1. Начало
  2. Shopiko
  3. Настройки за плащане в онлайн магазина

Настройки за плащане в онлайн магазина

През администрацията на онлайн магазина в секция Настройки » Плащане, можете да активирате или деактивирате определен тип разплащане.

Разплащането с кредитни и дебитни карти изисква да бъдете регистриран като търговец в платформите обслужващи подобен род плащания (ePay, PayPal, Easy Pay).

Ако не желаете да се извършват плащания с карта, може да използвате методите плащане с наложен платеж или плащане по банков път.

По подразбиране е активирана опцията „Наложен платеж“.

За да добавите други методи за плащане, трябва да ги активирате една по една. След като изберете бутона „Активирай“ ще имате възможност да извършите необходимите настройки.

За да се активира типа разплащане поставете отметката след „Активиране на […] като разплащателно средство“ най-горе и кликнете на „Запис“.

За да деактивирате даден метод за плащане махнете тази отметка и запишете промените.

Промени по даден метод, който сте активирали, се извършват от бутон „Редакция“ до съответния метод.

Наложен платеж

Наложен платеж

Внимание! Условията при това разплащателно средство зависят от куриерската фирма, с която изберете да работите.

Обикновено пратките се предават само след като Получателят е заплатил посочената сума, освен ако не е попълнено разпореждане от Подател в товарителницата, което гласи: „Разрешавам пратката да се прегледа от Получателя и да плати наложения платеж само ако приеме стоката ми“.

Наложеният платеж се изплаща на Подател в брой на следващия работен ден, а могат да бъдат изплащани и по банков път.

Банков превод link-to-this-section

Банков превод

Данните за банковата сметка, по която ще се превеждат дължимите суми, ще бъдат предоставени на вашите клиенти в края на поръчката им.

В настройките въведете необходимите данни: Банка (клон), IBAN, BIC кода на банката и Получател на плащането.

При поръчка, с избран метод на плащане по банков път, същите тези данни, които са въведени в администрацията на онлайн магазина, ще бъдат изпратени и в имейла до клиента.

Дигитален портфейл (Wallet)

Дигитален портфейл (Wallet)

Можете да получавате плащания моментално дори и в почивни дни чрез дигиталния портфейл Wallet. За целта Ви е необходимо да сключите договор с един от четирите доставчици на услугата – Vivacom, А1 Wallet, phyre и BACB Pay.

Клиентите, които използват приложението, на който и да е доставчик, правят плащанията към Вашия магазин супер лесно – чрез ПИН или биометрични данни. Не е необходимо да въвеждат номер на карта, име, да чакат смс с код и т.н.

Научете как да интегрирате дигитален портфейл на Вашия Shopiko магазин: 🔗 Shopiko – Плащане с Wallet (дигитален портфейл) и QR код | Help

Stripe

Stripe

Stripe един от най-популярните методи за онлайн картови плащания в световен мащаб. Смятан е за №1 разплащателен метод на малките и стартиращи бизнеси.

От края на май 2020 той навлезе и на българския пазар. Благодарение на интеграцията със Stripe в Shopiko можете лесно да приемате онлайн плащания вече и в лева.

Активацията на метода във Вашия онлайн магазин е много лесна – само с няколко клика. Първата стъпка е да си направите регистрация в сайта на Stripe. Вижте пълните инструкции за регистрацията и активацията на този разплащателен метод.

myPOS

myPOS

Можете да се възползвате от този популярен разплащателен метод, след като си направите бизнес профил на официалния сайт на myPOS. При регистрация е нужно профилът да се верифицира от екипа на услугата, като това се случва изцяло онлайн.

След активация на Вашия бизнес профил, ще получите всички необходими данни, с които да интегрирате плащането към воя Shopiko онлайн магазин. Научете повече за всички стъпки.

EasyPay

Плащане с EasyPay

Внимание! За да използвате EasyPay, трябва да имате регистрация като търговец в тяхната система. Как да направите такава регистрация, прочетете тук.

При регистрацията ще ви бъде поискан URL (aдрес) за уведомяване при извършено плащане. Копирайте и въведете адреса за известяване, който ще видите в прозореца с настройки за активация.

Активиране в магазина

След като имате регистрация като търговец, ще получите клиентски номер и секретен ключ, които трябва да въведете във формата за активиране.

Срок за плащане

В полето „Срок за плащане на каса (в дни)“ отбележете допустимия срок за плащане на каса. Това е максимално допустимият от вас период, в който вашите потребители трябва да заплатят поръчаното от тях.

При избор на период имайте предвид: колкото по-дълъг период изберете, толкова по-удобно би било това плащане от страна на потребителите. От друга страна, по-дългият период означава забавяне на доставката, както и замразяване на заявени количества за по-дълги периоди от време.

Периодът, който можете да изберете, е от 1 до 5 работни дни, като препоръчителният е 2 дни.

PayPal

Плащане през PayPal

Внимание! За да използвате PayPal, трябва да имате регистрация като търговец в тяхната система. Как да направите такава регистрация, прочетете тук.

След като имате регистрация като търговец, ще получите потребителско име (имейл адресът, който използвате за вход в системата на PayPal).

Попълнете този имейл адрес в полето „Потребителското ви име в PayPal (имейл адрес)“ .

ePay.bg

Плащане през ePay

ePay.bg е Българска система за онлайн разплащания, а вашите клиенти ще могат да извършват почти всички разплащания с кредитни и дебитни карти. Разплащанията се извършват на момента, като парите стават налични по сметката изключително бързо и поръчката може да бъде изпълнена веднага.

Внимание! За да използвате ePay.bg, трябва да имате регистрация като търговец в тяхната система. Как да направите такава регистрация, прочетете тук.

След като имате регистрация като търговец, ще получите клиентски номер и секретен ключ, които трябва да попълните във формата за активиране.

BitPay

Плащане плез BitPay

За да можете да приемате плащания в биткойни през системата на BitPay е необходимо да направите своя регистрация в www.bitpay.com. В контролния си панел там кликнете на линка My Account и след това върху API Access Keys. Копирайте ключа и го поставете в администрацията на онлайн магазина в полето „Ключ за API (API Key ID)“ в настройките за плащане и натиснете Запис.

Карта през Борика

Плащане в Shopiko през Борика

С метод на разплащане Виртуален POS терминал ще можете да приемате директни плащания с кредитни и дебитни карти в своя онлайн магазин.

Транзакциите се извършват чрез системата на БОРИКА и се поддържат от UniCredit Bulbank, Rаiffеisеn Ваnk, Централна Кооперативна Банка и други банки на територията на страната.

trans.card

Плащане в Shopiko през Trans.Card

Процедурата по активация е обвързана с договор с Транскарт Файненшъл Сървисис ЕАД – финансовата институция, издаваща картите Транскард.

След сключване на търговски договор, вие ще получите потребителско ID (Merchant ID), както и пакет с необходимите ключове и сертификати.

WebMoney

Плащане с WebMoney

За да използвате WebMoney, трябва да имате регистрация като търговец в тяхната система.

Ще са ви необходими данни за номер на портфейл и секретен ключ.

Paysera

Paysera

За да използвате Paysera, трябва да имате регистрация в тяхната система. Регистрация можете да направите от тук.

След като направите вашата регистрация като търговец, ще получите Project ID и секретен ключ, които да добавите към магазина си.

Обновена: 08.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още