1. Начало
  2. Shopiko
  3. Как да добавим, редактираме и изтриваме продукти в онлайн магазина?

Как да добавим, редактираме и изтриваме продукти в онлайн магазина?

Гледайте видеото ни тук:

В секция Каталог » Продукти можете да добавяте нови продукти, да ги организирате в категории, да редактирате вече въведената информация или да добавяте нова.

Можете да добавите нов продукт, като първо изберете желаната категория и след това натиснете бутона „Добави продукт“.

Добавяне на нов продукт

Отваря се нов прозорец, в който се попълва подробна информация за продукта.

Основна информация

Описание на продукта – основна информация

Име – въведете име на продукта.

Статус – изберете подходящ статус между „В продажба“, „Спряна продажба (показана цена)“ и „Спряна продажба (скрита цена)“.

Цена – налични са две полета за цена. Може да въведете стара и нова цена за продукта.

Скрит / Видим продукт – за да скриете определен продукт в онлайн магазина, кликнете на зелената икона „око“ в горния десен ъгъл. При скриване на продукта, иконката ще се оцвети в червено.

Описание на продукта – въведете максимално описателна информация за продукта. Можете да добавите и изображение от Вашия компютър, като го дръпнете и пуснете директно в редактора.

Подробно описание – този таб с информация е опционален. За да се визуализира като поле към продукта, е необходимо най-напред да го активирате от меню Каталог > Настройки > Табове в продуктови страници > бутон „Добави нов таб“ > таб Подробно описание.

Добавяне на таб

„Продуктът е в промоция“ – добавя текст „ПРОМО“ върху изображението на продукта.

„Нов продукт“ – добавя надпис „НОВО“ върху изображението на продукта.

Последната секция от текстовия редактор се визуализира след активиране на меню Разработчик (налична функционалност при план Магазин Бизнес и Магазин Про). Тя дава възможност да се добавят линкове, снимки, видео и други към описанието на продукта.

Текстов редактор

Мултимедия

Мултимедия

Снимки на продукта – за всеки продукт можете да прикачите неограничен брой снимки. Кликнете върху иконата с плюс, за да добавите нова снимка. Ако желаете, можете да добавите и няколко снимки наведнъж с функцията Drag&Drop.

Важно: Първата снимка, в най-лявата част, е основна за продукта.

Добавяне на продуктова снимка

Ако желаете да прегледате някое от качените изображения, посочете с мишката върху него и кликнете върху иконата с лупа.

За да промените изображение, кликнете върху него и изберете иконата с облаче.

За да изтриете изображението, застанете с мишката върху него и натиснете върху иконката с кошче.

Видео от YouTube – можете да прикачите видео клип от YouTube към всеки продукт, като поставете адреса на видео клипа в оказаното поле.

Качване на видео от YouTube

Може да вземете адреса на видео клипа директно от URL адресната лента на вашия браузър или от секция Споделяне в YouTube.

След като поставите уеб адреса в полето, системата автоматично ще прихване видео клипа и ще попълни заглавието, описанието и картинката му в съответните полета.

Ако желаете, може да промените тази информация така, че да отговаря максимално на Вашите нужди.

За да се запазят промените, е необходимо да запазите страницата, натискайки върху бутона „Запис“ най-долу.

Ако искате да изтриете вече публикувано видео, може да го направите чрез бутона за изтриване. Не забравяйте да запишете промените, натискайки върху бутона „Запис“.

Прикачен файл – можете да прикачвате файлове към всеки от продуктите. Използвайте тази опция, ако искате да прикачите файл с допълнителна информация към продукта. Например технически характеристики, упътване, каталог, сертификати и т.н.

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Основна категория на продукта – с тази опция избирате коя да е основната директория на продукта. Може да създадете нова категория директно през бутона „+ добави категория“.

Продуктът да се показва още и в следните категории – имате възможност да покажете един продукт в повече от една категория. При кликване в полето ще се появи меню, от което можете да изберете други категории, в които да се показва този продукт.

Каталожен номер – тук може да поставите код, който да е уникален за всеки продукт. Това може да Ви помогне да определяте еднозначно всеки продукт. Този номер е видим за потребителите на онлайн магазина.

Марка (Автор/Колекция/Дизайнер/Артист/Производители/Мерки) – в зависимост от избора на основен „етикет“ във Вашия онлайн магазин, заглавието на полето ще е различно. От Каталог > Марки можете да извършите промяна на етикета. В страницата на продукта можете да създадете нова марка директно през бутона „+ добави марка“.

Вид продукт – от падащото меню може да зададете вида на продукта. Той може да е физически, дигитален или ваучер. При физически или дигитален тип продукт ще се активират заложените методи за доставка и методи за плащане при приключване на поръчката. Ако избраният продукт е тип „Ваучер“, при приключване не поръчката ще се активират само методите за плащане (няма да се активират методите за доставка).

Следене на наличност – активирайте тази опция, като преместите бутона от „Не се следи наличност“ на „Следене на наличност“, за да следите наличността на този продукт. След като активирате опцията, в появилото се поле „Количество“ въведете наличния брой за продукта. Системата на магазина ще следи и ще намалява автоматично този брой, след извършване на поръчка.

Опцията „Позволи на потребителите да поръчват този продукт, след изчерпване на неговата наличност“ се ползва, за да може този продукт да бъде поръчван, дори след изчерпване на наличността му. Когато тази опция не е активирана, в страницата на продукта вместо бутона „Купи“ ще се вижда съобщение „Избраният вариант не е наличен в момента“.

Параметри за доставка

Параметри за доставка

В тази секция може да въведете теглото на продукта. Коректно зададеното тегло ще даде възможност да се изчисли точна цена за доставка от куриерските модули.

Допълнителна информация към продуктите

Информация за продуктите

Варианти и разновидности – бихте могли да добавите различни варианти на продукта като например размери, цветове и други. Към отделните варианти и разновидности може да се зададе различна ценова стойност.

Добавки и аксесоари – с тази функционалност може да предложите различни добавки към продукта като например опаковка, картичка и други. След избор на добавка, може да се прибави цена към артикула в количната.

Характеристики – дават допълнителна информация към продуктите, която е поднесена структурирано и в отделен таб към всеки продукт. Характеристиките могат да бъдат зададени и като филтър.

Свързани продукти – добавете конкретни продукти, които да се показват като свързани продукти. Може да направите и по-обща настройка за свързаните продукти от меню Каталог > Настройки > Свързани продукти.

След като попълните информацията за продукта, го запазете с една от възможностите „Запази като скрит“ или „Публикувай“.

Опции за редакция

Когато продуктът е запазен, в най-долната му част ще се визуализират още няколко бутона с възможни действия: „Изтриване“ и „Копирай като нов“.

Изтриване на продукт

Можете да изтриете продукт, като достъпите категорията му, посочите избрания артикул с мишката и след това изберете малкия бутон с „Х“. Другият начин да изтриете продукт, е след като достъпите страницата с настройките му и изберете бутон „Изтриване“, долу вляво на страницата.

Копиране на продукт

Влезте в меню „Каталог“ и натиснете върху продукта, който желаете да копирате. В най-долната част на продуктовата страница ще видите бутона „Копирай като нов“. След натискане на бутона новият продукт ще се появи като скрит.

Копиране на продукт

Остава да промените желаната от Вас информация и да направите новия продукт видим във Вашия онлайн магазин. Това се случва, като натиснете върху иконата с форма на око в горния ляв ъгъл.

SEO (Оптимизация за търсачки)

Оптимизация за търсачки

За да се визуализира секцията SEO (Оптимизация за търсачки), е необходимо най-напред да запазите въведената информация за продукта (да го създадете) и да активирате допълнението „Оптимизация за търсачки (SEO)” от меню Допълнения > таб Всички. Намерете допълнението, кликнете на бутон „Научи повече“ > „Инсталирай допълнението“. Направете основните настройки в допълнението и запазете.

Секция SEO (Оптимизация за търсачки) към всеки продукт дава възможност за редакция на url адреса на страницата, мета заглвието и мета описанието. По подразбиране тази информация се въвежда автоматично въз основа на въведената информация за продукта. Ако искате да я коригирате, е необходимо да изберете „Ръчно въвеждане“, да въведете новата информация и да запазите настройките.

В случай че имате нужда от съдействие, свържете се с нас по чат, имейл или телефон.

Обновена: 22.03.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още