1. Начало
  2. Хостинг
  3. Хостинг терминология
  4. Контролен панел (cPanel) (видео)

Контролен панел (cPanel) (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Контролният панел cPanel, предлагащ се към хостинг услугите, е уеб базирано приложение, чрез което потребителите могат лесно да управляват различни функционалности на своя хостинг акаунт.

При всички хостинг планове предлагани от СуперХостинг.БГ и услугата Управляем виртуален сървър (Managed VPS) от СуперХостинг.БГ се предоставя контролен панел cPanel.

В cPanel ще видите няколко раздела с менюта/инструменти. Някои от тези инструменти ще използвате по-често от други като например да качвате сайт, да създадете пощи, да управлявате файловете, да ускорявате сайт, да повишавате сигурността и т.н.

Как да осъществя достъп до контролния панел cPanel?

Файлове

В този раздел ще откриете различни инструменти, които по някакъв начин имат отношение към файловете на хостинг акаунта. Най-често ще ви се наложи да използвате Файлов мениджър. През него ще управлявате съдържанието на хостинг акаунта като файлове и директории.

cPanel - Файлов мениджър (File Manager)

cPanel Файлов мениджър - Качване на файлове

Бази данни

В базите данни се съхранява информацията на сайта. Например ако имате онлайн магазин в базата данни ще се съхранява информация като вашите продукти, потребители, поръчки и т.н. През меню MySQL бази данни се създават и изтриват базите данни, а през phpMyAdmin може да се управлява съдържанието им.

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Домейни

В този раздел има инструменти, с които можете да управлявате домейните си, които сте добавили в cPanel. Например през меню Поддомейни може да добавяте поддомейн, а през меню Паркирани домейни - паркиран домейн

Създаване / редактиране на поддомейн през контролен панел cPanel

Как да паркирам домейн в акаунта (cPanel)?

⇒ Блог: Домейни?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео) 🎬

Имейл

В раздел Имейл можете да създавате имейл адреси, да променяте паролите им, да активирате СПАМ защита, да създавате автоматични имейл отговори и много други възможности за управлението на вашите пощенски кутии.

Как да създам имейл акаунт (пощенска кутия) през cPanel? (видео) 🎬

⇒ Блог: Имейл?! Вие ни попитахте, а ние отговаряме (Видео) 🎬

Логове

В раздел Логове можете да видите информация за посещенията на сайта. В меню Последни посетители ще видите записи за последните 300 посетители, които са зареждали сайта ви. В меню AWStats се съдържа подредена и подробна информация за посещенията в сайта.

От къде мога да проследя статистиките за сайта?

AWStats - статистики и данни за посещенията в сайта

Сигурност

В този раздел има инструменти за повишаване на сигурността в хостинг акаунта и сайтовете. През меню Мениджър на IP адреси можете да блокирате определени IP адреси за достъп до сайта. През меню SSL/TLS можете да управлявате SSL сертификатите за сайтовете в акаунта. През меню SSL/TLS Status можете да проверите статуса на AutoSSL сертификатите в cPanel.

Инсталация на SSL сертификат в cPanel

Управление на AutoSSL в cPanel (SSL/TLS Status)

Софтуер

В този раздел има един много полезен инструмент - Softaculous, който съдържа над 300 приложения. Тези приложения са готови за инсталиране в хостинг акаунта. Можете да инсталирате най-популярните CMS системи и приложения, които ще ви помогнат да създадете своя сайт, в зависимост от неговите цели (дали искате блог, форум, визитка, магазин и т.н.)

Softaculous

SuperHosting Tools + SuperHosting SpeedUp

С инструментите в тези два раздела можете да ускорявате вашия сайт, ако имате WordPress сайт да се възползвате от всички възможности за лесното му управление, които ви предоставя инструмента WordPress Manager. Можете и да генерирате и сваляте бързо архив на сайта през Backup Manager, да променяте PHP версията през PHP Manager и други.

Супер-Инструментите в cPanel

Вижте още:

10 съвета за управление на хостинг акаунт

Обновена: 02.07.2019

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още