Какво е споделен хостинг?

Споделеният хостинг наподобява съжителството в една жилищна сграда на множество наематели. Наемате само един апартамент от цялата сграда, в който Вие ще живеете и който ще бъде Вашето лично пространство. Но ако съседите вдигат шум, ще го чувате и Вие, ако съседът отгоре Ви наводни ще трябва да си смените тапетите … т.е. споделяте по някакъв начин радостите и неволите на съседите.

Споделеният хостинг е най-предпочитаната уеб хостинг услуга от всички видове. При нея Вие и други собственици на уебсайтове споделяте един физически сървър. Поради тази причина тази хостинг услуга има ограничени възможности, но е достъпна и можете да стартирате с малък разход.

При споделения хостинг Вие ще имате свое собствено място на хостинг сървъра, което ще зависи от избрания хостинг план. При този план Вие ще споделяте общите ресурси на един сървър – RAM памет, изчислителна CPU мощ, мрежова свързаност и трафик (bandwidth), скорост.

Споделеният хостинг от СуперХостинг.БГ предлага няколко плана, от които можете да избирате, за да откриете правилния вариант за Вашия бизнес и параметрите, от които имате нужда. Този вид хостинг е подходящ за блог или фирмен сайт с малко посещения. Той не е подходящ за онлайн магазин или новинарски сайт, към които има голям трафик от посетители.

Хостинг сървърите, които поддържат споделените хостинг планове, са много по-мощни и по-големи от домашните компютри и могат да хостват хиляди сайтове и страници без проблем. Трябва да се има предвид, че ако даден сайт стане по-популярен и има нужда от допълнителен ресурс, който не може да се предложи от споделените хостинг планове – споделеният хостинг вече няма да е подходящо решение за него.

Всяко зареждане на страница, всяко изображение и файлов актив трябва да бъдат обработени от уеб сървъра при заявка – когато някой ги изиска или иначе казано, когато потребител иска да зареди вашия сайт. Ако поддържате сложно уеб приложение или CMS (система за управление на съдържанието, WordPress например), те ще изискват повече процесорна мощ от стандартната, за да комуникират с базата данни, да обединят съдържание в страницата и други подобни дейности. При еднократно извършване на изброените действия, нещата се случват моментално. Но умножено по стотици или хиляди посетители в рамките на няколко минути, има голяма вероятност сайтът да „падане“ или да се зареди по-бавно от нормалното. А знаете, че времето за зареждане на дадена страница е от решаващо значение, както за постигне на крайна цел (продажба например), така и за класирането при органично търсене.

Споделеният хостинг има и други недостатъци, като невъзможността за персонализиране на хостинг средата. Ако поддържате обикновена WordPress страница например, настройката на средата може да не е от огромно значение. Но ако се опитвате да стартирате по-сложен проект, като персонализирано приложение, разработено със сложна структура, то тогава този недостатък може да ви създаде неприятности с инсталирането на необходимите зависимости.

Споделеният хостинг е подходящ за сайтовете на малки до средни бизнеси, лични страници и блогове, стартиращи бизнеси и друг тип страници, чиито нужди се вписват идеално в ресурсите на споделените хостинг планове, а и цената му е достъпна. В споделените хостинг планове е включена и безплатна техническа поддръжка, което е предимство тъй като не се изискват задълбочени технически познания, за да използвате услугата.

Хостинг параметри

Хостинг планът посочва параметрите и характеристиките на хостинг услугата.  

Част от основните параметри на споделения хостинг:

 • Посещения на месец – Този параметър е ориентировъчен. Ползва се, за да покаже приблизителния капацитет на хостинг плана, спрямо системните му ресурси (процесорно време, памет и други). Сайтът реално може да има много повече посещения от посочения брой за използвания хостинг план. Това не е ограничаващ параметър и надвишаването му няма да доведе до спиране или некоректна работа на сайта, стига разбира се да не се превишава някой от системните параметри на хостинг плана (процесорно време, памет и други). 
 • Трафик – Трафикът е количеството данни, преминало от/към предоставеното дисково пространство на сървъра. Трафик се реализира, когато потребител преглежда сайта (HTTP), качвате файлове на сървъра (FTP) и получавате и изпращате поща (IMAP, POP3, SMTP). При СуперХостинг.БГ трафикът не се отчита, няма ограничение в изразходвания трафик.
 • Дисково пространство – Дисковото пространство е пространство от SSD диска на сървъра, което е предоставено на потребителя според параметрите на конкретния хостинг план.
 • Архив (backup) – Архивът е копие на данните в хостинг акаунта. Архивирането се извършва периодично. Във всеки един момент е възможно да се възстанови от архив определена информация или пък цялостно възстановяване.
 • Процесорно време – Процесорно време представлява времето, необходимо на едно ядро от сървърен процесор да изпълни операциите по обработка на скрипт и да върне резултат.
 • Inode (айнод, ай-нод) – Представлява всеки един файл, директория и symlink в хостинг акаунта.

Подробно описание на основните хостинг параметри за споделената хостинг услуга: Параметри на споделения хостинг план | Help

Освен ресурсните параметри, в хостинг плановете се посочват и хостинг инструментите като например:

 • cPanel – Това е контролният хостинг панел, през който се управлява съдържанието и настройките на хостинг акаунта.
 • Супер-Инструменти в cPanel – Това са допълнителни инструменти в cPanel, разработени от СуперХостинг.БГ, за по-лесна настройка на хостинг средата или за по-лесно управление на WordPress сайтове.
 • Softaculous – Библиотека от приложения, през която можете да инсталирате много и различни CMS платформи и библиотеки на няколко различни програмни езика.
 • Логове – Логовете са записи на извършени действия като например посещения на сайта (raw access log) или генерирани съобщения за грешка при работата на скриптовете (error_log) и други. Логовете за работата на уеб сървъра и на PHP служат за анализ и разследване на възникнал казус с работата на сайта.
 • FTP – Мрежов протокол от тип клиент-сървър предоставящ възможност за обмяна на файлове между различни компютърни системи.
 • SSH (Secure Shell) – Сигурният шел е мрежов протокол, който се използва за сигурна връзка и достъп до шела на отдалечена машина. Използва се предимно от системните администратори за управление и настройки на сървърните системи.

Споделен хостинг от СуперХостинг.БГ

СуперХостинг.БГ Ви предлага избор от три вида споделени хостинг планове: СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг.

В хостинг плановете са посочени основните хостинг параметри, като са разпределени с оглед нуждите на различни типове сайтове. На тази страница може да разгледате сравнение между техническите параметри на различните хостинг планове.

Ако техническите параметри Ви объркват и се чувствате несигурни относно избора на хостинг, свържете се с екипа на СуперХостинг.БГ (по имейл, телефон или чат) и след като ни обясните подробностите на Вашия интернет проект, ще Ви помогнем да направите най-правилния избор.

Обновена: 24.07.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още