1. Начало
 2. Хостинг
 3. Видове хостинг услуги

Видове хостинг услуги

Всеки уеб сайт има нужда от различни ресурси и параметри за своята работа и развитие. За да работи една уеб страница, CMS платформа, CRM, ERP правилно и максимално добре, е необходимо да изберете и подходящото хостинг решение за максимално добро представяне.

Най-общо можем да разделим видовете хостинг в следните групи:

SaaS хостинг

Хостинг услугите Сайт билдър и Shopiko (които са тип Software-as-a-Service) са най-подходящият вариант за бързо стартиране в уеб от всеки, който няма технически познания.

Уеб хостинг услугите Сайт билдър и Shopiko (които са тип Software-as-a-Service) са най-подходящият вариант за бързо стартиране в уеб от всеки, който няма технически познания.

За разлика от другите видове хостинг, при тези не Ви е нужно да разбирате от технически хостинг параметри и сървърни ресурси. Платформите са създадени така, че единствената Ви грижа ще е да подобрявате и развивате сайта/онлайн магазина си, да го обогатявате и да го маркетирате. Техническата грижа е поета от доставчика на хостинг услугата.

Някои от характеристиките и параметрите на тези услуги са:

 • Експертно съдействие при работата със сайта;
 • Drag&Drop редактор – подреждате компонентите на сайта като тетрис или лего, без нужда да разбирате как функционират те от техническата страна на нещата (програмиране, код);
 • Модерни дизайни и теми, съобразени с последните практики и технологии за изграждане на мобилно оптимизирани сайтове;
 • Специфични инструменти и модули за допълване и създаване на пълнофункционален сайт или онлайн магазин като свободно достъпни изображения от Unsplash, Google карти, Google шрифтове, изскачащи прозорци (pop-ups), модул за блог/новини, лого дизайнер, модули за чат, разплащане, доставка, имейл маркетинг, SEO и много други.

В зависимост дали искате онлайн магазин (Shopiko) или обикновен сайт (Сайт билдър), разгледайте подробно параметрите на тези хостинг услуги.

Вижте още: Направи си сайт за по-малко от час със Сайт билдър | Blog и Shopiko – Често задавани въпроси | Help

Уеб хостинг

Уеб хостинг услугите се използват за създаване и публикуване на уеб сайтове в интернет.

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-използваният вид уеб хостинг от всички видове. При него Вие и други собственици на уебсайтове споделяте един физически сървър. Поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности, но е достъпна и можете да стартирате с малък разход.

При него Вие споделяте ресурсите на сървъра с другите потребители, разположени на него. Поради тази причина обикновено се препоръчва за стартиращи бизнеси, фирмени страници, лични блогове, CMS системи като WordPress, сайтове, които не изискват големи ресурси, за да работят коректно.

Подходящ е за малкия бизнес, за нови сайтове без големи промени в трафика, за стартиращи онлайн магазини, за лични блогове и други. Можете да се запознаете с различните хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ: Хостинг с неограничен трафик, цялостна защита и всичко на SSD!

Вижте повече: Какво е споделен хостинг?

WordPress хостинг

Ако сте начинаещи в създаването на уеб сайтове, то уеб хостинг услугата WordPress хостинг е добра опция за Вас. WordPress е лесна за употреба платформа, с която можете да създадете собствената си страница съвсем сами. От контролния панел на Вашия хостинг можете лесно да инсталирате допълнителни WordPress сайтове с помощта на един бутон.

В cPanel е наличен инструментът WordPress Manager by SuperHosting, с който всички наши клиенти на споделена хостинг услуга могат да оптимизират и управляват своите WordPress инсталации по един много по-лесен и удобен начин.

Научи повече: Какво е WordPress хостинг?

Managed VPS

Managed VPS е специален вид уеб хостинг, който не се базира на споделения хостинг, а използва собствен виртуален сървър.

При управляемите виртуални сървъри (Managed VPS) получавате достъп до независим виртуален сървър, с инсталиран контролен панел (cPanel), денонощна техническа поддръжка и мониторинг. При Managed VPS е включен и регулярен бекъп на съдържанието на сървъра.

Администрацията на сървъра се осъществява от СуперХостинг.БГ.

Managed VPS е премиум хостинг услуга, която има всичко нужно за доброто представяне и успешното развитие на Вашия онлайн проект:

 • Не са Ви необходими познания по системна администрация.
 • Администрацията на виртуалния сървър се извършва от нас;
 • Контролен панел cPanel – имате пълен контрол върху разположените на сървъра приложения;
 • Голям капацитет сървърни ресурси;
 • Експертна грижа за производителността на сървъра и проектите;
 • Допълнителни технологии и възможности;
 • 24/7 мониторинг на сървъра и оперативността му;
 • Денонощна техническа поддръжка.

Вижте повече: Какви са предимствата на Managed VPS пред споделения хостинг? | Blog

Reseller (реселър) хостинг

Реселър (reseller) хостинг е вид споделен хостинг (cPanel), при който клиентът има лимитиран достъп до приложението WHM (web host manager), през което може да създава собствени хостинг планове в рамките на конкретния реселър план, всеки със собствен cPanel за управление.

Тези персонализирани хостинг планове може да се продават на клиенти и по този начин собственикът на реселър хостинг може да развива бизнес под собствена марка за хостване на персонални сайтове, портфолио, брошури, Landing pages (рекламни страници), One page (една страница) сайтове др.

VPS хостинг (Unmanaged VPS)

При виртуалните сървъри (VPS) имате на разположение собствена виртуална машина, на която можете да конфигурирате и инсталирате всяка желана операционна система или софтуер като имате пълен root достъп.

VPS хостингът е с по-високи параметри в сравнение със споделения хостинг, но при него параметрите са фиксирани.

Препоръчваме използването на VPS при по-натоварени уеб сайтове с висока посещаемост, сайтове използващи технологии, които не могат да се използват на споделен хостинг, растящи бизнеси, онлайн базирани CRM и ERP системи.

Виртуалните сървъри имат редица предимства като:

 • Наличието на root достъп и пълен контрол над сървъра;
 • Възможност за разполагане на неограничен брой домейни и сайтове, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер;
 • Възможност за прилагане на специфични сървърни настройки;
 • По-голям сървърен ресурс;
 • Голяма гъвкавост.

Тук имате много по-голям достъп и контрол в сравнение със споделения хостинг. Подходяща услуга за уебсайтове с повече посещения и за потребители, нуждаещи се от повече контрол, ресурси и специфични технологии за своя проект.

При тази услуга вие притежавате нает сървър, но машината е виртуална, а не физическа. При него един физически сървър се разделя на няколко независими една от друга виртуални машини. VPS хостингът предоставя пълен достъп и контрол над средата, както и при Dedicated сървърите. Това е изключително полезно, когато разработвате custom приложения или при модела SaaS (Software as a service – софтуер като услуга).

При виртуалните сървъри имате много повече достъп до сървърния ресурс, в сравнение със споделения хостинг. Докато различните виртуални машини са всички, които споделят ресурсите на сървъра, обикновено много по-малко от тях са на един физически сървър във VPS среда. Използвате много по-голяма част от общата изчислителна мощност и пропускливост/свързаност – количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. (bandwidth).

С използването на VPS се ограничават и проблемите със сигурността и защитата. VPS услугата има свой собствен IP адрес и виртуализационен слой, което означава че сте изолирани от каквито и да било проблеми, които не са свързани с вашия сайт.

Вижте още: Полезни опции за управление на Вашия виртуален сървър (VPS) | Blog

Dedicated хостинг (нает сървър)

Нарича се още нает сървър или dedicated сървър. При този вид хостинг наемате физически сървър с желани параметри, който най-точно да отговори на специфичните нужди на хостваните сайтове и услуги.

На него можете да конфигурирате и инсталирате всяка желана операционна система, софтуер или да го разделите на отделни логически виртуални машини. В този случай, Вие отговаряте изцяло за неговото администриране и производителност.

Цената на услугата е по-висока от другите видове хостинг, но разполагате с повече възможности за персонализация и настройки.

 • Цялостен root достъп до физически обособен сървър;
 • Възможност да използвате 100% от ресурсите на сървъра и да разполагате неограничен брой сайтове, домейни, поддомейни, имейл акаунти, бази данни и други;
 • Възможност за инсталация на специфичен софтуер като: Node.js, NoSQL бази данни (MongoDB, RavenDB, CouchDB и др.), Ruby On Rails, Django, Subversion (SVN) сървър, GIT repository, Memcache, FFMPEG (RED5), Java (Tomcat) и много други;
 • Огромно разнообразие от хардуерни конфигурации.

Използването на нает сървър се обвързва и с по-задълбочени технически и администраторски познания.

Когато имате пълен и директен достъп до сървъра, на който е качена вашата уеб страница, може да инсталирате всякакъв вид софтуер, който ви е необходим, да правите промени по операционната система или програмния език, както и да правите конфигурационни настройки и да създавате виртуални машини например в рамките на физическата такава. За някои приложения, като ERP или CRM системи на компанията ви или разработката на специализиран софтуер, ще ви е необходимо точно такова ниво на контрол.

Ключово предимство на Dedicated хостинга е в това, че вие сте единственият, който разполага с ресурсите на сървъра, за разлика от споделения хостинг. Това значително повишава скоростта и начина на представяне на вашия уебсайт.

При наетия сървър може сами да определяте и избирате производителя, типа машина и ресурсите ѝ – дисково пространство, RAM памет, брой ядра, като всеки доставчик на услуга определя различни конфигурации, от които да избирате.

Поддръжката на наетия сървър, обновяването на софтуера, отстраняването на грешки при възникване на проблеми и конфликти, е отговорност на наемателя на оборудването.

Хардуерно, при наетия сървър, когато искате да надградите вашата машина или да се подмени даден компонент от нея, трябва да се свържете с доставчик на услугата, за да се изготви съответно оферта по вашето запитване и да се пресметне новата месечна такса за наем. Физически подмяната на компонентите се извършва от представители на хостинг компанията.

Свържете се с екипа на СуперХостинг.БГ, за да Ви помогнем при избора на правилния хостинг план за Вашия бизнес. Не се колебайте да се свържете с нас, ако изпитвате затруднения при заявката на желания хостинг план или имате въпроси за нашите хостинг планове.

Обновена: 20.09.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още