1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб приложения
  4. OpenX
  5. OpenX – управление на реклама (I част)

OpenX – управление на реклама (I част)

OpenX - безплатна система за управление на On-Line реклама

Системата за управление на онлайн реклама OpenX се поддържа при всички хостинг услуги от СуперХостинг.БГ.

Ако вече сте успели да изградите успешен уеб сайт и имате своята постоянна аудитория и достатъчно голям трафик, може би сега е момента да помислите затова, че този сайт може да ви носи реална печалба. Точно така, вашият сайт може лесно да започне да печели пари за вас.

Колкото по-голяма популярност и месечен трафик има вашият сайт, толкова повече той привлича вниманието и на рекламодателите, които биха могли да инвестират средства и да рекламират своя продукт или услуга на вашия сайт. По този начин вие не само можете да изкарвате допълнителни доходи за вас, но и защо не да превърнете уеб страницата си в доходен бизнес, способен да покрие всичките ви нужди. Ето защо, ако сте от притежателите на популярни уеб сайтове или пък имате амбицията да изградите такъв, трябва да помислите за възможността да печелите реални пари чрез реклама.

Колко трафик трябва да имате, за да започнете да печелите пари?

Трафик се реализира, преди всичко когато потребителите преглеждат вашият сайт, получавате или изпращате поща. Трафикът е количествената характеристика на популярността на вашия сайт, защото колкото повече хора привличате към уеб страницата си, толкова повече трафик ще реализира вашия сайт. Това от своя страна е сигнал за потенциалните рекламодатели, доколко евентуална реклама при вас ще бъде изгодна за тях.

За да започнете да привличате рекламодатели и следователно да печелите реални пари от реклама на вашия сайт е необходимо да имате по-голям брой уникални посещения на ден. Под уникални посещения се разбира посещения от различни потребители. Друг термин са презареждания (reload) на сайта. Презареждане на сайта се генерира когато даден потребител разгледа няколко страници от вашият сайт. В зависимост от съдържанието на сайта съотношението в посещенията уникални / презареждане варира в диапазон от 1:5 до 1:10-12 . Обикновено в On-Line рекламния бизнес се взимат броя на посещенията с презареждане. Ако един сайт има 1000 уникални посещения на ден и 8 000 презареждания, това означава, че рекламата разположена на него е била видяна 8000 пъти, от 1000 потребителя. В случай, че сайта ви има тези или дори повече импресии на денонощие шансът да изградите една успешна рекламна политика е изключително добър.

Превръщането на уеб трафика в реални пари, разбира се, изисква много постоянство, експериментиране и добър нюх за продажби. Използването на реклами е изпитан метод за получаване на реален доход от посетителите на вашия сайт.

Основни термини в On-Line рекламата

  • импресия – най-общо означава показване на рекламното послание.  Обикновено цените се дават на база 1000 импресии
  • клик – натискане на бутона на мишката върху дадено рекламно послание. Най-често резултатът е зареждане на сайта на рекламодателя
  • съотношение импресии/кликове (click through rate) – съотношението между броят на импресиите и броят на кликовете. В днешни дни за успешен C/R се смята всеки такъв над 0,6 %.

Видове рекламни програми в зависимост от начина на заплащане

Заплащане за период – при тази програма общият брои импресии, които генерира сайта за дадения период, са приблизително известни. Рекламодателят заплаща определената сума, за да се показва неговата реклама през дадения период.

Заплащане за импресия – при тази програма, вие получавате пари въз основа на броя на показванията, т.е. импресиите на рекламния банер на рекламодателя. Следователно при тази платежна програма се начисляват пари всеки път, когато някой потребител отвори вашата уеб страница. В този случай, колкото повече посетители имате дневно, толкова повече пари ще изкарвате от уеб сайта си.

Заплащане за клик – при тази програма, вие ще получавате пари единствено, когато някой от посетителите на уеб страницата ви кликне на рекламния банер на вашия рекламодател. В този случай, отново по-големият трафик на вашата уеб страница ще ви помогне да спечелите повече пари от дадения банер. Освен това ще бъде добре, ако подберете добре своя рекламодател, така че предлаганият от него продукт или услуга да отговаря на аудиторията на вашия уеб сайт.

Заплащане при продажба – при тази програма, получавате пари от рекламодателя си, когато някой от посетителите на сайта ви кликне върху рекламния банер и след това направи поръчка за някои от предлаганите от рекламодателя ви продукти или услуги. Това означава, че едва когато рекламодателят ви реализира продажба чрез посетител дошъл от вашия сайт, тогава и вие ще получите пари. Затова както и при заплащането на клик, така и при този метод, е от голямо значение да подберете изключително внимателно рекламодателите, така че те да пасват на вашата аудитория.

Какъв софтуер е необходим за работа на системата?

За да можете безпроблемно да поставяте и сменяте различни рекламни банери на вашия сайт ви е необходим софтуер, с който да улесните максимално целия процес. Най-популярния софтуер за управление на реклами е OpenX – вече под ново име Revive AdServer, който можете да инсталирате изключително лесно на вашия сайт. OpenX е open source проект, т.е. той се разпространява безплатно и притежава необходимите функции, които могат да ви послужат при управлението на рекламните кампании.

Една от най-добрите възможности на OpenX е, че ви позволява да създадете персонални акаунти на всичките си рекламодатели, за да могат те да проверяват статистиките за техните банери, т.е. колко пъти са били показани, колко пъти някой от посетителите на вашия сайт е кликнал върху тях и други.

Преди да започнете да търсите рекламодатели обаче трябва много добре да се запознаете със статистиките за вашия собствен сайт. Това означава, че трябва да сте наясно с това колко уникални посещение и импресии имате дневно. Всеки клиент на СуперХостинг.БГ има възможността да провери статистиката за посещенията на уеб сайта си, чрез приложението в контролния панел (cPanel) на своя хостинг акаунт – Awstats.

Инсталация на OpenX

За да инсталирате OpenX първо е необходимо да изтеглите програмата от официалния сайт openx.org. След това разархивирайте вече сваления архив на вашия компютър в предварително създадена нова директория.

За функционирането на системата е необходимо да създадете нова база данни във вашия хостинг акаунт. Това става изключително лесно, ако контролният панел, който използвате е cPanel. Контролен панел cPanel се предоставя на всички потребители, избрали хостинг план или ManagedVPS от СуперХостинг.БГ.

Подробна помощна информация за стъпките при инсталацията на системата OpenX във вашият хостинг акаунт, може да намерите в следните две статии:

Инсталация на OpenX през Softaculous
Инсталация на OpenX

Това са необходимите стъпки, които трябва да извършите, преди да започнете същинската работа с OpenX.

До тук се запознахте с минималните изисквания, преди да стартирате с рекламата в сайта ви и инсталацията на системата за реализация и поддръжка на On-Line реклама.

В следващата статия „OpenX – Безплатна система за управление на On-Line реклама (II част). Администриране на OpenX„:

За създаването на уеб сайт са необходими домейн име и хостинг услуга.

Изборът на точното име за сайта и точната хостинг услуга е стартовия момент към създаването на вашия уникален уеб сайт и основата за едно успешно Интернет присъствие.

Изберете вашето домейн име и хостинг услуга от СуперХостинг.БГ

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още