Менюта в WordPress

Менюта в WordPress

В WordPress може да се създават потребителски навигационни менюта. Към менюто може да се добавят различни елементи, като например страници, публикации, категории и потребителски връзки.

В зависимост от използваната тема, менютата може да са повече от едно, като някои теми не поддържат тази функционалност.

Панелът с тези менюта е достъпен от Външен вид -> Менюта.

Създаване на меню

Създаване на ново меню в WordPress

За да създадете собствено меню, кликнете на „създаване ново меню„.

Въведете име на менюто (1) и натиснете бутона Създаване на меню (2). След като имате създадено меню, можете да го изтриете от Изтриване на меню, най-долу на страницата на менюто.

Активиране на меню

Разположение на менюто в темата

След като сте създали меню, можете да го активирате от таб „Управление на разположенията“ (1).

Изберете къде да бъде разположено менюто, като в зависимост от темата, местоположенията може да са различни – в горната и/или в страничната част на сайта.

За да активирате менюто, изберете го от падащия списък (2) срещу съответното местоположение. След като сте избрали къде да бъде разположено менюто, потвърдете активацията чрез бутона „Запис на промените„.

Добавяне на елементи към менюто

След като менюто е създадено, към него могат да бъдат добавяни елементи като Страници, Публикации, Потребителски връзки, Категории, Етикети и други.

Добавяне на елементи към менюто

За да добавите елемент, изберете го и въведете допълнителна информация ако е необходимо, след което кликнете на бутона „Добавяне към менюто„.

Можете да редактирате елементите в менюто като кликнете на стрелката, разположена в десния край на заглавната лента на съответния елемент. По този начин ще се покажат всички настройки на елемента, които могат да бъдат редактирани, както и бутона „Изтриване„, чрез който можете да премахнете елемента от менюто.

Пренареждане, редактиране и изтриване на елементи от менюто

Можете да пренареждате елементите в желан от вас ред, по който те да се показват в менюто. Това става като придърпате дадения елемент, задържате левия бутон на мишката, премествате елемента на желаната от вас позиция и отпускате бутона на мишката (drag-and-drop). Можете да подреждате елементите и в йерархична структура, т.е. структура на менюта с прилежащи към тях подменюта. Това става като преместите даден елемент, който ще е подменю, малко вдясно точно под елемента, който ще бъде основно меню. След като приключите с редакцията и/или пренареждането на елементите, потвърдете промените с бутона „Запис на менюто„.

Структура на менюто – в посоченото меню елементите Категория и Публикация са подменю на елемента Страница. В Настройки на менюто е маркирана опцията това меню да е главното меню на темата.

Настройки на изгледа

Показване/скриване на елементите за менютата

Разделът „Настройки на изгледа“ ви позволява да изберете кои елементи (2) да са налични в секцията с елементите вляво, както и кои техни настройки (3) да са достъпни.

Кликнете на таба най-горе, вдясно, „Настройки на изгледа“ (1). За да добавите или премахнете елемент или настройка, е необходимо да маркирате или размаркирате чекбокса, намиращ се срещу елемента или настройката.

Обновена: 08.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още