Създаване на страница (page) в WordPress с Classic Editor

За да създадете нова страница с класическия редактор, влезте в административния панел на WordPress. От лявото меню Публикации, изберете Добавяне. След като сте инсталирали плъгина Classic Editor в сайта, ще можете да го използвате за създаване и редактиране на публикации/страници.

Ако използвате вградения блок редактор в WordPress, за да създадете страница или публикация, вижте статията: Създаване на страница или публикация в WordPress (блок редактор).

Ако вече сте създали страница в WordPress, но не я виждате на сайта, може да е необходимо да извършите няколко допълнителни настройки.

Заглавие и адрес на страницата

Създаване на нова страница в WordPress

При създаване на страница се задава заглавие (title) и URL адрес (връзка), на който ще е достъпна страницата. В полето за писане в горната част на прозореца можете да попълните желаното от вас заглавие (например: Начало), след което автоматично ще се генерира връзка, видна непосредствено под заглавието (Връзка: http://mysitename.com/начало).

Ако искате страницата да бъде на различен URL адрес, от автоматично генерирания, можете да изберете бутона Редактиране и да въведете друг адрес. С избор на бутона Добре запазвате промяната, а с бутон Отказ можете да откажете промените.

Вмъкване на изображения, видео, аудио и други

Добавянето на медия към страницата може да се извърши от бутон Добавяне на файл (1).

Добавяне на медия в WordPress

(2) Вмъкване на медия – от тук можете да изберете файл, който да бъде вмъкнат в страницата. Можете да изберете от вече качени файлове (b) или сега да качите файл (a).

(3) Създаване на галерия – това е опция за създаване на галерия от няколко файла, която ще е видима на страницата. Отново може да изберете от вече качените файлове (b), или да качите нови (a).

(4) Основно изображение – това е изображението, което е основно за страницата. Това изображение ще се вижда в началото на страницата, както и когато споделяте в социалните мрежи.

(а) Таб Качване на файлове. С бутон Избор на файлове можете да изберете файл от вашия компютър и да го качите в директорията за изображения на системата. След като файлът вече е качен можете да извършите допълнителни настройки като поставяне на Заглавие, Описание, Размер, Адрес на връзката и други. В случай че желаете да промените начина, по който се визуализира изображението, чрез изрязване, завъртане или дефиниране на точен размер е необходимо да изберете бутона Редактиране на изображение. След като изображението е настроено, то може да бъде добавено към страницата, чрез бутона Вмъкване в публикацията.

(b) Избор от вече качени файлове.

(5) Вмъкване от URL – Възможно е да добавите изображение от друг сайт, без да е необходимо да го сваляте локално. След като кликнете на Вмъкване от URL попълнете необходимата информация URL адрес и Заглавие. В случай че желаете, можете да добавите Описание, Подравняване, Връзка на изображението.

Друг начин да вмъкнете съдържание от външен източник в страницата, е чрез поставяне на URL адреса на източника. Например можете да вмъквате съдържание от YouTube, Twitter, друг WordPress сайт, Tumblr, Kickstarter и други.

Съдържание на страницата

Освен заглавие и адрес, на който да се отваря страницата, е необходимо да въведете съдържание (4).

Добавяне на съдържание в страница на WordPress

За опростено попълване на съдържание системата WordPress предоставя редактор като вградена функционалност.

Редакторът има визуален и текстов режим на редактиране, които включват набор от бутони с различни функционалности за форматиране на съдържанието. Във визуалния редактор (1) можете да попълвате съдържание, като визията му ще е близка до тази след публикуване на страницата. В текстовия режим на редактора (2) можете да променяте изходния код (HTML) на страницата.

За да се покажат всички бутони на визуалния редактор, кликнете на иконката Скриване/показване на лентата с инструменти (3).

След въвеждане на текст в полето (4) в режим „Визуален редактор„, можете да маркирате текста и да използвате бутоните:

получер, курсив, зачеркнатполучер, курсив, зачеркнат: за удебеляване на текста, наклон на шрифта или зачертаване на текста;
неномериран списък, номериран списъкненомериран списък, номериран списък: оформят текста, чрез списъци разделени със символ (ul) или номер (ol);
цитат, хоризонтална линияцитат, хоризонтална линия: поставя текста в блок (blockquote), добавя хоризонтална черта (hr);
подравняване вляво, подравняване в центъра, подравняване вдясноподравняване вляво, подравняване в центъра, подравняване вдясно: оформят местоположението на текста;
вмъкване/редактиране на връзка, премахване на връзкавмъкване/редактиране на връзка, премахване на връзка: предоставят възможност за опростено създаване и премахване на линкове както към вътрешни, така и към външни страници;
вмъкване на етикет Прочетете повече, скриване/показване на лентата с инструментивмъкване на етикет Прочетете повече, скриване/показване на лентата с инструменти: позволява разделяне на съдържанието, отваря допълнителни опции за форматиране;
режим за спокойно писанережим за спокойно писане: предоставя удобство чрез скриване на менютата и увеличаване прозореца на редактора на цял екран;

Подредба

Атрибути на страница в WordPress

След като съдържанието е оформено необходимо е да се определи дали страницата ще бъде публикувана като основна или подстраница. Това може да бъде направено от секцията Атрибути на страницата, разположена в дясната част. В случай че желаете да създадете основна страница от падащото меню Родител е необходимо да изберете (без родител). Ако страницата ще е подстраница, от падащото меню трябва да се избере основната страница. Също така е възможно да дефинирате точно определен ред на визуализиране за разработените материали, като за всяка страница поставите съответния номер в полето Подредба.

Преглед, одобрение и публикуване

Преглед, одобрение и публикуване на страница в WordPress

След като страницата вече е създадена, тя може да бъде поставена в статус Чернова. Този статус е подходящ, когато искате да извършите довършителни корекции, преди реално да се публикува. За да промените статуса, изберете Редактиране в секция Публикуване вдясно от Статус. За напълно изготвените статии можете да използвате статус Очаква одобрение, в случай че е необходима допълнителна проверка преди публикуване. Тази опция предоставя възможността статиите да бъдат преглеждани и публикувани от администратор. След задаване на подходящия статус, изберете бутона Добре.

Статиите, които вече са одобрени от администратор, е възможно да бъдат публикувани веднага или на точно определена дата. Можете да публикувате статията веднага от секцията Публикуване като изберете бутона Публикуване. За да посочите дата, на която системата автоматично ще публикува статията, променете настройките за Публикуване веднага » Редактиране.

Страниците, които създавате, могат да бъдат публични, лични или с ограничен достъп. За да направите дадена страница възможна за достъп само от вас, от секцията Публикуване изберете Достъпност: Публична » Редактиране » Лична. В случай че страницата е предназначена за определен кръг/група от потребители, можете да ограничите достъпа до нея чрез въвеждане на потребител и парола, като изберете опция Защитена с парола.

Бележка: След като публикувате страницата, за да я покажете на сайта може да използвате функционалността Менюта. Ако искате тази страница да се показва като Начална страница за сайта, достъпете меню Настройки » Четене, маркирайте опцията Статична страница (изберете долу) и от падащото меню изберете страницата.

Бележка: Ако искате всички страници да се показват като списък на сайта, достъпете меню Външен вид » Джаджи и активирайте джаджата Страници.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още