Обновяване на WordPress до нова версия

Съществуват различни варианти за обновяване на версията на WordPress, инсталираните плъгини и теми. Някои от най-използваните са:

  • Стандартно ръчно обновяване, което се извършва през администрацията на системата. Това обновяване се извършва от администратор на сайта и се прилага при нова основна версия на WordPress (5.x).
  • Автоматично обновяване. При автоматичното обновяване на WordPress се прилагат по-малки подобрения на ядрото, поддръжка и повишаване на сигурността (minor updates 5.x.x). Тези подобрения не би трябвало да повлияят на коректната работа на сайта. Възможно е да се направят различни настройки за обновяванията. Тези настройки се извършват в конфигурационния файл wp-config.php. За съжаление, при този тип обновяване не се извършва предварителен бекъп на данните на WordPress.
  • Автоматично обновяване, чрез ползване на допълнително инсталиран плъгин. Налични са много плъгини, които дават тази функционалност. Един такъв е например Update Control. При ползване на примерния плъгин също не се извършва предварителен бекъп на данните.
  • Автоматично обновяване, с възможност за бекъп на базата данни, чрез ползване на WP-CLI и cron задача. Бекъп на базата данни през WP-CLI + cron задача = автоматично обновяване на WordPress с предварително генериране на бекъп.

Стандартно ръчно обновяване

Преди да направите промени по сайта и най-вече обновяване на системата WordPress, горещо ви препоръчваме да генерирате архив за вашия хостинг акаунт. По този начин, в случай че възникне проблем, ще може лесно да се възстанови най-актуалната информация точно преди промените.

Бележка: За бързо и лесно възстановяване на WordPress сайта от бекъп, можете да използвате инструмента WordPress Manager в cPanel » Възстановяване на архив.

Обновяването на WordPress е улеснено и може да се извърши през административния панел.

Нотификация в WordPress за налично обновление
Нотификация в WordPress за налично обновление.
https://mysitename.com/wp-admin

mysitename.com – заменете с името на вашия домейн

След като влезете в администрацията на вашия WordPress, ако има налична нова версия, системата ви уведомява автоматично и ви подканя да преминете към последната версия.

Това може да направите или като натиснете бутона „Обновяване до х.х.х„, или посредством линка „Обновете инсталацията си„. Резултатът и в двата случая ще бъде един и същ. След като натиснете някой от тях, ще бъдете препратени на следващата страница.

Страницата с наличните обновявания в WordPress
Страницата с наличните обновявания в WordPress.

На страницата Обновявания за WordPress можете да проверявате за налични обновления за системата, темите, плъгините и преводите.

За да направите проверка за нови обновления, може да кликнете на бутона Нещо ново?.

За обновяването на системата имате две опции. Можете да изтеглите новата версия и да обновите системата ръчно или самата система да направи автоматично обновяването.

Лесно и удобно е да изберете автоматичното обновяване – Обновяване.

Обновяване на база данни в WordPress
Обновяване на база данни в WordPress.

Понякога, след преминаване към по-нова версия, е възможно системата да поиска да обнови структурата на базата данни.

Необходимо е да бъде потвърдена тази промяна, с кликване на Обновяване на базата от данни на WordPress.

След като базата данни бъде обновена, ще бъдете прехвърлени към административния панел на вашия сайт и вече ще разполагате с последната версия на WordPress.

Успешно завършване на обновяването
Успешно завършване на обновяването.

Препоръчително е обновяването да се прави редовно, при нова версия на системата.

По аналогичен начин можете лесно и бързо да обновявате и плъгините към вашия сайт.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още