1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. Трансфер на домейн
  5. Трансфер на домейн (com, net, org, biz, info) (видео)

Трансфер на домейн (com, net, org, biz, info) (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Какво означава трансфер на домейн?

Трансфер на домейн означава прехвърлянето на даден домейн от един регистратор при друг. При самия трансфер на домейна, по подразбиране не се извършва промяна в неговите настройки, освен ако това не е посочено при стартирането на трансфера т.е. домейнът може да се трансферира при друг регистратор, но сайтът да продължи да се зарежда от същия хостинг акаунт.

Трансферът на домейн е административно прехвърляне на домейна от един регистратор при друг и не е обвързано със зареждането на сайта. При трансфера се прехвърля управлението на домейн името, но не и съдържанието на сайта. Ако не са извършвани промени по DNS настройките на домейна, процедурата по трансфер преминава незабелязано, без спиране или прекъсване на сайта.

След успешен трансфер на домейн, освен в случаите, описани по-долу (т.5 (I)), домейнът се подновява за 12 месеца, като оставащия период преди трансфера не се губи, т.е. допълнителният период се добавя към оставащия период. Самия трансфер се осъществява безплатно, а таксата която се заплаща е за подновяването на домейна.

За множество потребители терминът „трансфер на домейн“ означава промяна на мястото (хостинга) от където ще се зарежда сайта, но на практика това не е така.

За всеки домейн съществуват т.нар. „Name сървъри“ (DNS), които на практика показват къде е разположен даден сайт. Ако един сайт трябва да се прехвърли от един хостинг акаунт на друг или от един провайдър при друг, това не означава, че домейна задължително трябва да се трансферира. Достатъчно е за домейна да бъдат променени Name сървърите и уеб сайта ще започне да се зарежда от новото място, което сочат нововъведените Name сървъри.

Дали даден домейн е трансфериран при провайдъра, който (ще) осигурява хостинг за сайта или е регистриран от друго място, няма никакво значение за функционирането на сайта. Единственото което е от значение, от къде ще се зарежда сайта, е какви Name сървъри са въведени за дадения домейн.

Тази статия не се отнася за трансфер на домейни от областите .BG и EU, тъй като тези домейни се трансферират при други условия.
Трансфер на домейн от областта .BG >>>
Трансфер на домейн от областта .EU >>>

Поръчка за трансфер на домейн

За да прехвърлите даден домейн към СуперХостинг.БГ, можете да направите поръчка за трансфер на домейн през сайта superhosting.bg.

При трансфер домейнът се подновява автоматично за 12 месеца. В поръчката за трансфер на домейн, през сайта на СуперХостинг.БГ, ще можете да изберете и допълнителен период за подновяване на домейна (освен тези 12 месеца).

След като поръчката е активирана, можете да стартирате трансфера на домейна през вашия клиентски профил » Трансфер на домейни » Стартирай трансфера.

стартиране на трансфера на домейна

Вижте още:

Как да стартирам трансфер на домейн? | Help

Стартирах трансфер на домейн през моя клиентски профил. Какво следва от тук нататък? | Help

Статуси при трансфер на домейн | Help

Условия за трансфер на домейн

1. Оторизационен код (Authorization/EPP key)

Едно от условията, за да бъде трансфериран даден домейн от един регистрар при друг, е предоставянето на оторизационен код (Authorization/EPP key) .

2. Забрана за трансфер

Другото основно изискване е, за домейна да бъде деактивирана забраната за трансфер, т.е. домейнът да бъде отключен (ACTIVE).

При голяма част от регистрарите в контролния панел за управление на домейните, от съображения за сигурност потребителят не може да види Authorization/EPP key, а също така самостоятелно не може да деактивира забраната за трансфер на домейна. В този случай потребителят, желаещ да извърши трансфер на домейн, трябва да се свържете с регистрара на домейна (най-често по e-mail) и да изиска домейнът да бъде отключен за трансфер и да му бъде предоставен оторизационния код за трансфер. Без да са изпълнени тези условия, заявка за трансфер не може да се пусне и даден домейн няма как да бъде трансфериран.

3. Период за трансфер на домейн

Трансферът на домейна може да отнеме до 7 дни, след стартирането на трансфера.

4. Имейл верификация, след успешно трансфериране

След като трансферът на домейна е приключил, на имейл адреса, посочен при стартирането на трансфера, ще получите верификационен имейл. В срок от 15 дни е нужно да извършите верификацията, като кликнете на линка в получения имейл.

Важно: В случай че до 15 дни не бъде извършена верификацията, домейнът ще бъде спрян.

5. Други условия

I. Ако от датата на последното подновяване на домейн до датата на трансфера му са изминали повече от 45 дни, към периодът на регистрация на домейна се добавят 12 месеца. В случаите когато даден домейн е изтекъл, подновен е, след което за него е пусната заявка за трансфер, преди да са изминали 45 дни след подновяването, към периода на домейна не се добавят 12 месеца. Заплатената при трансфера такса не подлежи на връщане.

II. Ако регистрацията на домейна е извършена преди по-малко от 60 дни, от датата на трансфера, трансфер на домейна не може да бъде осъществен.

III. В случай че домейнът е в период на Redemption, трябва първо да бъде подновен при настоящия му регистрар, а 60 дни след подновяването ще може да се стартира трансфер.

Важно: Трансфер на изтекъл домейн от областите .com, .net, .org, .biz, .info и други от най-известните и използвани, е възможен, стига домейнът да не е попаднал в статус Redemption (втори гратисен период за подновяване). По време на трансфер на изтекъл домейн, той не функционира.

Важно: В случай че искате да направите трансфер, към СуперХостинг.БГ, на домейн с изтекъл период, преди да направите поръчка за трансфер, изпратете запитване за проверка на домейна до sales@superhosting.bg.

6. Контролен панел за управление на домейн

След като домейнът се трансферира, на неговия собственик се изпраща имейл с новата дата, до която ще е активна регистрацията на домейна и данните за достъп до контролния панел за управлението му. Посредством контролния панел потребителят може да променя различни настройки на домейна – Name servers, контактна информация, host records и т.н.

Вижте още:

Какво е домейн, име на домейн (Domain Name)? | Help

5 + 1 съвета при избор на домейн | Help

Домейни от първо ниво (TLD) – общи и регионални домейни | Help

Обновена: 10.02.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още