1. Начало
  2. Хостинг
  3. Управление на хостинг акаунт (cPanel)
  4. cPanel архиви
  5. Как да направя резервно копие на базата данни?

Как да направя резервно копие на базата данни?

Когато трябва да се направи промяна само в базата данни, без да се променят файловете на сайта, може преди това да се направи бекъп само на базата данни. След това, възстановяването само на базата ще се извърши по-бързо и лесно, отколкото възстановяване от пълен бекъп.

Бекъп (резервно копие) на базата данни в хостинг акаунта може да се направи по няколко начина.

В зависимост от големината на базата данни – за малки по размер бази може да се използва phpMyAdmin и меню Бекъп в cPanel, за големи бази експорт и след това импорт на данните може да се извърши през SSH достъп.

phpMyAdmin – копиране на базата данни

Копирането на базата данни през phpMyAdmin е един от бързите начини да запазите копие на базата. За копирането не е нужно предварително да имате създадена празна база данни.

За да създадете копие на базата данни, заредете phpMyAdmin в cPanel, кликнете на базата данни в списъка вляво и изберете таб Операции (1). В раздел Copy database to изпишете пълното име (2) за новата базата данни (cpuser_mydb).

Копиране на съдържанието на база данни в нова база данни през phpMyAdmin
Копиране на съдържанието на база данни в нова база данни през phpMyAdmin.

От опциите маркирайте Структурата и данните (3), за да се копират всички данни (схема, данни).

Ако базата данни не съществува, маркирайте опцията Изпълняване на CREATE DATABASE преди копирането (4), за да се създаде нова база. Ако базата данни вече съществува, не маркирайте тази опция, в противен случай ще получите съобщение, че базата вече съществува (База данни “cpuser_mydb” вече съществува).

Завършете с бутон Изпълнение (5) и изчакайте докато се копира базата данни. В случай че копирането е преминало успешно, ще получите потвърдително съобщение.

Базата данни е копирана успешно.
Базата данни е копирана успешно.

phpMyAdmin – експорт на базата данни

През инструмента за управление на базите данни phpMyAdmin можете да направите експорт и импорт на данни в/от файл.

Можете да направите експорт на базата например в .sql файл, който да запишете локално на Вашето устройство. Този файл след това може да се възстанови отново през phpMyAdmin с опцията за импорт.

🔗 Инструкция за: Импорт / експорт на база данни през phpMyAdmin | Help

Сваляне на базата данни от cPanel – Бекъп (Частични бекъпи)

Друг вариант за сваляне локално на базата данни под формата на .sql файл е през cPanel » Бекъп (Backup).

В раздел Частични бекъпи (Сваля се текущото съдържание) има опции за сваляне на бекъп файл на съдържанието от основната директория на хостинг акаунта, създадените бази данни, имейл пренасочвания и имейл филтри.

За да свалите копие на базата данни, влезте в меню Бекъп и в раздел Сваляне на архив на MySQL база данни и кликнете върху името на базата данни. Запишете архивния файл (cpuser_mydb.sql.gz) на базата на Вашето устройство.

Сваляне на бекъп на определена база данни.
Сваляне на бекъп на определена база данни.

При генерирането на архивния файл се извършва експорт на текущото състояние на базата данни.

Възстановяване на този файл след това може да се извърши през същото меню в cPanel – Бекъп, в раздел Възстановяване на MySQL база данни. Избирате архивния файл от Browse и кликвате Качване.

Базата данни е възстановена успешно.
Базата данни е възстановена успешно.

При успешно възстановяване ще получите потвърдително съобщение „Done“.

SSH – експорт на базата данни

Когато базата данни е с голям размер, над 100MB, препоръчителният начин за експорт и след това импорт, е през SSH достъп.

🔗 Инструкция за: Импорт / експорт на база данни чрез SSH | Help

Системно генерирани бекъпи

Ако не сте направили бекъп на базата данни, може да проверите системно генерираните бекъпи за сайта.

Възстановяване на база данни от системно генериран бекъп, може да се извърши през Backup Manager в cPanel: 🔗 Backup Manager by SuperHosting – Възстановяване на бази от данни | Help

Ако сайтът използва WordPress, възстановяване на базата му може да се извърши бързо и лесно през инструмента в cPanel – WordPress Manager: 🔗 Възстановяване на архив – WordPress Manager by SuperHosting | Help

Обновена: 20.05.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още