https://help.superhosting.bg/calendars-contacts-cpanel.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Споделени календари и адресни книги (CalDAV и CardDAV)

Имейл (e-mail)
календари, контакти, caldav, carddav, sogo, cardbook

Подобно на уеб браузъра, който може да достъпва и управлява уеб съдържание, намиращо се на отдалечен уеб сървър, чрез протокола HTTP, съществува протоколът WebDAV, чрез който клиентите могат да достъпват и управляват друга специфична информация на сървъра - като файлове, календари и адресни книги. За работа със споделени календари клиентът трябва да поддържа протокола CalDAV, а за споделени адресни книги протокола CardDAV. И двата протокола са разширения към WebDAV.

Споделените календари и контакти представляват начин, чрез който може да се достъпва и управлява отдалечено, от повече от един потребител, календар и адресна книга. За целта е нужно потребителят да използва приложение, което поддържа протоколите CalDAV (за календар) и CardDAV (за адресна книга).

info-iconВсички клиенти на СуперХостинг.БГ могат да използват споделени календари 📆 и контакти 🗃️ с хостинг планове СуперПро и СуперХостинг и на всички Managed VPS планове.

Към всяка пощенска кутия, създадена през контролния панел cPanel, се създава по подразбиране един календар и една адресна книга. Допълнителни календари и адресни книги може да се създават през уебмейл клиента Horde.

Създадената адресна книга или календар към даден имейл акаунт може да се достъпва и управлява от един или повече потребители (и устройства), стига те да разполагат с данните за достъп до имейл акаунта (имейл адрес и неговата парола). В календара потребителите може да редактират, изтриват или въвеждат нова информация, като събития и задачи, а в адресната книга да редактират, премахват или добавят контакти. След като даден потребител направи промяна по календара/адресната книга, след синхронизация със сървъра промените ще бъдат видими за всички останали потребители, които ползват календара/книгата.

Създаване на календар и адресна книга през уебмейл клиент Horde

Календари и адресни книги може да се създават и управляват през уебмейл клиента Horde. Календарите и адресните книги се създават към имейл акаунт.

Създаване на календар в Horde

За да създадете календар, влезте в уебмейл клиента Horde и изберете Calendar. След това от секцията в ляво My Calendars кликнете на иконата с "плюс".

За новия календар попълнете име, изберете цвят и попълнете допълнителна информация като описание, тагове и настройки на споделяне.

info-iconБележка: Когато имате повече от един календар, при създаване на събитие ще трябва да изберете в кой календар да бъде създадено. Ако не виждате дадено събитие във външно приложение за синхронизация на календара, проверете през Horde в кой календар е създадено събитието (event).

Създаване на адресна книга в Horde

За да създадете нова адресна книга, заредете Address Book в Horde и от My Address Books кликнете на иконката с плюсче.

За новата адресна книга попълнете име и описание и кликнете на Create.

Отдалечен достъп и синхронизиране на календари и адресни книги

Календарите и адресните книги може да се достъпват отдалечено през имейл клиент или специализирано приложение, което поддържа протоколите CalDAV и CardDAV.

Вградените приложения на устройствата с iOS (iPhone) и MacOS поддържат напълно и двата протокола по подразбиране. За Windows и Android ще е нужно да се инсталира допълнително приложение, което добавя поддръжка за тези два протокола.

info-iconВажно: При различните приложения за достъп до календари и контакти, нивото на поддръжка и съвместимост с протоколите CalDAV и CardDAV може да е различно. Към момента функционалността за споделени календари и контакти в cPanel (Horde) е напълно поддържана от Apple®-клиенти (iOS, MacOS). За други операционни системи и използваните при тях приложения за календари и контакти не е потвърдена пълната поддръжка (Windows, Android). Това означава, че е възможно някои опции и функционалности на календарите и книгите да не са достъпни, например създаване на задачи (tasks), възможността за добавяне на повече от един имейл адрес към даден контакт в адресната книга и други.

info-iconВажно: Независимо от приложението, което ще се настройва, има два основни параметъра при настройката: данните за достъп до имейл акаунта и специалният уеб адрес за достъп до календара/адресната книга.

Настройки за достъп до споделен календар или адресна книга

При настройка на което и да е приложение за достъп до календари/адресни книги ще имате нужда от данните на имейл акаунта и уеб адреса на календара/адресната книга.

Данни за настройка на достъп до календар:
 • Тип на акаунта: CalDAV
 • URL (Server Name): https://mysupersite.com:2080
  или директния уеб адрес* на календара;
 • Use SSL: да - за порт 2080; не - за порт 2079;
 • Username: пълният имейл адрес (myemail@mysupersite.com)
 • Password: паролата за имейл адреса
Данни за настройка на достъп до адресна книга:
 • Тип на акаунта: CardDAV
 • URL (Server Name): https://mysupersite.com:2080
  или директния уеб адрес* на адресната книга;
 • Use SSL: да - за порт 2080; не - за порт 2079;
 • Username: пълният имейл адрес (myemail@mysupersite.com)
 • Password: паролата за имейл адреса

*Директният уеб адрес на календара/адресната книга можете да видите в cPanel » Имейл акаунти » Повече за мейл акаунта » Конфигуриране на календари и контакти - Директни URLs адреси за календари и контакти.

Примерен директен адрес на Календар:
https://mysupersite.com:2080/rpc/calendars/cpuser/calendar~dd84e240-ee33-622b-ca48-0f221cf45acc

Примерен директен адрес на Контакти (адресна книга):
https://mysupersite.com:2080/rpc/addressbooks/cpuser/contacts~c6db5ad2-7645-a87f-1b1e-2215debb780b

Windows устройства

При операционна система Windows, за достъп до споделен календар и адресна книга, може да се използва имейл клиентът Mozilla Thunderbird с адона Lightning за календарите и адона CardBook за адресните книги.

Настройка на календар и адресна книга в Thunderbird

Android устройства

За устройствата с Android може да се инсталира допълнително приложение от Play Store като aCalDAV за календари и CardDav - Sync Free за адресни книги.

Настройка на споделен календар и адресна книга на Android устройства

Apple устройства

Приложенията на Apple за календари и контакти поддържат напълно по подразбиране двата протокола CalDAV и CardDAV. За настройката на календар (CalDAV) или адресна книга (CardDAV) на MacOS устройство ще е нужно да изберете типа на акаунта и да въведете имейл адрес, неговата парола и URL адреса на CalDAV/CardDAV сървъра.

Настройка на календар и адресна книга на MacOS

Настройка на календар и адресна книга на iPhone

За да създадете и използвате календари и адресни книги, първо е нужно да си създадете имейл акаунт. Пощенски кутии можете да създавате през клиентския ви профил или през контролния панел cPanel.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg