Файлов мениджър (cPanel)

В контролния панел cPanel разполагате с Файлов мениджър – удобен и бърз инструмент за управление на съдържанието в хостинг акаунта.

Контролен панел cPanel се предлага към всички хостинг планове и Managed VPS сървъри. За услугата виртуален сървър (VPS), контролен панел cPanel може да се поръча допълнително.

През Файловия мениджър в cPanel можете да извършвате различни действия с файловете и директориите като редактиране, преименуване, изтриване, създаване, компресиране и други.

Достъп до Файловия мениджър

След като достъпите контролния панел cPanel, кликнете на Файлов мениджър в секция Файлове.

Ако искате да се показват скритите файлове, с имена започващи с точка (.), след като се зареди мениджъра кликнете на Настройки и маркирайте „Показване на скритите файлове (тези, които започват с точка)“ и запишете със Save.

Опции

Опции на Файлов мениджър - cPanel

Опциите на Файловия мениджър са достъпни през главното меню, намиращо се най-горе на страницата.

Чрез кликване с десен бутон на мишката върху обектите също можете да видите опциите.

Файлове и директории

🔗 Качване на файл в хостинг акаунта

🔗 Редактиране на файл

🔗 Разархивиране на файл

🔗 Скрити файлове и директории (Hidden files)

🔗 Преместване / копиране на файл или директория

🔗 Компресиране и архивиране на файл или директория

🔗 Показване на съдържанието на дадена директория (Manage Indices)

Преименуване на файл или директория

Изтриване на файл или директория

Създаване на нов файл или директория

Права на файл или директория

Защита на директория


Преименуване на файл или директория

преименуване на файл

Можете да преименувате файл или директория по няколко начина.

Като маркирате обекта и след това кликнете върху името му (1).

Като кликнете с десен бутон на мишката върху файла/директорията и от менюто изберете Rename (2).

След като е маркиран обекта можете и да изберете от главното меню Преименуване (3).

Изтриване на файл или директория

Маркирайте файла/директорията и след това изберете от менюто Изтриване или натиснете Delete от клавиатурата. В отворилия се прозорец трябва да потвърдите операцията по изтриване. Можете да изберете директно изтриване, без преместване в Кошчето.

Изтриването на файлове и директории през Файловия мениджър става изключително бързо. В случай че изтритото съдържание се намира в Кошчето, можете да го възстановите. Достъпвате Кошчето, маркирате файла/директорията и кликвате на Възстановяване.

Веднъж след като бъде изтрито съдържание от Кошчето, възстановяването му е възможно единствено ако има предварително създаден бекъп.

Можете да възстановите съдържание в хостинг акаунта, от избран системен бекъп, през cPanel – Backup Manager by SuperHosting. Имайте предвид, че за да възстановите съдържание, което е изтрито, е необходимо това съдържание да присъства в бекъпа.

Важно: Преди да изтриете нещо от хостинг акаунта се уверете, че това не е системна директория или системен файл (.mail,.cpanel…) и направете бекъп. За бърз бекъп на файл/директория използвайте опцията за компресиране. По този начин ще е възможно да се възстанови изтритото съдържание веднага, като се разархивира архивния файл.

Бележка: Съдържание в Кошчето, което е по-старо от един месец, се изтрива автоматично.

Създаване на нов файл или директория

Изберете от главното меню бутона Файл и в отворилия се прозорец попълнете името на новия файл, запишете с Create New File.

Кликнете на Папка за да създадете нова директория и в отворилия се прозорец попълнете име, запишете с Create New Folder

Можете да изберете в коя директория да бъде създаден новия файл/директория, като попълните пълния път до директорията.

Права на файл или директория

Правата на файловете и директориите се променят като кликнете на стойността в последната колона Permissions, за съответния файл/директория. Можете да ползвате и опцията от главното меню Права. За да работи коректно едно приложение на сървърите на СуперХостинг.БГ, директориите трябва да са с права 755, а файловете – с права 644.

За да коригирате правата на директориите и файловете в хостинг акаунта ползвайте Fix Permissions by SuperHosting в cPanel.

Защита на директория

През Файловия мениджър можете да достъпите две опции за защита на директория – Password Protect и Leech Protect. За да видите опциите, кликвате с десен бутон на мишката върху дадената директория.

Password Protect е защита на уеб достъпа до дадена директория, чрез ползване на данни за достъп – потребител и парола.

Leech Protect е защита на уеб достъпа до директория, която е защитена с потребител и парола. Leech защитата ви позволява да се предпазите, ако някой от потребителите на вашия сайт публикува някъде или даде на някой своя потребител и парола за ограничена секция на сайта. При опит за логване, опитите ще бъдат пренасочвани към друг адрес, а самия акаунт ще бъде спрян (ако сте избрали тази опция). От опциите може да изберете да се изпраща имейл уведомление когато сработи защитата и потребителят е пренасочен към друг уеб адрес.

Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още