Активиране на HTTPS (SSL) за WordPress сайт

За да активирате HTTPS връзката за сайта, първо ще е нужно да имате инсталиран TLS/SSL сертификат за домейна.

За всички домейни, добавени в cPanel и насочени към хостинг сървъра, автоматично се инсталира и подновява AutoSSL сертификат. Статуса на AutoSSL сертификатите можете да видите през cPanel » SSL/TLS Status.

Активиране на HTTPS за WordPress сайт

След като има инсталиран SSL сертификат за домейна, можете да активирате сигурната (HTTPS) връзка за вашия WordPress сайт – като промените адреса му в настройките.

Активиране на HTTPS за WordPress сайт може да се извърши ръчно или автоматично през WordPress Manager в cPanel.

Автоматично активиране на HTTPS за WordPress

Активиране на HTTPS за WordPress може да се извърши автоматично чрез инструмента „SSL (https://)“ в WordPress Manager в cPanel.

Вижте пълно упътване за активирането на HTTPS за сайта: Активиране на HTTPS за WordPress – WordPress Manager SH (cPanel) | Help

Ръчно активиране на HTTPS

За да активирате HTTPS ръчно, редактирайте адреса на сайта в Настройки » Общи.

Настройки на адреса на сайта в администрацията му
Настройки на адреса на сайта в администрацията му.

За двете опции (!)WordPress Адрес (URL)“ и „Адрес на сайта (URL)“ променете в адреса на сайта само протокола от http:// на https://.

След активиране на HTTPS за съществуващ WordPress сайт

Когато променяте адреса на съществуващ WordPress сайт, може да се наложи допълнителна настройка, така че вече съществуващото съдържание да се зарежда винаги по https://.

Автоматично коригиране на HTTP ресурсите

Можете автоматично да обновите всички HTTP ресурси към HTTPS през инструмента в cPanel » WordPress Manager и опцията „Проверка за HTTP ресурси (на HTTPS сайт)“.

Подробно упътване за автоматичното коригиране на несигурните ресурси: Проверка и коригиране на несигурните (HTTP) ресурси в WordPress | Help

Коригирането на несигурните ресурси може да се извърши и ръчно, но ще са Ви нужни технически познания за работа с базата данни. Вижте подробности по темата в статията: Ръчна промяна на URL адреса (домейна) на WordPress сайт | Help

Създаване на 301 пренасочване към новите HTTPS адреси

Пренасочване 301 на всички HTTP адреси към HTTPS варианта им, може да се извърши с правила в .htaccess файла. Например под реда RewriteEngine On поставете редовете:

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]

С това пренасочване сайтът и всички негови страници ще се зареждат винаги по HTTPS.

Проверка и задаване на канонични адреси (canonical url)

След като сайтът вече се зарежда само по HTTPS, проверете дали в кода на страниците му се подава коректен мета тага rel=“canonical“. Каноничният адрес трябва да бъде с HTTPS. Ако досега сте ползвали плъгин за създаване на тези мета тагове, само проверете дали те вече са с https://.

Google Search Console и Google Analytics

След като сайтът вече работи с HTTPS, в инструментите на Google ще е необходимо да се промени адреса, като се подаде новия му вариант – с https://, вместо досега ползваното http://.

Първо е необходимо да добавите сайта с https:// в Google Search Console като нов сайт.

В Google Search Console от Home страницата добавете нова собственост с Add a Property.

  1. Add a Property. Добавете сайта с https:// (например https://mysupersite.com/).
  2. Sitemaps. Подайте сайтмапа на сайта с https:// (например https://mysupersite.com/sitemap.xml).
  3. Fetch as Google. След като Google провери сайта, пуснете индексиране на него и свързаните му линкове – Request indexing -> Crawl this URL and its direct linksGo.
  4. Google Analytics. Влезте в профила си в Анализ и достъпете настройките в Admin. И в двата раздела: Property Settings и View Settings променете Default URL от http:// на https://. Запишете извършените промени.

Вижте повече информация за преминаването от HTTP към HTTPS от Google: HTTPS migration FAQs | support.google.com“>HTTP » HTTPS migration FAQs

Вижте още: Част от съдържанието на сайта се зарежда през несигурна връзка (HTTP) | Help

Обновена: 25.11.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още