Какво е root достъп?

Когато за достъп до вашия VPS използвате основния административен потребител на системата, например root, тогава това се нарича root достъп.

При Windows базираните системи, най-често основният административен потребител е Administrator и той може да редактира всеки файл и да извършва всякакви промени по системата и приложенията.

На същия принцип, при Linux базираните системи, основният административен потребител е root.

Този root потребител има пълни права и може да извършва много повече системни промени и настройки, отколкото допълнително създадените потребители. Някои от действията, които само root потребителят може да извършва са:

  • извършва промени по системните настройки;
  • инсталира сървърни приложения; (Apache, Nginx, Node.js, MySQL и други)
  • конфигурира сървърните приложения;
  • може да редактира всеки файл намиращ се на сървъра;

С потребител root можете да действате по всички аспекти на системната администрация, създаване на потребители, промяна на потребителски пароли, проверка на логовете, инсталиране на софтуер и т.н.

Тъй като на този root потребител не са поставени ограничения за сигурност, когато се извършва някаква операция с него, задължително трябва да се подхожда с изострено внимание. Системата ще изпълни всяка команда от този потребител, като в много случаи няма да изведе никакво предупредително съобщение за промените, които ще извърши, дори те да имат необратими последствия (изтриване на файлове, преформатиране на дискови дялове, изтриване на потребител и т.н.). Поради това е много лесно и бързо, с грешно изписана команда, да се изтрие критичен системен файл или да се блокира достъпът до системата.

Като индикатор и напомняне за абсолютните права на потребителя root, в конзолата ще виждате символа #

Индикатор, че сте влезли в системата с потребител root

Другите потребители ще виждат друг символ, например $

Индикатор, че сте влезли в системата с потребител, различен от root

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още