Активиране на HTTPS за WordPress – WordPress Manager SH (cPanel)

Активирането на HTTPS за WordPress сайт се извършва с един клик в WordPress Manager в cPanel.

SSL сертификат

За да активирате SSL (сигурната HTTPS връзка) за WordPress сайта, първо е нужно да имате SSL сертификат. Можете да използвате вече закупен и издаден SSL сертификат или AutoSSL сертификата.

AutoSSL сертификатите са инсталирани автоматично за всички домейни, които са добавени в cPanel и са насочени към този хостинг сървър. Можете да проверите дали за домейна вече има инсталиран AutoSSL сертификат през cPanel » SSL/TLS Status (SSL/TLS Статус).

Ако разполагате със SSL сертификат, закупен през СуперХостинг.БГ, първо е нужно той да се инсталира в cPanel.

Активиране на SSL сертификата и HTTPS връзката за WordPress

Отворете WordPress Manager в cPanel и заредете меню SSL (https://).

Кликнете на бутона „Конфигуриране на инсталацията по SSL (https)“.

Конфигуриране на инсталацията по SSL (https)

При кликване на този бутон се извършва автоматична настройка на сайта, за използване на SSL сертификата и адресът му да е с https://.

Бележка: Бутонът „Конфигуриране на инсталацията по SSL (https)“ няма да е наличен, ако няма инсталиран SSL сертификат за домейна или ако има, но е Self-signed.

При успешна конфигурация на сигурната връзка за сайта, ще получите потвърдително съобщение.

Текущата инсталация е конфигурирана, така че сайтът да работи по SSL (https)

С опцията Преглед можете да видите информация за инсталирания сертификат, като издател, дата на валидност и домейн.

Важно: С опцията Деактивиране можете да деактивирате използването на SSL сертификата и сигурната HTTPS връзка за сайта. Ако искате SSL сертификатът да бъде изтрит от cPanel, маркирайте опцията Изтрий сертификата. Важно: Не изтривайте SSL сертификата, ако той се използва и за други приложения, които се зареждат през домейна на тази WordPress инсталация. Например mysupersite.com/joomla, mysupersite.com/dir/cms или друго. Изтриването на SSL сертификата може да афектира работата на тези приложения. Ако желаете само избраната WordPress инсталация да премине от HTTPS на HTTP, не поставяйте отметка пред Изтрий сертификата.

Проверка и коригиране на несигурните (HTTP) ресурси в WordPress

Ако WordPress сайтът зарежда вътрешни или външни ресурси през некриптирана връзка (HTTP), въпреки активирането на HTTPS за него, някои уеб браузъри ще показват предупредителни съобщения и може да блокират зареждането на тези ресурси. За да не се показват предупредителните съобщения в браузърите, всички ресурси на сайта трябва да се зареждат през криптирана връзка (HTTPS).

Можете да проверите дали сайтът има несигурни HTTP ресурси с опцията „Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)“ в същото това меню SSL (https://). След проверката, ако има такива ресурси, ще можете да ги коригирате да се зареждат през HTTPS.

Вижте подробно упътване за коригирането на HTTP ресурсите: 🔗 Проверка и коригиране на несигурните (HTTP) ресурси в WordPress | Help

Обновена: 28.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още