1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Създаване на сайт със Site Publisher в cPanel

Създаване на сайт със Site Publisher в cPanel

В контролния панел cPanel има специален инструмент за лесно и бързо създаване на семпъл уебсайт » Site Publisher. Създаването на сайт през Site Publisher отнема до 5 минути и не изисква познания в областта на уеб разработката и програмирането.

За да си направите сайт, влезте в контролния панел cPanel и заредете Site Publisher.

Избиране на домейн

Избиране на домейн

Първо трябва да изберете на кой домейн ще направите сайт. Когато в контролния панел cPanel има добавени повече от един домейн (адони, паркирани, поддомейни), на първата стъпка ще трябва да маркирате един от тях.

Ако в директорията на сайта са налични html файлове, ще видите надписа “В директорията за този домейн са налични други файлове.”

В поле Уеб сайт Директория можете да видите коя е директорията, от която ще се зареждат файловете за дадения домейн. Можете да кликнете върху директорията и да видите какви файлове се съдържат в нея. Ако сте качвали ваши html файлове, може да ги архивирате, преди да започнете със създаването на новия сайт. Можете да ги маркирате и да използвате опцията Компресиране, за да създадете архивен файл, в който ще се намират избраните файлове и директории.

Когато в cPanel няма други домейни, освен основния, автоматично първата стъпка ще е готова и следващата стъпка Избор на дизайн ще е активна.

Маркирайте домейна, за да продължите.

Избор на дизайн

Избор на дизайн

Изберете най-подходящия темплейт за дизайна на сайта.

След като сайтът е публикуван ще можете да извършите фина промяна на външния му вид, като редактирате индексния му файл index.html.

Редакция на този файл можете да правите директно през Файловия мениджър в cPanel. Единият инструмент за редакция се достъпва през опция Редактиране и ще са ви необходими познания по уеб разработка с HTML и CSS. Другият инструмент е HTML Редактор, за който не са необходими знания за уеб разработка.

В блога: Как работи уебсайтът?

Персонализиране и Публикуване

Персонализиране и Публикуване

Необходимо е да попълните съдържание за сайта.

Попълнете колкото се може повече информация и публикувайте сайта с Публикуване.

Всичката информация можете да променяте след това с редакция на индексния файл index.html, който се намира в директорията на сайта.

Ако преди публикуването на сайта в директорията му има файлове, които са със същите имена на тези за новия сайт, системата автоматично ще ги замени, когато изберете бутона Публикуване.

Какво е следващото, което може да направите?

Променете или допълнете информацията в сайта, като редактирате index.html файла.

За разлика от модерните динамични сайтове, създадени със система за управление на съдържанието (например WordPress), сайтът, създаден през Site Publisher, не използва база данни и работи с обикновени статични html файлове. Този вид статичен уебсайт е подходящ за първи сайт или за сайт-визитка, който ще ви осигури присъствие в Уеб. Но ако искате да го развиете и подобрите, да добавите интерактивно и персонализирано изживяване на посетителите му, ще ви е нужна система за управление на съдържанието (CMS).

Вижте още:

Как да си направя уебсайт – три рецепти за начинаещи

Твоят първи WordPress сайт в три стъпки

Как да създам имейл акаунт (пощенска кутия)?

Обновена: 01.09.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още