1. Начало
  2. Хостинг
  3. Контролен панел cPanel
  4. cPanel – Файлов мениджър (File Manager)

cPanel – Файлов мениджър (File Manager)

В контролния панел cPanel разполагате с Файлов мениджър - удобен и бърз инструмент за управление на съдържанието в хостинг акаунта.

Контролен панел cPanel се предлага към всички хостинг планове и Managed VPS сървъри. За услугата виртуален сървър (VPS), контролен панел cPanel може да се поръча допълнително.

През Файловия мениджър в cPanel можете да извършвате различни действия с файловете и директориите като редактиране, преименуване, изтриване, създаване, компресиране и други.

Достъп до Файловия мениджър

Достъп до Файлов мениджър в cPanelСлед като достъпите контролния панел cPanel, кликнете на Файлов мениджър в секция Файлове.

Ако искате да се показват скритите файлове, с имена започващи с точка (.), след като се зареди мениджъра кликнете на Настройки и маркирайте "Показване на скритите файлове (тези, които започват с точка)" и запишете със Save.

Опции

Опции на Файлов мениджър - cPanel

Опциите на Файловия мениджър са достъпни през главното меню, намиращо се най-горе на страницата.

Чрез кликване с десен бутон на мишката върху обектите също можете да видите опциите.

Файлове и директории

Качване на файл в хостинг акаунта »

Редактиране на файл »

Разархивиране на файл »

Скрити файлове и директории (Hidden files) »

Преместване / копиране на файл или директория »

Компресиране и архивиране на файл или директория »

Показване на съдържанието на дадена директория (Manage Indices) »

Преименуване на файл или директория arrow-long-down-green-icon

Изтриване на файл или директория arrow-long-down-green-icon

Създаване на нов файл или директория arrow-long-down-green-icon

Права на файл или директория arrow-long-down-green-icon

Защита на директория arrow-long-down-green-icon


Преименуване на файл или директория link-to-section

Преименуване на файл или директория в cPanel

Можете да преименувате файл или директория по няколко начина.

Като маркирате обекта и след това кликнете върху името му (1).

Като кликнете с десен бутон на мишката върху файла/директорията и от менюто изберете Rename (2).

След като е маркиран обекта можете и да изберете от главното меню Преименуване (3).

Изтриване на файл или директория link-to-this-section

Маркирайте файла/директорията и след това изберете от менюто Изтриване или натиснете Delete от клавиатурата. В отворилия се прозорец трябва да потвърдите операцията по изтриване. Можете да изберете директно изтриване, без преместване в Кошчето.

Изтриването на файлове и директории през Файловия мениджър става изключително бързо. В случай че изтритото съдържание се намира в Кошчето, можете да го възстановите. Достъпвате Кошчето, маркирате файла/директорията и кликвате на Възстановяване.

Веднъж след като бъде изтрито съдържание от Кошчето, възстановяването му е възможно единствено ако има предварително създаден бекъп.

Можете да възстановите съдържание в хостинг акаунта, от избран системен бекъп, през cPanel - Backup Manager by SuperHosting. Имайте предвид, че за да възстановите съдържание, което е изтрито, е необходимо това съдържание да присъства в бекъпа.

Важно: Преди да изтриете нещо от хостинг акаунта се уверете, че това не е системна директория или системен файл (.mail,.cpanel...) и направете бекъп. За бърз бекъп на файл/директория използвайте опцията за компресиране. По този начин ще е възможно да се възстанови изтритото съдържание веднага, като се разархивира архивния файл.
Бележка: Съдържание в Кошчето, което е по-старо от един месец, се изтрива автоматично.

Създаване на нов файл или директория link-to-this-section

Изберете от главното меню бутона Файл и в отворилия се прозорец попълнете името на новия файл, запишете с Create New File.

Кликнете на Папка за да създадете нова директория и в отворилия се прозорец попълнете име, запишете с Create New Folder

Можете да изберете в коя директория да бъде създаден новия файл/директория, като попълните пълния път до директорията.

Права на файл или директория link-to-this-section

Правата на файловете и директориите се променят като кликнете на стойността в последната колона Permissions, за съответния файл/директория. Можете да ползвате и опцията от главното меню Права. За да работи коректно едно приложение на сървърите на СуперХостинг.БГ, директориите трябва да са с права 755, а файловете - с права 644.

За да коригирате правата на директориите и файловете в хостинг акаунта ползвайте Fix Permissions by SuperHosting в cPanel.

Защита на директория link-to-this-section

През Файловия мениджър можете да достъпите две опции за защита на директория - Password Protect и Leech Protect. За да видите опциите, кликвате с десен бутон на мишката върху дадената директория.

Password Protect е защита на уеб достъпа до дадена директория, чрез ползване на данни за достъп - потребител и парола.

Leech Protect е защита на уеб достъпа до директория, която е защитена с потребител и парола. Leech защитата ви позволява да се предпазите, ако някой от потребителите на вашия сайт публикува някъде или даде на някой своя потребител и парола за ограничена секция на сайта. При опит за логване, опитите ще бъдат пренасочвани към друг адрес, а самия акаунт ще бъде спрян (ако сте избрали тази опция). От опциите може да изберете да се изпраща имейл уведомление когато сработи защитата и потребителят е пренасочен към друг уеб адрес.

Обновена: 18.12.2014

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още