Настройки на публикуване в WordPress

Системата WordPress предоставя няколко начина за бързо публикуване на съдържание:

  • създаване на публикация посредством административния панел на системата;
    Подробно описание как да създадете публикация от административния панел можете да намерите в статията Създаване на публикации.
  • публикуване на материал директно от външен сайт, чрез специално създаден бутон за публикуване „Натисни ме“ (меню Разни -> Налични инструменти – Press This);
  • автоматични публикации на имейл съобщения изпратени към определен имейл адрес;
  • отдалечено публикуване, чрез десктоп приложения или от външни уеб сайтове използващи специфична технология.

Настройки за публикуване

Настройки на публикуване в WordPress

Категория по подразбиране за публикации (1)

Изберете категория по подразбиране за публикациите. При изтриване на категория всички нейни публикации ще бъдат преместени в тази категория. Когато дадена публикация няма избрана категория, категорията по подразбиране ще бъде зададена автоматично.

Публикациите, които създавате, могат да бъдат свързвани автоматично към най-често използваната от вас категория, в случай че изберете такава от падащото меню.

Формат по подразбиране (2)

От тук можете да зададете формат за публикациите (Post Format), който ще се ползва по подразбиране. Форматите за публикации се използват от темите за различно форматиране и обособен стил за различните видове публикации (например Стандартен, Бележки, Чат, Галерия, Връзка, Изображение, Цитат, Статус, Видео, Аудио). Тази настройка е налична когато ползваната тема поддържа различни формати на публикациите.

Форматът може да се зададе и по време на създаването и редактирането на публикациите.

Публикуване чрез имейл

Настройки за публикуване чрез имейл

С тази опция, можете да настроите вашия блог да публикува съобщения от електронна поща (3) към вашия домейн, като публикации в блога, в точно определена за целта категория (5).

Имайте предвид че всички съобщения адресирани до съответния имейл адрес ще бъдат автоматично публикувани на сайта без да се прави проверка дали съобщенията са нежелана поща. Поради тази причина създателите на WordPress препоръчват имейл адресът да не бъде публичен. Можете да използвате някой от автоматично генерираните предложения (1) в административния панел.

За да настроите адреса е необходимо предварително да създадете имейл акаунт в контролния панел cPanel.

Как да създавам e-mail акаунти?

След като имате създаден имейл акаунт можете да попълните настройките в административния панел на WordPress:

Пощенски сървър (2): mail.mysitename.com или име-на-сървър.superhosting.bg
Порт (2): 110
Потребителско име (3): имейл-акаунт@mysitename.com
Парола (4): паролата за имейл акаунта

Бележка: Заместете mysitename.com с името на вашия домейн. Ако желаете можете да зададете името на сървъра, на който е разположен хостинг акаунта. Името на сървъра ще намерите в първоначалния имейл с данните за хостинг акаунта ви.

За да публикувате имейл съобщение е необходимо да изпратите съобщение до имейл адреса, който сте създали и настроили и то автоматично ще бъде добавено в категорията по подразбиране на вашия блог.

Услуги за обновяване

Услуги за обновяване

При нова публикация или обновяване на съществуваща, WordPress може да изпрати нотификация до услугите за обновяване.

Тези услуги се ползват от различни сайтове (и други уеб услуги) за предоставяне на най-новото и интересно блог съдържание в Уеб, като например Ping-o-Matic, weblogs.com, blo.gs и други.

След задаване на необходимите настройки, натиснете бутона „Запазване на промените“ в дъното на екрана, за да влязат в сила извършените промени.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още