Какво е HTTP/2?

HTTP/2 е новата версия на основния протокол за пренос на данни в уебHTTP. HTTP/2 е с повишена производителност, понижено потребление на трафик и нова, оптимизирана организация на комуникацията клиент-сървър.

🚀 HTTP/2 се поддържа при СуперХостинг.БГ на всички хостинг планове. Всички клиентски сайтове, които имат инсталиран SSL сертификат и активирана сигурна HTTPS връзка, се зареждат през HTTP/2.

Едно от основните подобрения в HTTP/2 е мултиплексирането на комуникацията клиент-сървър. Предаваните данни се подреждат в пакети (фреймове), които се придвижват в двете посоки в паралелни потоци (стриймове). Това от своя страна позволява на комуникацията да се проведе в една единствена TCP връзка, която може да има множество потоци, с множество пакети. За разлика от HTTP/1.1 където, за да се постигне по-добра производителност, уеб браузърът отваря по няколко TCP връзки със сървъра.

Другите значителни подобрения са компресиране на хедърите, бинарното естество на протокола и самоинициативното подаване на данни от уеб сървъра. В резултат на тези подобрения, зареждането на уеб сайтовете през HTTP/2 е ускорено в пъти.

Важно: За да може сайтът да ползва HTTP/2 протокола, задължително трябва да има инсталиран SSL сертификат и активирана сигурна HTTPS връзка.

Вижте още:

🔗 Още по-бърз Уеб с протокола HTTP/2 | Blog

🔗 Истинско HTTP/2: По-бърз сайт и още нещо | Blog

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още