1. Начало
  2. WordPress
  3. Изграждане на WordPress сайт и създаване на съдържание
  4. Създаване на публикация (post) в WordPress с Classic Editor

Създаване на публикация (post) в WordPress с Classic Editor

За да създадете нова публикация с класическия редактор, влезте в административния панел на WordPress. От лявото меню Публикации, изберете Всички. След като сте инсталирали плъгина Classic Editor в сайта, ще можете да го използвате за създаване и редактиране на публикации/страници.

Ако използвате вградения блок редактор в WordPress, за да създадете страница или публикация, вижте статията: Създаване на страница или публикация в WordPress (блок редактор).

Заглавие и адрес на публикацията

Нова публикация в WordPress

Създаването и редактирането на публикациите предоставя възможност за дефиниране на заглавие (title) и определяне на URL адреса, на който ще се достъпва публикацията. В полето за писане, в горната част на прозореца за създаване на публикации, можете да попълните желаното от вас заглавие (например: Статия), след което автоматично ще се генерира връзка разположена непосредствено под заглавието (Връзка: http://mysitename.com/статия).

В случай че желаете публикацията да бъде видима на различен URL адрес, от автоматично генерирания, можете да изберете бутона Редактиране и да въведете друг адрес. С избор на бутона Добре запазвате промяната, а с бутон Отказ можете да откажете промените.

Вмъкване на изображения, видео, аудио и други

Добавяне на медия в WordPress

Добавянето на медия към публикацията може да се извърши от бутон Добавяне на файл (1).

(2) Вмъкване на медия – от тук можете да изберете файл, който да бъде вмъкнат в публикацията. Можете да изберете от вече качени файлове (b) или сега да качите файл (a).

(3) Създаване на галерия – това е опция за създаване на галерия от няколко файла, която ще е видима на публикацията. Отново може да изберете от вече качените файлове (b), или да качите нови (a).

(4) Основно изображение – това е изображението, което е основно за публикацията. Това изображение ще се вижда в началото на публикацията, както и когато споделяте в социалните мрежи.

(а) При избиране на таба Качване на файлове се зарежда прозорец, с който можете да посочите файл от вашия компютър с бутон Избор на файлове и да го качите в директорията за изображения на системата. След като файлът вече е качен можете да извършите допълнителни настройки като поставяне на Заглавие, Описание, Размер, Адрес на връзката и други. В случай че желаете да промените начина, по който се визуализира изображението, чрез изрязване, завъртане или дефиниране на точен размер е необходимо да изберете бутона Редактиране на изображение. След като изображението е настроено може да бъде добавено към публикацията, чрез бутона Вмъкване в публикацията.

(b) Избор от вече качени файлове.

(5) Вмъкване от URL – Възможно е да добавите изображение от друг сайт, без да е необходимо да го сваляте локално. Това можете да направите от Вмъкване от URL като попълните необходимата информация URL адрес и Заглавие. В случай че желаете можете да добавите Описание, Подравняване, Връзка на изображението.

Друг начин да вмъкнете съдържание от външен източник в публикацията е, чрез поставяне на URL адреса на източника. Например можете да вмъквате съдържание от YouTube, Twitter, друг WordPress сайт, Tumblr, Kickstarter и други.

Съдържание на публикацията

Добавяне на съдържание в публикация на WordPress

Освен заглавие и адрес, на който ще се отваря статията, необходимо е да въведете съдържание (4).

За опростено попълване на съдържание, системата WordPress предоставя редактор като вградена функционалност.

Редакторът има визуален и текстов режим на редактиране, които включват набор от бутони с различни функционалности за форматиране на съдържанието. Във визуалния редактор (1) можете да попълвате съдържание, като визията му ще е максимално близка до тази след публикуване на публикацията. В текстовия режим на редактора (2) можете да променяте изходния код (HTML) на публикацията.

За да се покажат всички бутони на визуалния редактор, кликнете на иконката Скриване/показване на лентата с инструменти (3).

След въвеждане на текст в полето (4) в режим „Визуален редактор„, можете да маркирате текста и да използвате бутоните:

получер, курсив, зачеркнатполучер, курсив, зачеркнат: за удебеляване на текста, наклон на шрифта или зачертаване на текста;
неномериран списък, номериран списъкненомериран списък, номериран списък: оформят текста, чрез списъци разделени със символ (ul) или номер (ol);
цитат, хоризонтална линияцитат, хоризонтална линия: поставя текста в блок (blockquote), добавя хоризонтална черта (hr);
подравняване вляво, подравняване в центъра, подравняване вдясноподравняване вляво, подравняване в центъра, подравняване вдясно: оформят местоположението на текста;
вмъкване/редактиране на връзка, премахване на връзкавмъкване/редактиране на връзка, премахване на връзка: предоставят възможност за опростено създаване и премахване на линкове както към вътрешни, така и към външни страници;
вмъкване на етикет Прочетете повече, скриване/показване на лентата с инструментивмъкване на етикет Прочетете повече, скриване/показване на лентата с инструменти: позволява разделяне на съдържанието, отваря допълнителни опции за форматиране;
режим за спокойно писанережим за спокойно писане: предоставя удобство чрез скриване на менютата и увеличаване прозореца на редактора на цял екран;

Категории и Етикети

Избор на категория/категории за публикацията

При създаването на нова публикация има възможност директно да бъде асоциирана със съответните категории (групи), към които принадлежи.

Необходимо е в дясната част от секция „Категории“ да изберете съответните предварително създадени категории.

Задаване на етикети към публикацията

Можете да добавите и нови като изберете „+Нова категория„. За улеснено навигиране можете да превключвате между табовете „Всички категории“ и „Най-използвани„.

Аналогично можете да добавите и нов етикет (таг) към публикацията или да изберете от вече създадените от секцията „Етикети„, разположена в долния десен ъгъл.

Може да изберете най-често използваните тагове, като кликнете на Избор от най-често използваните етикети.

Преглед, одобрение и публикуване

Преглед, одобрение и публикуване на публикация в WordPress

След като публикацията е създадена, тя може да бъде поставена в статус Чернова от секция Публикуване, като изберете Статус: -> Редактиране, за да извършите в последствие довършителни корекции. За напълно изготвените статии можете да използвате статус Очаква одобрение. Тази опция предоставя възможността статиите да бъдат преглеждани и публикувани от администратор. След задаване на подходящия статус изберете бутона Добре.

Статиите, които вече са одобрени от администратор, е възможно да бъдат публикувани веднага или в точно определен период от време. Можете да публикувате статията веднага от секцията Публикуване като изберете бутона Публикуване(Обновяване) или да дефинирате подходящо време, през което автоматично системата да извърши публикуването, като изберете Публикуване веднага -> Редактиране.

Публикациите, които създавате могат да бъдат публични, лични или с ограничен достъп. За да направите дадена публикацията възможна за достъп само от вас от секцията Публикуване изберете Достъпност: Публична -> Редактиране -> Лична. В случай че статия е предназначена за определен кръг/група от потребители, е възможно да ограничите достъпа, чрез изискване на идентификация на потребителите посредством потребителско име и парола като изберете опция Защитена с парола.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още