https://help.superhosting.bg/domain-transfer.html
  • bg
  • en

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Трансфер на домейн (com, net, org, biz, info) (видео)

Трансфер на домейн
трансфер на домейн, domain transfer, прехвърляне на домейн, преместване на домейн
Видео:

 

Какво означава трансфер на домейн?

Трансфер на домейн означава прехвърлянето на даден домейн от един регистратор при друг. При самия трансфер на домейна, по подразбиране не се извършва промяна в неговите настройки, освен ако това не е посочено при стартирането на трансфера т.е. домейнът може да се трансферира при друг регистратор, но сайтът да продължи да се зарежда от същия хостинг акаунт.

info-iconТрансферът на домейн е административно прехвърляне на домейна от един регистратор при друг и не е обвързано със зареждането на сайта. При трансфера се прехвърля управлението на домейн името, но не и съдържанието на сайта. Ако не са извършвани промени по DNS настройките на домейна, процедурата по трансфер преминава незабелязано, без спиране или прекъсване на сайта.

След успешен трансфер на домейн, освен в случаите, описани по-долу (т.5 (I)), домейнът се подновява за 12 месеца, като оставащия период преди трансфера не се губи, т.е. допълнителният период се добавя към оставащия период. Самия трансфер се осъществява безплатно, а таксата която се заплаща е за подновяването на домейна.

За множество потребители терминът "трансфер на домейн" означава промяна на мястото (хостинга) от където ще се зарежда сайта, но на практика това не е така.

За всеки домейн съществуват т.нар. "Name сървъри" (DNS), които на практика показват къде е разположен даден сайт. Ако един сайт трябва да се прехвърли от един хостинг акаунт на друг или от един провайдър при друг, това не означава, че домейна задължително трябва да се трансферира. Достатъчно е за домейна да бъдат променени Name сървърите и уеб сайта ще започне да се зарежда от новото място, което сочат нововъведените Name сървъри.

Дали даден домейн е трансфериран при провайдъра, който (ще) осигурява хостинг за сайта или е регистриран от друго място, няма никакво значение за функционирането на сайта. Единственото което е от значение, от къде ще се зарежда сайта, е какви Name сървъри са въведени за дадения домейн.

info-iconТази статия не се отнася за трансфер на домейни от областите .BG и EU, тъй като тези домейни се трансферират при други условия.
Трансфер на домейн от областта .BG >>>
Трансфер на домейн от областта .EU >>>

Поръчка за трансфер на домейн

За да прехвърлите даден домейн към СуперХостинг.БГ, можете да направите поръчка за трансфер на домейн през сайта superhosting.bg.

info-iconПри трансфер домейнът се подновява автоматично за 12 месеца. В поръчката за трансфер на домейн, през сайта на СуперХостинг.БГ, ще можете да изберете и допълнителен период за подновяване на домейна (освен тези 12 месеца).

Условия за трансфер на домейн

1. Оторизационен код (Authorization/EPP key)

Едно от условията, за да бъде трансфериран даден домейн от един регистрар при друг, е предоставянето на оторизационен код (Authorization/EPP key) .

2. Забрана за трансфер

Другото основно изискване е, за домейна да бъде деактивирана забраната за трансфер, т.е. домейнът да бъде отключен (ACTIVE).

При голяма част от регистрарите в контролния панел за управление на домейните, от съображения за сигурност потребителят не може да види Authorization/EPP key, а също така самостоятелно не може да деактивира забраната за трансфер на домейна. В този случай, потребителят, желаещ да извърши трансфер на домейн, трябва да се свържете с регистрара на домейна (най-често по e-mail) и да изиска домейнът да бъде отключен за трансфер и да му бъде предоставен оторизационния код за трансфер. Без да са изпълнени тези условия, заявка за трансфер не може да се пусне и даден домейн няма как да бъде трансфериран.

3. Променени Whois данни

Ако сте извършили промени в Whois данните на домейна - по името на регистранта, организацията или имейл адреса, домейнът автоматично се заключва за трансфер от Регистрара за срок от 60 дни. Необходимо е да изчакате този период, след което можете през клиентския си профил да стартирате отново процедурата по трансфер.

4. E-mail за верификация

След като описаните по-горе предпоставки за трансфер са налице, остава да се изпълни последното условие, а именно да се потвърди верификационния e-mail за трансфер, който регистрара, при когото ще се трансферира домейна, изпраща. Верификационният е-mail се изпраща до няколко часа след пускането на заявка за трансфер, на e-mail адреса, който е бил въведен при първоначалната регистрация на домейна. Обикновено в e-mail-a се съдържа линк, върху който трябва да се кликне, за да потвърдите съгласието си, домейнът да бъде трансфериран при друг регистрар.

5. Достъп до данните в Whois

Необходимо е за домейна да не е активирана услуга за "скриване" на данните в Whois. Ако за домейна е активирана услугата Privacy Protect (ID Protect), която скрива контактната информация, тази услуга трябва да бъде деактивирана. В противен случай не може да се изпрати верификационния e-mail за потвърждение на трансфера.

6. Период за трансфер на домейн

Трансферът на домейна може да отнеме до 7 дни, след датата на потвърждението на верификационния имейл.

7. Други условия

I. Ако от датата на последното подновяване на домейн до датата на трансфера му са изминали повече от 45 дни, към периодът на регистрация на домейна се добавят 12 месеца. В случаите когато даден домейн е изтекъл, подновен е, след което за него е пусната заявка за трансфер, преди да са изминали 45 дни след подновяването, към периода на домейна не се добавят 12 месеца. Заплатената при трансфера такса не подлежи на връщане.

II. Ако регистрацията на домейна е извършена преди по-малко от 60 дни, от датата на трансфера, трансфер на домейна не може да бъде осъществен.

III. Ако до датата на изтичане на домейна остават по-малко от 5 дни, възможно е трансферът да не се осъществи.

info-iconВажно: Трансфер на изтекъл домейн от областите .com, .net, .org, .biz, .info и други от най-известните и използвани, е възможен, стига домейнът да не е попаднал в статус Redemption (втори гратисен период за подновяване). По време на трансфер на изтекъл домейн, той не функционира.

info-iconВажно: В случай че искате да направите трансфер, към СуперХостинг.БГ, на домейн с изтекъл период, преди да направите поръчка за трансфер, изпратете запитване за проверка на домейна до sales@superhosting.bg.

В случай че домейнът е в период на Redemption, трябва първо да бъде подновен при настоящия му регистрар, а 60 дни след подновяването ще може да се стартира трансфер.

IV. Ако към датата на пускане на заявката за трансфер, периодът на регистрация на домейна вече е изтекъл, трансфер не може да се осъществи. В този случай домейнът трябва да бъде подновен при настоящия му регистрар, а 60 дни след подновяването ще може да се трансферира при друг регистрар.

V. За да може домейн да бъде трансфериран, е необходимо собственикът му да има достъп до e-mail адреса, който е въведен като "Administrative contact" при регистрацията на домейна. Справка, за това кой e-mail адрес е въведен при регистрацията на даден домейн, може да се направи на адрес: http://whois.domaintools.com/ime-na-domain.com

8. Контролен панел за управление на домейн

При трансфер на домейн от един регистрар при друг настройките му не се променят, освен в случаите когато в контактната информация за домейна, преди трансфера е имало непопълнени полета. В този случай е възможно, след трансфера тези данни автоматично да са променени с данните на фирмата (регистрара), при която се трансферира домейнът.

След като домейнът се трансферира, на неговия собственик се изпраща имейл с новата дата, до която ще е активна регистрацията на домейна и данните за достъп до контролния панел за управлението му. Посредством контролния панел потребителят може да променя различни настройки на домейна - Name servers, контактна информация, host records и т.н.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

Все още няма коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg