PostgreSQL и поддръжка на PostgreSQL

PostgreSQL е обектно-релационна база данни (ORDBMS) с отворен код. Поддържа се на всички известни операционни системи като Linux, Unix и Windows.

PostgreSQL се поддържа при СуперХостинг.БГ. PostgreSQL базите данни се създават през контролния панел cPanel. В случай че желаете да ползвате тази база данни, но не откривате менюто PostgreSQL бази данни в cPanel, моля изпратете запитване до Техническа поддръжка.

PostgreSQL е една от водещите системи за управление на бази данни, редом с MySQL и SQLite.

PostgreSQL е често предпочитана от разработчиците и проектите, за които основен приоритет при боравенето с данните е надеждността, способностите за скалируемост и допълнителните възможности на базата данни.

PostgreSQL има по-усложнен, но усъвършенстван начин на работа с базите данни, като в същото време достига другите системи по леснота на управлението и администрацията.

Сравнена с другите бази данни, PostgreSQL предлага много по-пълна имплементация на SQL спецификацията (SQL:2011).  Още характеристики:

  • транзакционен модел с пълно ACID изпълнение и MVCC (multiversion concurrency control) контрол при едновременно писане и четене на данните);
  • способност за разширяване от потребителя (чрез добавяне на нови типове за данни, функции, оператори, методи за индексиране, процедурни езици и други);
  • различни методи за индексиране (не всички от които се предлагат в други системи за бази данни);
  • използва един единствен storage engine (PostgreSQL);
  • комплексни заявки;
  • и още …

Управление на PostgreSQL бази данни

Създаване на PostgreSQL бази данни, както и потребители за тях, може да се извърши през контролния панел cPanel -> PostgreSQL бази данни.

phpPgAdmin

Стандартно в контролния панел cPanel се предлага и уеб инструментът phpPgAdmin, за администриране на базите данни. Тъй като обаче този системен phpPgAdmin ползва потребителя за cPanel, не всички действия с базата данни ще бъдат възможни.

За администриране на PostgreSQL бази данни се препоръчва използването на допълнително инсталиран в хостинг акаунта phpPgAdmin.

pgAdmin III

За отдалечено администриране на PostgreSQL базите данни, може да се ползва приложението pgAdmin III.

Този инструмент може да се свали и инсталира локално на потребителския компютър. За да осъществите връзка с PostgreSQL сървъра, първо ще е необходимо да се активира отдалечения достъп до базите данни, след това да инсталирате OpenVPN.

Вижте още:

🔗 Създаване на PostgreSQL база данни в cPanel | Help

🔗 Инсталиране и работа с phpPgAdmin | Help

🔗 Достъп до PostgreSQL бази данни през pgAdmin III | Help

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още