1. Начало
  2. Хостинг
  3. Хостинг на домашното PC – „по-евтиното“ решение?

Хостинг на домашното PC – „по-евтиното“ решение?

Хостинг на домашното PC

В България с течение на времето и особено през годините на т.нар. период на тоталитаризъм се изгради традицията на извършване на непривични дейности в къщи, на село, на вилата или казано с други думи – домашно производство. Това традиционно българско поведение по никакъв начин не подминава и една съвсем нова и почти непозната сред обществото услуга – уеб хостинг.

За 90% от обществото думата хостинг е непозната, а на пазара само в България има десетки предлагащи хостинг услуги, при което икономическата тенденция „предлагането превишава търсенето“ важи в пълна сила.

Въпреки всички тези фактори явлението „хостинг на домашното PC“ се среща доста често. Единствената обяснима причина това явление да съществува е „пестенето на средства“. Като частична причина може да се разглежда и традиционното недоверие към поставянето на важна информация на отдалечен компютър или както се казва „У дома е по-сигурно“.

Но дали наистина разполагането на уебсайт на домашният компютър дава необходимата надеждност и сигурност и пести средства?

На този въпрос ще се постараем да дадем отговор в изложените по-долу няколко казуса.

1. Сметката за ток

Ако вашият сайт е от значение за вас, той задължително трябва да бъде 24 часа / 7 дни в седмицата on-line. Желателно е да се избегне почасов или предимно „дневен“ достъп. Това с още по-голяма сила важи за сайтовете с чуждестранна аудитория, поради часовата разлика и факта, че когато в България е нощ в Ню Йорк работният ден е в разгара си.

За един час един компютър от среден клас консумира между 100-150 W електроенергия, в зависимост от конфигурацията. При сървърите консумираната енергия е няколко пъти повече. На практика това означава, че за едно денонощие работа, консумираната от компютъра електроенергия е около 3 KW. За един месец киловатите стават 90! При средна настояща цена на KW в България от около 0,15 лв. простата сметка показва, че за да работи 24 часа в денонощието домашният компютър, то разходът за електроенергия ще бъде около 12,00 лв. Ако се впуснем в по-задълбочени изчисления, вземайки предвид факта, че нощната тарифа е само за 7-8 часа в денонощието (в зависимост от сезона), сумата неизбежно набъбва до 15,00 лв. на месец.

В допълнение трябва да добавим и факта, че цените на електроенергията постоянно се увеличават и тенденцията е в съвсем скоро време месечните разходи за електроенергията, осигуряваща 24 часовата работа на един компютър, да надхвърлят 20,00 лева.

2. Интернет връзката

За да осигурите комфорт на потребителите разглеждащи вашия сайт, то той трябва да се зарежда с прилична бързина. Ако вашият сайт се намира на домашния ви компютър, то бързината, с която той ще се отваря зависи основно от вашия Интернет доставчик.

Въпреки наблюдаващата се напоследък тенденция за драстично увеличаване на скоростите на достъп, средните показатели остават в диапазона 400-800 KB/sec., 2600-5000 KB/sec български и 440-760 KB/sec. международен достъп. В случая това са скорости за трафик към вашия компютър (download), a важното за вашия сайт е каква скорост може да достигне изходящият трафик (upload). Скоростите за изходящ трафик (upload) обикновено много по-ниски от тези при download. Разбира се, има и Интернет доставчици, при които съотношенията в скоростите на Download и Upload са изравнени, но те заемат малка част от пазарния дял.

При това положение, ако даден потребител, намиращ се в друга държава, реши да разгледа вашият сайт, то между домашният ви и неговият компютър ще протича информация със средна скорост около 100-200KB в секунда. Това на практика означава, че ако на дадена страница от вашият сайт вие имате разположени 10-на картинки всяка от които по 60-80 КB, пълното зареждане на страницата ще отнеме по-малко от половин минута. Да допуснем, че това не е чак толкова страшно, но какво ще се случи ако няколко потребителите се опитат да разгледат сайта ви едновременно… Ситуацията ще изглежда като сърфиране в Интернет в средата на 90-те години на миналия век.

Друго условие за разполагане на сайт на домашният ви компютър е да притежавате собствен реален статичен IP адрес. Почти всички доставчици на Интернет предлагат реален статичен IP адрес, като при повечето това е свързано с допълнителна такса. По принцип е възможно хостингът да се реализира и с динамичен IP адрес, но конфигурирането е доста по-сложен процес, като е необходимо опцията трябва да се поддържа от глобалния регистрар на вашия домейн или да се ползва специална услуга.

3. Техниката (Хардуер)

Както беше споменато в първия казус, ако истински държите на вашият уеб сайт, то той трябва да бъде постоянно видим в Мрежата. Разбира се, това никога не може да се гарантира на 100%, но в никакъв случай времето на UpTime не трябва да пада под 98-99%. Ако един потребител, проявил интерес към сайта, неколкократно не успее да го зареди е твърде вероятно да потърси друг сайт с близко съдържание и вашият сайт да остане безвъзвратно забравен за него. Ако това системно се повтаря, събирането на постоянна аудитория за сайта ви ще се окаже доста трудна задача.

В случай че сте от щастливците, които се радват на относително постоянна свързаност към Интернет и задоволителен процент UpTimeм ето и няколко от по-важните неща, който е хубаво да знаете за любимото си PC:

1. Домашният компютър не е сървър

Колкото и мощен да е домашният ви компютър и независимо, че на него има инсталирана сървърна операционна система, той все пак си остава един обикновен настолен компютър. Основното, което отличава обикновения компютър от сървъра, е не само бързината на работа и изчислителните ресурси, а надеждността и продължителността на работа. Един истински сървър е така проектиран, че да може да издържа на постоянни големи натоварвания и да работи безотказно за продължителни периоди от време. За да се постигне това, компонентите в него са специално подбрани и тествани, предвидени са специални захранващи и охлаждащи системи, а при сървърите от висок клас повечето от компонентите могат да бъдат заменени без да се прекъсва работата на сървъра.

2. Амортизация

Постоянната работа на един компютър неминуемо води и до по-голяма амортизация. Това в по-голяма степен важи за елементите, при които има движещи се части (твърд диск, CD, DVD, вентилатори) и в по-малка степен за останалите елементи. Докато един модул памет или процесор на практика може да работи години на ред без характеристиките на неговата работа да се влошат, то твърдият диск има определени часове живот. Средната продължителност на „живота“ на един твърд диск е около 20 000 часа. Това на практика означава, че колкото и качествен и марков да е твърдия диск на вашия компютър, при постоянна 24 часова работа, в най-добрия случай, на втората или максимум третата година той неизменно трябва да бъде заменен.

Почти същата е продължителността на живота и на вентилаторите, охлаждащи компютъра и то при положение, че са от доказан производител и редовно се почистват от събралият се прах.

3. Домашният уют

Всеки притежател на настолен компютър знае, че при своята работа компютрите отделят топлина и преди всичко шум. Докато отделената топлина не е нещо кой-знае колко смущаващо, то произведеният от компютъра шум определено е неприятно явление. Марковите компютри от ранга на HP, Dell и IBM са с относително ниски нива на шум, като на практика могат да бъдат чути при абсолютна тишина в помещението или когато температурата в помещението е прекалено висока и вентилаторите работят на пълни обороти. Но колко са потребителите, които могат да се похвалят с притежаването на такова PC.

Отделяният шум от един средностатистически компютър е в рамките на 30-40 db, което горе-долу се равнява на шума на домашен климатик. Ако по вентилаторите се е събрал повечко прах, този показател може да надхвърли 45 db. През деня това ниво на шум не би направило впечатление на никого, но нощно време когато всичко утихне, определено бръмченето на вентилаторите се усеща доста осезаемо. Ако компютъра е разположен в помещение обитавано от хора само през деня, може да се каже, че фактора шум няма да оказва влияние върху домашният комфорт. Ако се налага компютърът да работи в стая, предназначена за почивка и сън, то ефектът върху опитващият се да спи ще бъде доста негативен.

4. Поддръжка

Рано или късно и на най-добрият разработчик или системен администратор му се е случвало да стигне до безизходно положение при възникнал проблем. В повечето случаи тези проблеми са лесни за решаване и обикновено не са в резултат на незнание, а на бързане и недоглеждане. Поради тази причина те са и най-трудни за откриване.

Стигнал до такава ситуация, потребителят обикновено търси помощ от поддръжката осигурена от хостинг провайдъра. Въпреки че разрешаването на подобни проблеми в повечето случаи е извън стандартните задължения на поддръжката, потребителят обикновено получава помощ и продължава напред.

Освен да помага на потребителя, техническите екипи на хостинг компаниите изпълняват редица други задължения, свързани с нормалното функциониране на уеб сайтовете на потребителите — BackUP на информацията, повишаване на сигурността на сървърите, инсталиране на ъпдейти и т.н.

На кого в случая може да разчита потребителя, използващ домашния си компютър за хостинг сървър – единствено на себе си. Това означава, че той на практика вместо да посвети цялото си време за развитието на своя сайт, трябва да отделя време както за всички гореспоменати дейности, така и за справянето със софтуерните и хардуерните проблеми.

5. Равносметка

Съществуват още редица фактори, неупоменати в тази статия, които безспорно показват, че домашното PC не е най-целесъобразното място за разполагане на един сериозен уеб сайт. Както беше споменато по-горе, преките разходи за поддръжката му надхвърлят 15.00 лв./месец и при това без да са осигурени бърза Интернет връзка към сайта, достатъчно висок процент UpTime и техническа поддръжка. Един бърз поглед на пазара на хостинг услуги в България показва, че за около 1/3 от сумата по месечните разходи за хостинг на домашното PC, потребителя може да осигури надеждно място на своя сайт, където за неговото нормално функциониране ще се грижат професионалисти.

Когато към това се добави и загубеното време и похабените нерви за конфигуриране и поддръжка на системата и ако всичко това бъде обърнато в парична себестойност, защото в сферата на IT времето е ценен ресурс, излиза че „удоволствието“ да хостваш сайт на собственото си PC излиза доста скъпо.

За онези, които планират да се занимават с дейност като хостинг в къщи дано тази статия послужи като съвет и им помогне да получат цялостна визия, за това което им предстои.

За останалите, които не планират подобно нещо, но искат да имат уеб сайт, може да изберат собствено домейн име и качествена хостинг услуга.

За създаването на уеб сайт са необходими домейн име и хостинг услуга.

Изборът на точното име за сайта и точната хостинг услуга е стартовия момент към създаването на вашия уникален уеб сайт и основата за едно успешно Интернет присъствие.

Изберете вашето домейн име и хостинг услуга от СуперХостинг.БГ!

Обновена: 09.02.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още