Изпълняване на Cron Jobs от cPanel (вместо WordPress)

Преместването на WordPress крон задачите за изпълнение през системата на cPanel (Cron Jobs) ще доведе до оптимизация на ресурси и ускоряване на зареждането на сайта.

За да прехвърлите изпълнението на отложените WordPress задачи към системата на cPanel, достъпете WordPress Manager by SuperHosting » Отложени действия (WP-Cron) и кликнете на Преместване.

Автоматичните действия са преместени в cPanel
Автоматичните действия са преместени в cPanel.

В случай че искате да върнете изпълнението на задачите към системата на WordPress, използвайте „Искам WP-Cron да се изпълнява при всяка заявка„.

В следващите редове ще разберете защо не е препоръчително WP-Cron да се изпълнява при всяка заявка.

Какво са автоматизираните задачи и за какво се ползват в WordPress?

Автоматизираните задачи (cron jobs) най-често се ползват при администрирането и поддръжката на различни приложения. Задачи може да се създават за генериране на периодични бекъпи, за мониторинг на системата, за стартиране на скриптове, оптимизация на бази данни, изчистване на кеш и други.

Отложените задачи се настройват да се изпълняват през определен интервал от време или в точно определен момент. Ако искате определена команда да се изпълнява всеки ден, месец, година, тогава използвате автоматизираните задачи (cron jobs).

При Unix/Linux базираните системи автоматизирани задачи може да се създават през системното приложение cron.

Контролният панел cPanel ползва системното приложение cron, което работи без да влияе на приложенията работещи в хостинг акаунта.

WordPress използва собствена система за автоматизирани задачи, наподобяваща системното приложение cron, наречена WordPress Cron (API).

Инструкциите и функциите на WordPress Cron API, които се ползват за създаване на планирани действия, се съдържат във файл /wp-includes/cron.php. Файлът /wp-cron.php се ползва за стартиране и изпълнение на задачите и свързаните с тях планирани действия.

Задачите може да са два вида – през определен интервал или да се изпълняват в точно определено време.

Задачите, които се изпълняват през определен интервал от време може да са:

  • проверка на версията на WordPress и проверка за наличен ъпдейт;
  • проверка за налични ъпдейти към плъгините и темите;
  • оптимизиране на базата данни;

Задачи, които ще се изпълнят в точно определено време:

  • публикуване на статия в точен час;
  • изпращане на имейл в точно определен час;

За да се задейства дадена задача в WordPress, е необходимо сайтът да бъде посетен от потребител. Това задейства проверка на задачите и ако има такава, на която времето е настъпило или преминало, задачата се изпълнява (дори със закъснение). Когато дадена задача е настроена за точно определено време, например точен час, в случай че точно по това време сайтът не бъде посетен от потребител, задачата няма да се изпълни навреме.

Проверката, стартирането и изпълнението на задачата се случва по време на зареждането на дадената страница, посетена от потребителя.

Когато има WordPress задачи с по-сложни и ресурсоемки действия, това може да се отрази негативно на бързодействието на сайта. Особено осезаемо ще бъде усетено забавянето от потребителя, който с достъпа си до страница от сайта е инициирал процеса.

В такива случаи може да се прехвърли изпълнението на WordPress отложените задачи към системата на контролния панел cPanel.

Статията се отнася за: хостинг услуги с контролен панел cPanel и WordPress Manager by SuperHosting

Обновена: 12.07.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още