1. Начало
  2. Хостинг
  3. Надежден хостинг и домейн – основата за успешно онлайн присъствие

Надежден хостинг и домейн – основата за успешно онлайн присъствие

Надежден хостингВ съвременните пазарни условия притежаването на собствено име на домейн и надежден хостинг се превръщат в ключов фактор при изграждането и представянето на вашия бизнес в Интернет.

Вие може би предпочитате да започнете своя Интернет бизнес, използвайки безплатен хостинг и домейн, за да спестите някои първоначални разходи. Но дали това е най-добрия вариант, който може да изберете и дали тези услуги в действителност са безплатни?

Какво представлява безплатния хостинг?

Има много хостинг доставчици, които предоставят място, на което да разположите своя сайт без да заплащате никакви такси – това се нарича безплатен уеб хостинг. Заедно с това тези доставчици ви предоставят и име на домейн , което в повечето случаи е поддомейн (поддомейн на основния) от типа: www.вашето-име.free-web-host-uk.com или www.вашето-име.free-host-space-us.net.

В действителност доставчиците на безплатен уеб хостинг не ви взимат никакви пари за предоставянето на тази услуга, но в замяна на това или поставят свои или рекламни банери на техни клиенти на вашия сайт или по някакъв друг начин използват вашия сайт, за да рекламират своя бизнес.

На пръв поглед може би ви се струва, че тези услуги биха били подходящи за вашето начално присъствие в Мрежата и чуждите реклами на сайта ви не ви притесняват, но в действителност тези безплатни, услуги имат някои съществени недостатъци, които могат сериозно да навредят на вас и вашата дейност.

Доставчиците на безплатен уеб хостинг поставят рекламни банери на вашия сайт, като така го превръщат в истинска рекламна машина и по този начин печелят пари на ваш гръб. Не е изключена и възможността сред всичките рекламни съобщения, разположени на вашия сайт, да попадне и реклама на някой ваш пряк конкурент, което би довело до сериозни неприятности и загуби за вашия бизнес.

Ако вие започвате свой собствен on-line бизнес, е добре да помислите за използването на платени уеб хостинг услуги. Рекламните банери, които доставчиците на безплатни хостинг услуги поставят на вашия сайт, са знак за вашите посетители, че нямате достатъчно доверие в собствения си продукт и не желаете да вложите средства в неговото Интернет представяне.

Недостатък на безплатният уеб хостинг е предоставянето на много малко дисково пространство, което в повечето случаи се оказва недостатъчно или ограничава разрастването му.

Често срещан недостатък е лошата видимост и много бавната връзка към сайта. Обикновено безплатният хостинг ви предоставя видимост на даден сайт за държавата, в която е разположен хостинг провайдъра, а зареждането на сайта може да отнеме няколко минути.

Също така при безплатната хостинг услуга, в някои случаи, не се предоставят много от нужните технологии за изграждане на динамични уеб сайтове като например: PHP, MySQL, системи за кеширане, оптимизация и управление на уеб приложение.

Безплатният уеб хостинг не ви предоставя сигурност и гаранция за евентуалните загуби, които могат да причинят иначе изключително примамливите безплатни услуги на вашия бизнес. Възникването на някакъв проблем, може да направи вашият сайт недостъпен за потребителите за неопределено дълго време. Време на множество пропуснати възможности и на загуби за вашия бизнес. Това означава, че вие губите контакт със своите настоящи и бъдещи клиенти. Те от своя страна също нямат достъп до информацията на уеб сайта ви, нямат възможността да се запознаят с предлагания продукт или услуга, да сравнят вашето предложение с това на други сродни фирми.

Доставчиците на безплатни хостинг услуги не предлагат цифрови сертификати за сигурност (SSL), които се използват при on-line разплащания, on-line трансфери, електронно банкиране и др. Това на практика означава, че използвайки безплатен хостинг вие нямате възможността да разположите на сайта си електронен магазин, през който да се правят on-line разплащания, което отново е загуба за вашия бизнес и единствено решение е да се насочите към платен хостинг .

Компаниите, предоставящи безплатни хостинг услуги не осигуряват никаква техническа поддръжка, не могат да гарантират сигурността на вашия сайт и загубата на ценна информация в този случай е много вероятна.

Какво представлява името на домейн и защо имам нужда собствено такова?

Името на домейн е вашата уникална идентичност в Интернет, то представлява вашият адрес в Мрежата. Притежаването на собствен домейн на практика ви осигурява собственост върху част от Интернет пространството. Името на домейн позволява на всички ваши настоящи и бъдещи клиенти да ви открият изключително лесно.

Поради все по-масовото използване на Интернет в ежедневието ни, името на домейн стана толкова важно, колкото е и името на всяка компания или търговска марка. Имената на домейни не трябва да бъдат разглеждани само от гледната точка – буквена алтернатива при изписването на даден IP адрес. Освен тази роля, името на домейна играе и редица други важни роли – представя субекта регистрирал домейна, дава повече информация за неговата дейност, съдържа името или част от името на субекта или организацията, използва се като обект на търговия и т.н.

Съществува и безплатен еквивалент на домейн имената, които обикновено можете да получите при използването на безплатни уеб хостинг услуги. Недостатък на тези домейни е, че в повечето случаи те са поддомейни от типа: www.вашето-име.безплатен-хостинг .com или www.безплатен-хостинг.com/вашето-име. Домейни от този тип са много дълги и трудни за запомняне. Освен това, пред всеки който представяте своят сайт, вие косвено рекламирате вашият хостинг провайдър – името на сайта ви винаги завършва с името на провайдъра.

Последните маркетингови проучвания сочат, че потребителите са по-склонни да закупят продукт или услуга от уеб сайт със собствено домейн име от тип моята-компания.com, отколкото от такъв, използващ безплатни хостинг услуги с дълги и трудни за запомняне уеб адреси.

Ето защо притежаването на собствен домейн е изключително важно. То играе значима роля при изграждането на вашия професионален имидж и този на вашата компания. Добрият домейн ви представя пред потенциалните ви партньори и клиенти като сериозен бизнес партньор, ръководещ утвърден и стабилен бизнес.

Друго предимство на собствения домейн е, че ви дава възможността за много по-добра индексация на сайта във всички по-популярни търсачки, като Google, Yahoo и MSN. Този тип търсещи машини имат изключително значение за популяризирането на всеки сайт и респективно за успеха на вашия бизнес. За потребителите тези търсачки са най-бързия и лесен начин да намерят нужната им информация, продукт или услуга в Интернет. Ето защо едно от най-важните условия за успеха на вашия електронен бизнес е сайта ви да бъде индексиран от тези търсещи машини. Това може да стане единствено, ако вие притежавате собствено име на домейн, тъй като в повечето случаи търсачките не индексират уеб сайтове, които използват безплатен хостинг и домейн . Това се дължи на факта, че те разглеждат сайта като под домейн (sub domain) на основният домейн – домейнът на вашият хостинг провайдър.

Притежаването на собствен домейн ви дава възможността да използвате и ваши собствени e-mail адреси, рекламиращи името на компанията ви. Много компании използват безплатните e-mail адреси, предоставяни от компании като Yahoo и Hotmail. Aко притежавате собствен домейн вие може да създадете e-mail адреси, с името на вашият домейн. Например, ако домейнът ви е www.моята-компания.com, то e-mail адресът ви може да бъде office@моята-компания.com, както и info@моята-компания.com и т.н. Чрез собствен e-mail адрес вие представяте своя домейн (уеб сайт) и за всеки потребител е ясно кой е адресът на вашият сайт и къде може да намери повече информация за вашата дейност. Освен това си спестявате „възможността“ към доклада, който вие изпращате на свой високопоставен бизнес партньор да бъде прикачена реклама от типа — „Имаш проблем със секса? Никога повече! Посети www… и забрави проблемите“. Ами, ако високопоставеният бизнес партньор помисли, че вие му сте му го написали… Неприятно.

Не на последно място, регистрирането на домейн е достъпно за всеки.

Преди да направите своето решение в полза на безплатните или платените Интернет услуги, може би трябва да си отговорите на следния въпрос: „Колко големи са амбициите ми за развитието на този сайт?“. В случай, че имате идея и желание да стартирате сериозен и успешен уеб сайт с бизнес насоченост, който да е вашето лице в Интернет, тогава надеждният избор е да се насочите към качествените уеб хостинг услуги и собственото име на домейн.

Избери и поръчай най-подходящия хостинг план СЕГА!

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още