WordPress Content Visibility (видимост на съдържанието)

Основната цел на всеки сайт е да доставя информация за посетителите. В зависимост от публикуваната информация, понякога е необходимо да се ограничи достъпа на някои посетители до определен ресурс.

WordPress има функционалност, която се казва Content Visibility, и тя контролира кой може да вижда съдържанието на сайта.

По подразбиране, всички постове и страници са видими.

Когато създавате публикация или страница в WordPress, можете да настройвате тяхната видимост като Public (Публична), Private (Лична) или Password Protected (Защитена с парола). Също така може да публикувате цял сайт в private видимост чрез защита с парола или като използвате различни плъгини.

Настройване видимостта на страници и публикации

Можете да управлявате видимостта на публикации и страници от меню Edit. Опцията е достъпна в страничния панел с настройки в раздел Състояние и видимост.

Настройката по подразбиране за публикации и страници е Публична, което означава че съдържанието е видимо за всички, веднага щом бъде публикувано.

изглед на панел Състояние и видимост

Кликнете върху Публична, за да видите всички опции за видимост.

  • Публична – опция по подразбиране, съдържанието е видимо за всички;
  • Лична – тази опция скрива съдържанието за всички, които не са логнати в WordPress;
  • Защитена с парола – при избиране на тази опция се зарежда допълнително поле, в което трябва да се въведе парола за достъп.

Лично съдържание

Когато страницата или публикацията са със статус Лична, при опит за зареждането ѝ, без да се сме се логнали в администрацията, ще получим съобщение 404 Not Found.

Това е нормалната реакция на WordPress, когато публикация или страница е създадена със статус за видимост Лична. Само упълномощени потребители могат да виждат лично съдържание. Всеки, който може да се логне в администрацията на WordPress, може да види съдържанието.

Обикновените потребители и посетители няма да знаят за личното съдържание. То няма да се показва в листатата със статии. Ако те заредят случайно URL на лична страница, ще се върне грешка 404 и няма да имат възможността да отворят съдържанието.

Все пак имайте предвид, че личното съдържание не е защитено срещу потребители, които имат дадени права (Редактор или Администратор) в WordPress. Те могат да виждат съдържанието в Edit Post/Page панела, могат да го модифицират или да го направят публично достъпно.

Защитено с парола съдържание

Нека създадем страница със заглавие Hello world! и статусът на видимост да е: Защитена с парола.

Съдържанието на тази страница няма да е видимо за всички посетители.

Вместо това се зарежда информация, че съдържанието е защитено с парола и поле за въвеждане на паролата. Посетител, който иска да види съдържанието трябва да въведе коректната парола в полето:

съдържанието на страницата е заключено с парола

Ако посетителят въведе грешна парола, съдържанието няма да се зареди, няма да се получи и някакво съобщение.

Също така, WordPress прикача Защитен: (Protected:) пред оригиналното заглавие.

Скриване на целия WordPress сайт

WordPress не предоставя функционалност, която да скрива целия сайт от широката публика или да забранява достъпа на избрани потребители.

Има различни плъгини, които предоставят тази функционалност. Например Създаване на страници „Coming Soon“ и „Maintenance“ в WordPress | Help

В някои случаи може да използвате .htaccess, за да създадете правила, които да регулират достъпа до сайта, например Забрана за достъп по IP в .htaccess | Help

Обновена: 22.06.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още