Супер-Инструментите в cPanel

В контролния панел cPanel се предлагат специалните супер инструменти, разработени от СуперХостинг.БГ, с които ще управлявате по-бързо и лесно съдържанието и уеб сайтовете, разположени в хостинг акаунта.

SuperHosting Tools

В раздел SuperHosting Tools са налични няколко инструмента, които ще ви помогнат в управлението на съдържанието в хостинг акаунта и най-вече – ще ви спестят много време!

WordPress Manager

WordPress мениджърът е създаден специално за управление на вашия WordPress сайт. Този инструмент се подобрява постоянно, като във всяка следваща негова версия се добавя по нещо ново.

В WordPress мениджъра можете да:

🔗 Нова порция подобрения в WordPress Manager | Blog

PHP Manager

През PHP мениджъра можете да направите фина настройка на PHP. Можете да променяте PHP версията – глобално за целия хостинг акаунт или само за определена директория (сайт).

В раздел PHP директиви са извадени най-често ползвани PHP директиви, така че с един клик да можете да ги промените. А ако е необходима настройка на други, специфични директиви, погледнете в раздел Разширени настройки. През този раздел имате достъп до конфигурационния файл на ползваната в момента PHP версия (php.ini). Всички налични директиви могат да се променят и задават, според нуждите на приложенията в хостинг акаунта.

Когато за работата на дадено приложение е необходим PHP модул, може да проверите раздел PHP модули. Активирането и деактивирането на PHP модули се извършва с един клик на момента.

🔗 PHP Manager може да променя PHP директиви | Blog

Backup Manager

Това е мениджър за възстановяване на съдържание от системните архиви на хостинг акаунта. В опциите му можете да изберете за възстановяване определена директория, файл и/или база данни.

В раздел Възстановяване на файлове и директории посочвате директория или файл, който да бъде възстановен.

В раздел Възстановяване на бази от данни можете да посочите една или повече бази данни, които ще бъдат възстановени.

Чрез избор на дата от календара избирате от кой от наличните бекъпи да се възстанови информацията.

През раздел Сваляне на пълен архив ще можете да свалите и запазите локално при вас системен бекъп на хостинг акаунта. В този бекъп са налични, освен съдържанието на хостинг акаунта, съществуващите имейл пренасочвания, имейл филтри и други системни настройки.

🔗 Новият Backup Manager е в cPanel | Blog

Process Manager

През мениджъра на процеси можете да видите и прекратите процесите, които са активни в момента в хостинг акаунта.

Когато даден уеб сайт „работи“, тоест бива разглеждан от потребители, на заден фон в хостинг акаунта се стартират и работят различни процеси. Някои от тях се използват от PHP за динамичното генериране на информацията в сайта. Понякога може да имате нужда да прекратите текущо работещите php процеси, за да може да се стартират нови такива.

Например ако сте променили ръчно директиви на PHP, в php.ini файла, и искате да видите промените веднага, използвайте бутон Спиране на всички PHP процеси.

Спирането на всички процеси, които са активни в момента (ftp, imap и други) се извършва с бутон Спиране на всички процеси. Процесите по архивиране (бекъп) на хостинг акаунта, както и активните сесии от достъпа до cPanel, остават незасегнати.

🔗 Process Manager by SuperHosting | Blog

Fix Permissions

С този инструмент можете да фиксирате правата (permissions) на директориите и разположените в тях PHP скриптове и .htaccess файлове.

С опция Коригирай права за хостинг акаунта ще извършите корекция на правата за целия хостинг акаунт. Можете да изберете и точно определена директория с Покажи списък с директориите.

Некоректните права на директории и файлове може да се получат при качване на ново съдържание в хостинг акаунта, разархивиране на архиви, некоректно настроени приложения и други.

🔗 Бързо и лесно коригиране на правата | Blog

Inodes

Този инструмент служи за проверка на броя на айнодовете в хостинг акаунта. Айнод (ай-нод) е всеки един файл и директория. Можете да видите общия им брой, както и по директории.

Инструментът е подходящ за проверка и установяване къде точно са се натрупали повече айнодове.

Информация за броя на айнодовете можете да намерите и в клиентския профил, в Разширени системни параметри за избрания хостинг акаунт.

🔗 Оптимален брой файлове – как и защо? | Blog

Files Detector

Използвайте детектора за файлове, които са с размер над 250MB, за да разчиствате и поддържате оптимално заетото дисково пространство в хостинг акаунта.

През инструмента можете да видите точното местоположение на файла, както и опция за премахването му от хостинг акаунта.

SuperHosting Speed-Up

Раздел SuperHosting Speed-Up съдържа инструменти за ускоряване на уеб сайтове. Чрез тези инструменти можете да се възползвате от специални технологии, които не се предлагат по подразбиране в cPanel.

Memcached Manager

През Memcached мениджъра можете да активирате технологията Memcached, която се ползва за ускоряване на уеб сайтове.

Технологията записва в системната памет на акаунта обекти и данни от сайта, така че при всяко следващо зареждане от посетител, информацията не се генерира наново, но се предоставя директно.

За да може вашият сайт да ползва кеширане с Memcached, ще трябва да активирате и PHP модула memcached, през PHP Manager. След това в настройките на самия сайт, трябва да изберете Memcached като технология за кеширане. При повечето CMS системи, добавянето на Memcached в сайта става чрез допълнителни модули или плъгини.

🔗 Ускори сайта си с Memcached! | Blog

Redis Manager

През Redis мениджъра можете да активирате другата специална технология за ускоряване на уеб сайтове – Redis.

Технологията на Redis по същия начин записва в паметта данни от сайта, които след това се ползват при всяко следващо зареждане на сайта. По този начин данните се предоставят на посетителите веднага, без да се изчакват процесите по динамичното им генериране.

За да използвате Redis във вашия сайт, трябва да активирате и PHP модула redis, през PHP Manager. След това ще е необходимо в настройките на сайта да изберете Redis за кеширане на данните. При някои готови CMS системи, интегрирането на Redis в сайта се осъществява чрез допълнителен плъгин или модул.

🔗 SuperHosting Speed-Up + Redis | Blog

SuperCache Manager

SuperCache е уеб ускорител (Web Accelerator), който кешира целия изходен код на дадена уеб страница, което включва динамичното и статичното ѝ съдържание. За разлика от технологиите Memcached и Redis, които работят на ниво приложение, SuperCache се намира пред реалния уеб сървър, който обслужва сайта.

SuperCache кешира крайния вариант на страницата, след като всички други процеси по генерирането ѝ са приключили, например заявките към базата данни и изпълнението на PHP кода.

Зареждането на кеширани страници, подадени от SuperCache, изключва нуждата от стартиране на PHP процеси в хостинг акаунта и изпълнението на заявки към базата данни.

Статията се отнася за: хостинг и Managed VPS услуги с контролен панел cPanel

Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още