https://help.superhosting.bg/php-composer.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Какво е PHP Composer?

PHP
composer, php composer, какво е composer, инсталиране на composer, инсталация на composer, php проект composer, composer laravel, composer wp-cli, composer dependency manager, composer packagist, composer php packet

Composer - инструмент за управление на зависимости

Composer е PHP инструмент за управление на зависимостите на даден PHP проект.

Под PHP проект се разбира PHP библиотека, PHP framework и всяка система написана на PHP.

За създаване на допълнителни функционалности в даден PHP проект, към него може да се прибавят различни допълнителни PHP библиотеки. Тези допълнителни PHP библиотеки се наричат зависимости на този PHP проект. Допълнителните PHP библиотеки също може да имат зависимост от други PHP библиотеки.

За да работите с даден PHP проект, освен него ще е необходимо да инсталирате и зависимостите му и всички други допълнителни PHP библиотеки.

Например за PHP проекта Laravel, ако решите да извършите всичко ръчно, трябва да инсталирате laravel, след това и laravel/framework. А към тази зависимост има още около 20 други PHP библиотеки: d11wtq/boris, ircmaxell/password-compat, nesbot/carbon, monolog/monolog, swiftmailer/swiftmailer, patchwork/utf8, symfony/console, symfony/debug и т.н.

Това може да се окаже доста занимателен процес, особено при много на брой зависимости. Инсталирането, в този случай, ще отнеме много време и може да се стигне до истинска бъркотия в директорията на PHP проекта.

Вместо това, можете да използвате Composer и само с една команда да инсталирате всичко.

Composer се грижи за проверката и инсталирането на всички необходими зависимости към даден PHP проект.

Composer ползва справочник на зависимостите - packagist.org. В този онлайн указател са описани PHP проектите с техните зависимости. Когато се извършва инсталация на PHP проект през Composer, той се свързва със справочника, проверява списъка и изтегля от оригиналния източник всеки необходим PHP пакет.

На сайта https://packagist.org/explore можете да потърсите и разгледате кои PHP проекти са включени в справочника.

Някои от проектите, които ползват Composer са Zend Framework 2, Symfony2, CakePHP, Laravel, WP-CLI и други.

При други уеб технологии съществуват подобни инструменти за управление на зависимости като npm на Node.js и Bundler на Ruby.

Инсталация на Composer в хостинг акаунта link-to-this-section

За инсталацията ще ви е необходим SSH достъп до хостинг акаунта.

Изискването на Composer за минимална версия на PHP e PHP 5.3.2.

Ако ползвате по-ниска версия на PHP, можете да превключите към по-висока по следния начин, описан в статията Ползване на различна PHP версия през SSH

Можете да инсталирате Composer локално за даден проект или глобално за целия хостинг акаунт. При първия вариант Composer ще се намира в директорията на проекта и ще може да се стартира само от там.

Инсталация на Composer (локално, за проект)

Създайте директория в хостинг акаунта или достъпете съществуваща директория на проект през конзола и изпълнете следната команда:

php -r "readfile('https://getcomposer.org/installer');" | php

След като Composer е инсталиран, през него можете да инсталирате PHP проект, като ползвате командата php composer.phar.

Инсталация на Composer (глобално, за хостинг акаунта)

Докато се намирате в основната директория на хостинг акаунта (/home/cpuser/) изпълнете:

php -r "readfile('https://getcomposer.org/installer');" > composer-setup.php

Тази команда ще извърши проверка на PHP настройките и ще свали инсталационния файл на Composer.

След това инсталирайте Composer с:

php composer-setup.php --install-dir=bin --filename=composer

Инсталатора ще инсталира Composer в директория /home/cpuser/bin и ще преименува изпълнимия файл от composer.phar на composer.

Инсталация на Composer

Тъй като Composer е инсталиран в директория за изпълними файлове (/home/cpuser/bin) можете да го стартирате от всяко място в хостинг акаунта, като използвате само командата composer вместо php bin/composer.

Например за да инсталирате Drush (Drupal) може да използвате команда: composer global require drush/drush

Ако ползвате акаунт на споделен Linux хостинг или Managed VPS, в контролния панел cPanel -> Softaculous можете да намерите голямо разнообразие от PHP проекти, готови за инсталиране с един клик на мишката.

Работа с Composer

Разработчиците на PHP проекти, които искат да ползват Composer, трябва да го инсталират в директорията на проекта. След това е необходимо проекта да се впише в справочника на Composer - packagist.org.

Ако вие разработвате PHP проект и искате да вмъкнете допълнителна функционалност към него, може да добавите подходящата PHP библиотека.

След като Composer е инсталиран в директорията на проекта, добавяте един ред в конфигурационния му файл - composer.json.

Например, за да добавите PHP библиотеката phplibrary към вашия PHP проект, в този файл добавяте ред:

{
"require": {
"phplibrary/phplibrary": "2.*"
}
}

След това инсталирате тази библиотека като изпълните:

php composer.phar update

Помощна информация и упътване за работа с Composer, можете да откриете на сайта на разработчика: getcomposer.org

500px270px
SuperHosting.BG
  PHP
 • Какво е PHP модул (PHP разширение)?
  PHP модулите представляват разширения за PHP, най-често написани на програмния език C. PHP модулите могат да се компилират с PHP, така че да се зареждат статично (като са част от... »
 • Ползване на различен php.ini файл за PHP (cli) през SSH
  При ползване на PHP през команден режим по подразбиране с командата php се стартира PHP CLI бинарния файл, който отговаря на PHP версията инсталирана по подразбиране. За списък с всички опции... »
 • PHP CLI (Command Line Interface)
  PHP има различни интерфейси (SAPI) за взаимодействие със средата, в която работи, и за връзка с външни (за PHP) технологии. Два от интерфейсите са PHP CLI и PHP CGI (FastCGI). От версия... »
 • Какво е CGI, FastCGI?
  CGI (Common Gateway Interface) е уеб технология и протокол, по правилата на който се извършва комуникацията между уеб сървър (HTTP сървър) и други външни приложения (например PHP). CGI разширява възможностите... »
 • Активиране на PHP модул/разширение в хостинг акаунта
  Активиране на PHP модул през PHP Manager by SuperHosting За улеснено активиране и деактивиране на PHP модули в хостинг акаунта може да използвате PHP Manager by SuperHosting, в контролния панел cPanel. При... »
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg