Инсталация на OpenX

За да инсталирате OpenX първо е необходимо да изтеглите програмата от официалния сайт OpenX (Revive Adserver). След това разархивирайте вече сваления архив на вашия компютър, в предварително създадена нова директория.

За функционирането на системата е необходимо да създадете нова база данни във вашия хостинг акаунт. Това става изключително лесно, ако контролният панел, който използвате е cPanel. Подробна информация за създаване на база данни и потребител за нея, може да намерите в следната статия:

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

След като вече имате създадена база данни и потребител за нея, може да качите разархивираните файлове на OpenX в хостинг акаунта. Най-добре е да направите това през FTP клиентска програма, като преди това създадете нова директория в папката public_html на вашият хостинг акаунт например public_html/ads.

След това можете да пристъпите към същинската инсталация на OpenX. Заредете в уеб браузър адреса на сайта, като добавите директорията, в която са качени файловете на системата, например: mysitename.com/ads.

Ще видите следния екран:

Първата страница при инсталацията на OpenX
Първата страница при инсталацията на OpenX

За да стартирате инсталацията, след като се запознаете с лицензионната информация, натиснете бутона I Agree.

Следва кратка автоматична проверка на изискванията за системата:

Проверка на изискванията за системата OpenX
Проверка на изискванията за системата OpenX

На следващата стъпка се въвеждат данните за връзка с базата данни:

Въвеждане на данни за връзка с базата данни
Въвеждане на данни за връзка с базата данни

В секция Database Settings (A) се попълват данните за връзка с базата данни – (1) име на базата данни, (2) потребител за базата данни и неговата (3) парола. Стойността за полето (4) Database Hostname трябва да е: localhost.

В секция Advanced Settings (B) е препоръчително да не се променя нищо от стойностите.

Кратка проверка на данните за връзка и инсталиране на данните в базата данни:

Инсталиране на данните в базата данни
Инсталиране на данните в базата данни

След проверката и успешно свързване с базата данни, ще се зареди следващата стъпка от инсталацията.

Въвеждане на данните за административния акаунт
Въвеждане на данните за административния акаунт

На следващата стъпка, в секция Administrator Account (A) попълвате данните за административния акаунт за OpenX – потребител (1), парола (2), повтаряте паролата (2), имейл адрес (3), език (4) и часова зона (5).

В секция Configuration Settings (B) можете да промените местоположението за системните директории за OpenX в хостинг акаунта.

Системата OpenX е успешно инсталирана
Системата OpenX е успешно инсталирана

Това е последната стъпка от инсталацията. Натиснете бутона „Continue„, за да пристъпите към администрирането на OpenX. Въведете потребителското име и паролата, които указахте в първата стъпка и натиснете бутона „Login„. Ще видите стартовия екран на контролния панел на OpenX.

Първото, което е необходимо да направите след инсталацията, за да работи коректно OpenX, е да стартирате т. нар. автоматична поддръжка (maintenance). Това е необходимо, защото в противен случай скрипта ще спре да работи, а това ще доведе до спирането на вашите кампании, т.е. рекламните банери няма да се показват на вашия уеб сайт. Ето и стъпките, които е необходимо да направите, за да настроите тази поддръжка, използвайки cPanel.

Влезте в контролния си панел и изберете менюто Cron jobs. В секцията „Add New Cron Job„, за опцията Common Settings от падащото меню изберете „Once an hour“ (веднъж на час):

Създаване на крон задача за OpenX
Създаване на крон задача за OpenX

И в полето „Command“ въведете командата:

/usr/bin/php /home/cpaneluser/public_html/openx/maintenance/maintenance.php

натиснете бутона „Add New Cron Job„.

Така създадена, задачата ще се извършва всеки час.

ВАЖНО! В тази команда на мястото на „cpaneluser“ поставете потребителското име на вашия cPanel хостинг акаунт, т.е. потребителското име, с което влизате в контролния панел. На мястото на „openx“ напишете името на директорията, в която е инсталиран OpenX.

Cron Jobs – за какво и как се ползва?

Какво следва след успешната инсталация на OpenX, може да откриете в следната статия: OpenX – Безплатна система за управление на On-Line реклама (II част). Администриране на OpenX

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още