https://help.superhosting.bg/sqlite.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

SQLite бази данни

Хостинг терминология
sqlite, sqlite3, база данни, sqlite database

SQLite е компактна библиотека за релационни бази данни, подходяща както за по-малки уеб приложения с опростен интерфейс, така и за реализация на функционалности от големи проекти, целящи по-високо бързодействие и гъвкавост на приложенията. Поддържа езика SQL и транзакционния модел за манипулация на данните, които са неизменна част от уеб приложенията, използващи бази данни.

За разлика от други познати SQL бази данни, SQLite функционира без да стартира отделен сървърен процес и без допълнителна конфигурация, което я прави съвместима с всякакви платформи и много удобна за преместване, копиране и бекъп.

Без сървърен процес

SQLite излиза извън модела клиент-сървър и не се нуждае от осъществяване на връзка със сървър за бази данни за нейното функциониране.  Програми, които използват SQLite база данни, могат да осъществяват достъп до базата, без да стартират отделен RDBMS процес. Това е постигнато чрез възможността на библиотеката за писане и четене на база данни директно от файлове върху диска. Цялостна SQL база, съдържаща таблици, индекси, тригери и изгледи се представя от един самостоятелен файл върху диска. Файловия формат на базата данни е съвместим с множество платформи, може свободно да бъде копиран и изпълняван между различни операционни системи и архитектури.

Без конфигурация

Основно предимство на SQLite е че не се нуждае от инсталация или допълнителни настройки. Поддържа се на всички Linux и ASP.NET хостинг планове. Включена е по подразбиране в PHP 5 и може директно да бъде използвана. Не е необходимо създаване на потребители и делегиране на права за достъп до базата данни както и настройка в конфигурационни файлове.

Транзакционен модел

Поддържа работа с транзакции, като преди да се направят промени в базата данни, файлът се заключва. Базата данни в голяма степен имплементира ACID модела, чрез който ни гарантира:

  • завършеност на транзакцията,
  • цялост на данните,
  • изолация на транзакциите, 
  • записване на транзакцията

дори и в случай на срив в операционната система или прекъсване в електрозахранването.

SQLite базите данни са широко разпространени сред различни мобилни устройства и таблети. Използват се в различни програмни езици C, Java, Perl, PHP, Python, Ruby и някои CMS системи.

За улеснение на потребители са създадени множество GUI (графични) инструменти, чрез които могат да се администрират файловете с бази данни:

SQLiteManager, Adminer, MyWebSQL, phpLiteAdmin

Някои от тях могат да бъдат намерени и инсталирани директно от платформата Softaculous в контролния панел cPanel на Linux хостинг акаунт.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg