчита като процесорно време. Това е времето, което се изразходва за изпълнението на процеси в хостинг акаунта. Например обработка на заявките към базата данни и обработка на скриптовете на сайта.
 • Оперативна памет (RAM). Количество (GB) оперативна памет. Паметта се използва за временно съхранение на данни, които са нужни по времето на изпълнението на даден процес. Достъпът до данни в паметта е много по-бърз, отколкото четенето им от диска.
 • Диск (SSD). Количество дисково пространство (GB), брой файлове и директории (inodes) и дискови операции в секунда (IO/IOPS).

При стандартната уеб хостинг услуга (споделен хостинг, WordPress хостинг) тези ресурси се поделят между всички хостинг акаунти, работещи на сървъра. Докато при специалната уеб хостинг услуга Managed VPS, при която се използва собствен виртуален сървър, за всеки хостинг план си има заделени собствени ресурси.

Какво е ядро на процесор?

В рамките на една интегрална схема може да се разполагат повече от един процесор. В този случай процесорите се наричат „ядра“, а цялата интегрална схема – процесор. Така едно ядро всъщност е един отделен процесор. 

Един от начините за разграничение на хостинг услугите, когато става въпрос за изчислителна мощ, е начинът по който се използва процесора на сървъра. Например при стандартната уеб хостинг услуга (споделен хостинг, WordPress хостинг) всички хостинг акаунти на хостинг сървъра си поделят всички ядра. Без обаче да има изрично заделено ядро само за конкретен хостинг акаунт. Докато при по-високия клас хостинг услуги като управляем виртуален сървър (Managed VPS) и виртуален сървър (VPS) за всеки хостинг план си има отделени процесорни ядра. 

Например Managed VPS Duo (първият план на управляемия виртуален сървър) разполага с 2 процесорни ядра. Следващите планове са още по-мощни.

Интересно от Уикипедия:

През 1999 г. развитието на технологиите позволява съвместяването на два централни процесора в рамките на една интегрална схема и отделните процесори биват наричани процесорни ядра. В такъв контекст терминът „процесор“ се използва за обозначаване на цялата интегрална схема и се говори за едно-, дву- и многоядрени процесори.

Централен процесор | bg.wikipedia.org

Сървърни технологии

Сървърните програми и технологии са различни от тези, които се инсталират и работят на домашния компютър. Те имат различна цел или предназначение.

Например на хостинг сървъра не се инсталират игри, програми за текстообработка или графични редактори и други подобни приложения, които можем да видим на домашния компютър. 

На хостинг сървъра не се инсталират и деинсталират програми постоянно, докато на десктоп компютъра всеки потребител може да направи каквото си поиска. Основните сървърни технологии се инсталират, конфигурират и само се обновяват, те не се премахват и работят постоянно (защото сайтовете трябва да работят и да са достъпни постоянно).

На хостинг сървъра са инсталирани различни програми (услуги) и технологии, например:

 • Операционна система за сървъри;
 • Уеб сървър, HTTP/2, SSL, DNS сървър;
 • Бази данни – MySQL и PostgreSQL сървър;
 • Скриптови езици: PHP, Perl, Python, Ruby и Node.js (JavaScript);
 • Технологии за достъп и управление на файловете като FTP сървър, SSH сървър, Git хранилища;
 • Имейл сървър (SMTP, POP3, IMAP), система за защита от СПАМ;
 • Технологии за кеширане и ускоряване на сайтовете (Redis, SuperCache);
 • Контролен панел (cPanel) и други.

Тези технологии също са посочени в характеристиките на хостинг плановете към конкретната хостинг услуга. 

Операционна система на сървъра

Операционната система (ОС) е основният интерфейс между приложенията, потребителите и физическата машина. Вие използвате операционна система ежедневно, дори без да се замисляте.

Вашият персонален компютър е с операционна система Windows или Linux. Ако имате Mac, използвате OSX. А Вашият телефон най-вероятно използва Android или iOS.

Също както Вашия домашен или офисен компютър, сървърът има нужда от операционна система. Най-често използваната операционна система за сървъри е Linux.

Ако не сте запознати с Linux или сте чували за трудностите, с които се сблъскват потребителите на своите персонални компютри, използвайки тази операционна система, не се притеснявайте. Докато много малко хора използват Linux у дома или в офиса, Linux е абсолютен стандарт за сървърите. Уеб хостинг компаниите предлагат контролни панели и инструменти за управление и инсталация, за да не се налага да разбирате изобщо от Linux и да можете успешно да се справите с администрацията на Вашия уеб хостинг.

При VPS хостинга може да се инсталира на виртуален сървър всякаква операционна система например Windows – ASP.net. Не се обърквайте. Дори да използвате Windows у дома, това не е причина да го използвате и за сървърна операционна система. Няма никаква истинска ползва от това да я употребявате и на двете места.

Единствената причина да искате да използвате Windows за Вашия сървър е само ако имате нужда от него. Например, за да пуснете патентован софтуер, като .NET, ASP или Microsoft Silverlight, които просто няма да тръгнат под Linux.

За всичко останало – WordPress, Drupal, Joomla и други приложения, написани на PHP, или изградени на Ruby или Python – Linux е перфектната сървърна операционна система.

Уеб сървър

Хостинг сървърът е физическата машина, на която е инсталирана програмата „уеб сървър“. Извън хостинг сферата, често сървърът, на който се намира сайта, се нарича просто уеб сървър, без да се уточнява дали е хостинг, виртуален или нает сървър.

Уеб сървърът е отговорен за обработването на заявките към сървъра. 

Когато напишете един URL адрес в адресната лента на Вашия браузър, тя се превръща в заявка, която се прехвърля на сървъра, който хоства уеб сайта. На хостинг сървъра заявката се посреща от уеб сървъра. Той я чете, разбира кои други приложения трябва да се задействат или да се даде достъп до определени файлове и след това връща отговор обратно към браузъра. Отговорът, който уеб сървърът най-често изпраща, е страница от уеб сайта, който търсите. Уеб сървърният софтуер работи като медиатор между интернет и файловете на сървъра.

Най-често срещаният уеб сървър е програма с отворен код наречена Apache. Ще я откриете във всички хостинг планове на СуперХостинг.БГ. 

Ако приложенията, които искате да управлявате, нямат някакви специфични нужди, Apache е перфектен избор за уеб сървърна програма.

Система за управление на бази данни

Повечето уеб сайтове (но не всички) изискват система за управление на бази от данни, за да могат да съхраняват данни и информация. Това може да бъдат блог постове, страници, информация за продукти, данни на клиенти и всяко друго съдържание в зависимост от типа уеб сайт.

Най-често използваната система за управление на бази данни е MySQL. Това е един много мощен софтуерен инструмент за управление на сложни релационни бази от данни.

MySQL е най-честият избор при CMS платформите – WordPress, Drupal и Joomla.

Има и други системи за бази данни, които се използват от определени приложения и можете да срещнете някои от тях, ако правите нещо специфично.

Например PostgreSQL е също RDBMS (релационна система за управление на бази данни), чиято функционалност наподобява MySQL и често се използва в комбинация с езика за програмиране Ruby on Rails. Така че ако имате нужда от приложение, базирано на Ruby on Rails, ще Ви трябва PostgreSQL.

СуперХостинг.БГ предлага PostgreSQL и MySQL за своите клиенти на всички хостинг планове на споделен хостинг.

Скриптови езици

Повечето (но не всички) уеб сайтове са динамични по някакъв начин. Говорейки за базите данни и уеб сървърния софтуер, става ясно, че трябва да съществува някакъв софтуер, който да изведе съдържание от базата данни и да го изпрати на уеб сървъра. 

Това се изпълнява от различните приложения, като например системите за управление на съдържанието (CMS).

Без значение дали е обикновена блог платформа, сложна CMS система, сайт за електронна търговия, система за управление на проекти, уеб сайтове с интерактивни функции и динамично съдържание, всичко това са компютърни програми и те трябва да бъдат написани на език за програмиране. Не трябва да знаете този език, за да използвате програмата, но Вашият уеб хостинг сървър трябва да го „знае“, за да могат Вашите приложения да работят.

Един от най-използваните програмни езици за уеб разработка е PHP. СуперХостинг.БГ предлага поддръжка на PHP, Ruby, Python и Node.js (JavaScript). 

LAMP / LAMP Stack

LAMP е акроним на Linux, Apache, MySQL и PHP. Linux е най-използваната операционна система за уеб хостинг, Apache – за уеб сървър, MySQL – за управление на базите данни, а PHP – за приложенията. Тези 4 технологии често се наричат „LAMP stack“ или LAMP.

LAMP представлява съвкупност от софтуерни продукти и е предназначена да предостави всичко необходимо за функциониране на всяко уеб приложение, сайт или друг онлайн проект. СуперХостинг.БГ поддържа целия LAMP пакет, както и много други приложения, безплатни софтуери и полезни инструменти, които да улеснят и подобрят Вашето уеб хостинг преживяване.

Модули към сървърните технологии

Някои сървърни технологии изискват специфични модули или плъгини, за да се използва пълната им функционалност. Две от най-използваните сървърни технологии, които изискват допълнителни разширения, са уеб сървърът и езикът за програмиране.

Например, ако искате Вашият сайт да има разбираеми URL адреси (не компютърно генерирани кодове), Вашето приложение ще изисква mod_rewrite модула към Apache уеб сървъра. Ако сайтът извършва повече работа на сървъра, свързана с обработката на изображения, може да Ви трябва PHP модулът Imagick.

Какво са версиите?

Всички тези сървърни технологии имат различни издадени версии през годините, например PHP 5.2 и PHP 8. Повечето уеб хостинг доставчици използват последната версия за всяка технология, като поддържат и по-стари версии на различните скриптови езици.

СуперХостинг.БГ поддържа на своите хостинг сървъри всички най-използвани и най-нови версии на PHP. 

Сървърни настройки

На хостинг сървъра са направени специфични настройки на програмите и технологиите. Настройките са направени така, че да се поддържа оптимално качество на услугите, които работят на сървъра.

Някои от системните настройки на сървърните приложения са:

 • Apache паралелни връзки;
 • Fast CGI PHP процеси;
 • MySQL брой заявки (за час);
 • Паралелни SQL връзки и други.

Системните настройки също са посочени за всеки хостинг план, някои от тях са в раздел Разширени системни параметри.

Една от настройките на сървъра е неговото (хост) име. То е нужно, когато искаме да се свържем отдалечено с хостинг сървъра и работещите в хостинг акаунта технологии. Името на хостинг сървъра е във вид xyz.superhosting.bg. Освен името, за свързването може да е нужно указването и на порта за съответната услуга, работеща на сървъра. Например за SSH портът е 1022, за FTP 21, за IMAP сървъра 143 или 993 и други.

Кой се грижи за хостинг сървъра?

За всички настройки и оперативността на хостинг сървъра се грижат системните ни администратори. Това е екип от специалисти, който следи (прави мониторинг на) работата на сървърите денонощно. Освен настройките, те правят и профилактики, обновявания на технологиите, отстраняване на казуси, грижат се за сигурността и други.

Грижата за сигурността и работата на Вашия хостинг акаунт и сайтовете в него са в сигурни и способни ръце. 

Обновена: 11.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още